– Saken kommer formodentlig opp for retten i september. Vi har bedt om fire uker, men det kan bli nødvendig med mer, sier statsadvokat Trond Høvik.
Det er han som har tatt ut tiltale mot en far (62) og sønn (42) fra bergensområdet. Den omfattende tiltalen inkluderer blant annet grovt økonomisk utroskap, grovt bedrageri, grovt heleri og brudd på ligningsloven.
Grovt utroskap er forholdet med strengest enkeltstrafferamme – med fengsel i inntil seks år.
– Ettersom tiltalen inneholder flere forhold som tilsier fengselsstraff, vil strafferammen være noe høyere enn dette, sier Høvik.
Faren nekter straffskyld. BT har ikke kommet i kontakt med sønnens forsvarer.
Hadde ansvar for innkjøp
Det er nå snart fire år siden slo politiet til mot far og sønn. Den nå 42 år gamle sønnen har i flere år jobbet i Forsvaret, og hadde ifølge tiltalen ansvar for blant annet innhenting av teknisk informasjon og pristilbud knyttet til varer og tjenester Forsvaret kjøpte inn.
Denne stillingen mener politiet og statsadvokaten ble misbrukt. Sønnen skal ha sørget for at det amerikanske selskapet Naval Tech LLC fikk en rammeavtale med Forsvaret.
Totalt ble det ifølge tiltalen fakturert 7,9 millioner amerikanske dollar, «uten at tildeling av oppdragene ble undergitt ordinær konkurranse og/eller slik at oppdragene ble tildelt i strid med anskaffelsesbestemmelsene».
– Fikk gevinst på 26,6 mill.
Det sønnen aldri nevnte for sine kolleger i Forsvaret, var at det var hans egen far som stod bak selskapet Naval Tech LLC. Faren brukte konsekvent pseudonymet Sam Marshall når han representerte selskapet.
Rammeavtalen sønnen fikk i stand med Forsvaret, skal ha vært svært god butikk. Den samlede fortjenesten fra oppdragene med Forsvaret var på 26,6 millioner kroner, ifølge tiltalen.
– Det er et visst omfang over denne saken, sier statsadvokat Høvik. Utover det, viser han til den 11 sider lange tiltalen, som han mener taler for seg selv.
Hadde konti i Luxembourg
Tiltalen er svært omfattende. Det fremgår blant annet hvordan far og sønn urettmessig skal ha tatt ut millionbeløp fra egne selskaper og brukt pengene til blant annet biler og en luksusbåt av merket Sealine F 42. Båten skal ha kostet 3,4 millioner kroner.
Deler av gevinsten fra kontrakten med Forsvaret ble overført til bankkonti i Luxembourg og Sveits. Ved tre anledninger skal faren ha overført til sammen 7,8 millioner kroner, fremgår det av tiltalen.
Pengene som påtalemyndighetene stammer fra straffbare forhold skal faren heller ikke ha oppgitt i selvangivelsen.
For skatteårene 2008 til 2011 er han tiltalt for å ha unndratt seg 4,9 millioner kroner i skatt. Han skal også ha fått ut 1,9 millioner kroner i uførepensjon mens han drev de amerikanske selskapene. For sistnevnte forhold er faren tiltalt for grovt bedrageri.
Faren: – Politiet har ikke rett
– Min klient erkjenner ikke straffskyld for noen av punktene i tiltalen, sier advokat Marius Wesenberg hos advokatfirmaet Wesenberg, Komnæs og Sætre.
Han er forsvarer for 62-åringen.
– Min klient mener at saken her har to sider, og at politiet ikke har rett i det de mener, sier Wesenberg.
Konfrontert med spørsmål om blant annet hvorfor klienten brukte falskt navn og hvorfor han skal ha benyttet bankkonti i Luxembourg og Sveits, sier Wesenberg at han ikke kan kommentere slike detaljspørsmål på det nåværende tidspunkt.
– Dette er forhold som vi vil adressere under hovedforhandlingen, sier han.
Slapp korrupsjonstiltale
Far og sønn var opprinnelig siktet for grov korrupsjon. Strafferammen her er hele ti års fengsel. I stedet landet statsadvokaten på en tiltale om grovt utroskap.
– Det var ikke helt uventet, sier forsvarer Marius Wesenberg.
– Dette skyldes en konkret vurdering av hvordan handlingen har foregått. I dette tilfellet mener vi grovt utroskap er mer dekkende, sier statsadvokat Høvik.
Det har ikke lyktes BT å få en kommentar fra den tiltalte sønnens forsvarer.
Kilde for: BT.no – Økonomi