Finans og økonomi

– Presset oljemarked ga tøffe Sverdrup-forhandlinger

Professor Klaus Mohn tror kombinasjonen av uvanlig store verdier i Johan Sverdrup-feltet og en presset markedssituasjon for selskapene gjorde at man ikke klarte å bli enige om eierandelene.

– Jeg kan ikke huske at forhandlinger om eierandeler har blitt satt på spissen offentlig på denne måten tidligere, sier Klaus Mohn som er professor i petroleumsøkonomi på UiS. Mohn understreker overfor Sysla at han ikke kjenner detaljene i Johan Sverdrup-forhandlingene utover det som har kommet fram i media.

– Det er usedvanlig store verdier involvert, og sluttforhandlingene kommer på et tidspunkt hvor selskapene er i en stresset situasjon på grunn av de lave oljeprisene. Dette kan være faktorer som har spilt inn her, sier han.

Tord Lien avgjør striden

Statoil har foreslått en eierandel på 11,8933 prosent for Det norske oljeselskap, noe som gjorde at forhandlingene brøt sammen på dette punktet. Nå er det opptil departementet og olje- og energiminister Tord Lien (Frp) å fastsette den endelige eierandelen.

Kommunikasjonsdirektør Rolf Jarle Brøske i Det norske avviser overfor Sysla at det er en presset markedssituasjon som gjør at selskapet slåss for hver promille i eierandeler. Selskapet er belastet med høy gjeldsgrad etter oppkjøpet av Marathon Oil i fjor sommer for 12,6 milliarder kroner.

– Tidligere aksept

– Dette er helt irrelevant i denne sammenhengen. For det første gikk vi inn i forhandlingene på et tidspunkt hvor oljeprisbildet var et helt annet.

Dessuten mener vi at vår metode for å beregne eierandeler i Johan Sverdrup-feltet lenge har vært akseptert i bransjen. Hvorfor de andre selskapene ikke vil legge dette til grunn her, må du spørre dem om, sier han.

Johan Sverdrup-feltets utstrekning, sammenlignet med Oslo-området.

Kort fortalt består striden i at Johan Sverdrup-feltet er sammensatt av to områder som skal samordnes til en utbygging. Lisenseierne har ulike eierandeler i de to områdene.

Ulike strukturer

Det norske mener at ulikheter i strukturene mellom feltene betyr at oljen i det ene området er vanskeligere og dermed dyrene å hente opp.

Selskapet hevder at fastsettingen av eierandelene derfor må ta hensyn til de reelle verdiene i lisensene som skal slås sammen.

I en video som selskapet har offentliggjort presenterer de sitt syn i detalj.

Små endringer gir store utslag

Oljeanalytiker Kjetil Bakken i Carnegie har, ifølge DN, beregnet at hver prosent økning av eierandel i Johan Sverdrup-feltet er verd 1,58 milliarder kroner for selskapene, etter skatt.

Tidligere toppsjef Erik Haugane har sagt til DN at Det norske må ha over 13 prosent i Johan Sverdrup. Rolf Jarle Brøske avviser overfor Sysla at dette er et standpunkt som har relevans for forhandlingene.

Ingen av partene vil si noe om hvor høy eierandel Det norske krever.

Flere oljeanalytikere har imidlertid uttalt fredag at Det norske burde vært fornøyd med Statoils forslag.

Markedet reagerte positivt

Målt mot snittet av forventningene fra åtte banker og meglerhus betyr Statoils forslag rundt en halv milliard kroner ekstra for Det norske, og Kjetil Bakken mener at fordelingen er bedre for Det norske enn han hadde trodd, ifølge DN.

Aksjemarkedet reagerte også positivt, og Det norske-aksjen steg rundt fem prosent i løpet av fredagen.

Kilde for: BT.no – Økonomi