Finans og økonomi

Rømt laks hadde ikke rømt

– Nå er jeg bare lettet for at det ikke har rømt fisk, sier Øyvind Blom, daglig leder i Blom Fiskeoppdrett AS.

21. januar, halvannen uke etter at stormen «Nina» herjet i Nordhordland, oppdaget Blom hull i to nøter på 30 meters dybde. Dette ble meldt inn til Fiskeridirektoratet som mulig rømning, og anlegget har vært ett av syv som har rapportert om mulig rømming.

I hver av nøtene sto det 100.000 laks på 500 gram. På fredag sendte selskapet ut en melding hvor de etter kontrolltelling bekrefter at ingen fisk har rømt fra anlegget.

LES OGSÅ: Oppdretterne må betale mer for rømt oppdrettsfisk

Avslutter gjenfiske

– Dette viser at de tiltakene vi har satt i gang har virket, og det er jeg veldig glad for, sier Blom.

Etter at hullene ble oppdaget med en fjernstyrt miniubåt, ble de først reparert av dykkere, deretter har nøtene blitt kontinuerlig overvåket til de ble skiftet ut 3. februar.

I tillegg satte selskapet i gang med overvåkingsfiske med sildegarn i nærheten av anlegget. Ingen fisk er tatt, og fisket er nå avsluttet i samråd med Fiskeridirektoratet, ifølge Blom.

LES OGSÅ: Laksegiganter slo hull i felles beredskap

Gjenfanget 35.600 fisk

De skadde nøtene er nå levert til inspeksjon hos Direktoratet og Blom kan ikke si noe om årsaksforholdet til skaden ennå.

I en melding før helgen meldte Fiskeridirektoratet at det så langt i år er rømt 145.000 fisk i Hordaland. I hele Norge rømte det 283.000 fisk i fjor.

Med Blom ute av listene, er det nå seks anlegg som har meldt om rømning etter «Nina», i tillegg er det registrert en rømning tidligere i januar, meldt av Marine Harvest.

Direktoratet melder videre at den registrerte gjenfangsten er så langt vel 24 400 regnbueørret og 11.200 laks, totalt 35.600 fisk.

LES OGSÅ: Fikk ingen bøter på to år

Takker for innsatsen

Frode Reppe, kommunikasjonsansvarlig i Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), vil gjerne uttrykke takknemlighet for alle som har vært med å fange opp igjen den rømte fisken.

– Det er fortvilende for alle som driver med husdyr å se at driftsbygningen brenner ned til tross for sikkerhetstiltak, og det er like fortvilende å se at oppdrettsanlegg totalhavarerer, selv om de skulle ha tålt en slik storm. De økonomiske tapene er dessverre også store, ikke bare for oppdretteren, men også for lokalsamfunnet og samfunnet for øvrig, sier han.

Han understreker at deres medlemmer nå jobber for å unngå at så store rømninger skal skje i fremtiden.

Også i den andre havbruksorganisasjonen, Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening, takker de alle som har bidratt til gjenfangsten.

– Vi må selvsagt lære av det som skjedde denne uværsnatten. Vi har satt i gang en full gjennomgang sammen med Fiskeridirektoratet, sier Tarald Sivertsen, leder av FHLs rømningsutvalg i en pressemelding.

 

Kilde for: BT.no – Økonomi