Dinside Forrige uke var vi i Barcelona for å overvære ett av årets store teknologihøydepunkt; Mobile World Congress.
I ni gedigne haller hadde «alle» stand, bortsett fra Apple, som alltid velger å vise frem sine produkter på helt andre tidspunkter enn de store messene.
I år var det imidlertid en litt skuffende messe; et synspunkt jeg også plukket opp fra flere andre journalister. Av de store var det kun Samsung og HTC som viste frem nye toppmodeller, og der HTC valgte å fortsette med enda en iterasjon av det som i praksis er den samme telefonen som sine to forgjengere, var det langt mer spennende fra Samsung – S6 Edge var rett og slett særdeles lekker.
Det var også Huaweis smartklokke. Vi fikk riktignok ikke lov til å ta i den og måtte ta bilder på avstand, så bildene i artikkelen var kanskje ikke de beste. Men ser man på pressebildet under, tipper vi at mange vil være enige i at det nok er den lekreste smartklokka til nå:
Flere av de store glimret dog med sitt fravær hva gjelder toppmodeller. Sony og LG har hatt tradisjon for å vise frem nye toppmodeller, men det fikk vi ikke se. Ei heller fra Lenovo/Motorola, som nå er verdens tredje største mobilprodusent etter oppkjøpet i fjor.
I middelklassesegmentet var det imidlertid mye nytt. Her til lands er det sjelden å se 2000-kronerstelefoner på topplistene fra Netcom og Telenor, men det er nok fordi vi har ganske god økonomi i dette landet og fordi elektronikkprisene faktisk er ganske lave sammenlignet med hva vi tjener i gjennomsnitt.
Årsaken kan være at produsentene i større grad ønsker å fokusere på markeder der folk flest ikke har råd til en av toppmodellene. GSMA, som er arrangøren av mobilmessen, spår at vi får én milliard nye mobilabonnenter på verdensbasis i løpet av de neste fem årene – i tillegg til de 3,6 millardene som har telefon i dag.
Det er en økning på nesten 30 prosent! Med andre ord et stort marked å kapre med rimeligere modeller, og både LG, Acer, Sony med flere viste frem prisgunstige telefoner i det midtre segmentet.
VANNTETT: Mellomklassetelefonen Xperia M4 Aqua fra Sony blir en prisgunstig modell som også er vanntett.
At ikke flere viste frem toppmodeller kan også skyldes at man med årene har funnet ut at man vies mer oppmerksomhet til et produkt som lanseres separat, enn at man blir én av mange på messen. Eksempelvis har vi allerede før messen fått invitasjon til en Huawei-pressekonferanse i april der de skal vise frem sin nye toppmodell.
Men klokker og treningsarmbånd kommer for fullt. Mange selskaper, både store og små, viste frem sine varianter.
Nå har ikke smartklokker vært noen stor salgssuksess hittil, men snart kan de bli en mer integrert del av hverdagen. LG og Audi samarbeider for eksempel om en løsning der klokka kan brukes til å låse opp bilen og få den til å starte, geleide deg til bilen når du har glemt hvor den er parkert eller varsle deg når du kjører for fort eller virker trøtt.
«Kan de ikke enes om en standard?», tenker jeg hver gang jeg hører sånt, for i eksempelet over blir man nødt til å kjøpe LG-klokke om man har en Audi og har lyst på den slags funksjonalitet.
Hvilket bringer meg over på neste tema – mobilbetaling. Dette har vært en varm potet de siste årene, men også her ser vi at det kommer en drøss med løsninger. Apple har Apple Pay, Samsung kommer med Samsung Pay, Google med Android Pay (skal si de er kreative i denne bransjen), PayPal kommer på banen og bare her i Norge har vi flere løsninger; blant annet mCash, Eika Safe (lansert i forrige uke) og ValYou fra Telenor.
Og for forbrukeren er det et virrvarr. Eika Safe støtter alle operatører, men fungerer foreløpig bare med tre Samsung-modeller. S4, S6 og S6 Edge. Den ene er to år gammel. De to andre er ikke lansert. S5 i midten er altså ikke støttet, i hvert fall ikke foreløpig.
ValYou på sin side krever at man er DNB-kunde og Telenor-abonnent (med oppdatert SIM-kort). Dessuten må man ha en Android-telefon med støtte for NFC.
Utfordringen er at det neppe blir slik at alle butikker støtter alle løsninger. Selv på tur i Barcelona kunne jeg bruke bankkortet mitt overalt hvor jeg handlet, enten det var for å kjøpe billetter på metroen, en kopp kaffe på en gaterestaurant eller for å komme inn på La Sagrada Familia.
Selv med all verdens smarte mobilbetalingsløsninger, ser det med andre ord ut til at jeg allikevel må ha med kortet i lomma de neste årene.
Da forsvinner litt av poenget, spør du meg.
En annen produktgruppe som skapte mye buzz er VR-briller. De har definitivt tatt et stort steg siden jeg prøvde et VR-headset på en London-tur for 20 år siden; den gangen med svært primitiv grafikk og vesentlig større «hjelm» på hodet.
Også her vil det bli en haug av ulike produkter og standarder. Oculus Rift, som kan sies å være pionéren her, samarbeider med Samsung, hvis hodesett krever at du putter oppi en nyere Samsung-modell om du skal få noe bilde. Den dagen telefonen tar kvelden, har du ikke lenger noen VR-brille, med mindre du kjøper en ny telefon fra samme produsent. Hvis den fortsatt er å oppdrive, eller at den nye modellen ikke har blitt større eller mindre enn sist gang, vel å merke.
HTC kommer med et produkt i samarbeid med Valve. Sony har et eget headset og til og med Google har en egen variant som riktignok ligger langt bak teknologisk, og som bare består av papp.
LES MER: Cardboard – mye moro for en femtilapp
Men vil du kunne kjøpe en film, et spill eller den slags og spille det av på samtlige? Neppe. Et annet spørsmål er selvsagt om folk flest ønsker å dra på seg en «hjelm», totalt isolert fra omverdenen, for å nyte underholdning. Jeg vil vel påstå at ikke 3DTV-konseptet tok av så voldsomt, og der ser man i det minste de andre i rommet.
For hva skal man velge? Det er her det blir så vanskelig. Kjøper du en TV i dag, vet du at du kan koble til en spillkonsoll, en Blu-Ray-spiller, PC/Mac-en din eller en Chromecast og så vil det fungere, takket være en standard; HDMI. Det spiller liten rolle om TV-en din er fra Sony, Philips, Samsung eller Toshiba.
Kjøper du en klokke, et VR-headsett eller går for en mobil betalingsløsning (som både kan inkludere bytte av telefon, operatør og bank) vet du ikke hva du kan forvente fremover, fordi det blir så mange standarder og samarbeid på tvers av industrier.
Og sånt gjør i hvert fall at jeg sitter på gjerdet.
Hva med deg?
Kilde for: Mobil – DinSide.no