Mobil

Cardboard – mye moro for en femtilapp

Dinside Google Cardboard er i praksis en enkel oppskrift på hvordan du ved hjelp av papp, et par magneter, litt borrelås og et par linser kan skjære til og brette en 3D-brille der du bruker mobiltelefonen som skjerm.

Men frykt ikke – frister det ikke å begi seg ut på den slags selv, finnes det en rekke nettbutikker rundtom som selger ferdige sett, der du kun trenger å stå for den siste brettingen.

Vi kjøpte et slikt fra Dealextreme, og i løpet av et par uker (inkludert juleferie), dukket det opp en konvolutt i postkassa med alt vi trengte inni. Vi fant riktignok ingen bretteanvisninger, men de finnes det flust av på nett, og etter et par minutter var vi klare til dyst.

Dinside tester billige kinaprodukter

Bruker mobilskjermen

Når du har brettet ferdig, setter du ganske enkelt mobiltelefonen din inn på baksiden og lukker topplokket, som festes med borrelås.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

FERDIG: Slik ser det ut når du har brettet ferdig Cardboard og puttet i en mobiltelefon. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Før du gjør det, kan det imidlertid være smart å laste ned den offisielle Cardboard-appen (som kommer med en rekke demoer) og gjerne fylle på med noen ekstra apper. Forslag til apper kommer lenger ned.

Konseptet er ganske enkelt – mobilskjermen din deles i to, der hver halvdel viser et bittelitt forskjellig bilde (til hvert sitt øye), på samme måte som 3D-briller du bruker på en TV. Når du legger hodet inntil og ser igjennom linsene vil hjernen din bli lurt slik at du får en 3D-opplevelse.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

SE HER: Når du ser på det delte skjermbildet gjennom disse linsene, får du en 3D-opplevelse. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Vri på hodet!

Men – der du på en TV ser på den samme flaten hele tiden, gjør gyro-sensoren i telefonen at du kan vri på hodet i alle retninger slik at bildet oppdateres i henhold. Det gjør at du for eksempel kan kjøre berg-og-dalbane og samtidig se opp, ned, til sidene, bak deg og til og med vri hodet på skakke.

En slags «fattingmanns-Oculus Rift», altså.

Magnetknapp

MAGNETKNAPP: Skyver du denne knappen ned, endres magnetfeltet slik at telefonen oppfatter det som et trykk. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

MAGNETKNAPP: Skyver du denne knappen ned, endres magnetfeltet slik at telefonen oppfatter det som et trykk. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Med i Googles spesifikasjoner er også to magneter, som festes på hver sin side av pappen; en på innsiden og én på utsiden. Den på utsiden ligger i et spor, og når du drar den ned i sporet og slipper den, hopper den opp igjen.

Endringen av magnetfeltet fanges opp av telefonen, og derfor fungerer dette som en knapp du kan bruke i enkelte Cardboard-apper. Ikke alle mobiltelefoner lystrer denne kommandoen på grunn av sprikende plassering av den magnetiske sensoren i telefonen.

For eksempel fikk vi den fint til å virke både på Huawei Ascend Mate 7 og Google Nexus 5, men ikke på Sony Xperia Z3. Det kan imidlertid være at man kan trikse litt og flytte magnetene til et annet sted, eller prøve å få tak i sterkere magneter enn de vi fikk med.

Vær også klar over at mange av settene du kan bestille på nett har en øvre begrensning i telefonstørrelse.

Nevnte Huawei-telefon har seks tommers skjerm, og der har vi ikke nubbsjans til å lukke lokket på toppen, som gjør det hele litt knotete å holde, men inntil 75 mm telefonbredde ser det ut til å gå fint.

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

UTEN SKJERM: Du trenger en smarttelefon for å få noe glede av Cardboard, og den settes inn her. Det kan også være kjekt med en strikk som holder den litt ekstra godt på plass. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Bestille eller lage selv?

Som nevnt går det an å lage dette selv. Det du trenger er følgende:

  • Papp – minimum 22x56cm med tykkelse på minst 1,5mm
  • 2x 45mm bikonvekse linser – ofte funnet i forstørrelsesglass
  • 2x magneter, 19mm i diameter (ca 3mm tykke)
  • 4stk borrelås for å låse lokket på toppen med lim på baksiden, cirka 2x3cm
  • Gummistrikk for å forhindre at telefonen faller ut

Og en moblitelefon, selvsagt.

 (Foto: GOOGLE)

ALT DU TRENGER: Her er alt du trenger for å lage en Cardboard-enhet selv. (Foto: GOOGLE)

Oppskriften på hvordan du skjærer ut og bretter finner du hos Google. Du kan skrive ut fila du laster ned på et A4-ark, legge utskriften på pappen og begynne å skjære som angitt.

Som nevnt kan du bestille flere steder på nettet. Søker du på f.eks. Dealextreme, Aliexpress, eBay eller andre steder etter «cardboard» finner du en drøss av varianter.

Pass dog på at det som er nevnt over følger med i pakken, så slipper du å sitte igjen med bare papp.

Enkelte nettbutikker har også gått noen skritt ekstra for å lage litt finere utgaver, for eksempel Dodocase og I am cardboard.

Det finnes også enkelte norske aktører som selger slike sett – litt dyrere enn å bestille fra Asia, men desto raskere postgang om de har dem på lager. Eksempler er cardboardbriler.no og alltidbillig.no.

Anbefalte apper

Det finnes allerede en del cardboard-kompatible apper. Android har definitivt det beste utvalget på den fronten, men også iPhone-eiere kan ta del i moroa.

Her er noen godbiter:

Dive City Rollercoaster – Det finnes flere berg-og-dalbane-varianter, men av de vi har testet, likte vi denne best. Stor bane med loop og full pakke. (Android | iOS)

Cardboard – Den offisielle Android-appen fra Google har en god håndfull demoer, blant annet en svært fiffig variant av Google Earth der du kan «fly» hit og dit; også gjennom Oslo om du vil. Du kan også se enkelte YouTube-filmer i 3D eller titte deg rundt i såkalte bildebobler; også de du har tatt selv. (Android)

 (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

HØYDESKREKK? I Caaaaardboard! skal du stupe ned fra høye bygninger. (Foto: PÅL JOAKIM OLSEN)

Caaaaardboard! – her blir du svimmel! Kast deg ned fra høye bygninger og bruk hodet til å styre deg gjennom ulike poengsoner. Litt slitsomt å måtte se ned hele tiden, men … (Android)

Proton pulse – en slags tredimensjonal Arkanoid-utgave der du i en tunnel må sprette en ball for å slå vekk fargede felter og unngå at ballen passerer platen din. (Android)

Se også Googles oversikt i Play Butikk.

SAMLESIDE: Slik gjør du det

Kilde for: Mobil – DinSide.no