(Dagbladet): At en kontrollerende eks-kjæreste eller ektemann vet hvor du befinner deg til enhver tid, kan virke som det verste mareritt.
Men for noen er dette virkeligheten.
«Marie» ble fysisk og psykisk mishandlet av ektemannen i over ti år. De siste åra toppet det seg, da han begynte å spore henne gjennom mobiltelefonen.
Han visste nøyaktig hvor hun var til enhver tid – og hvem hun hadde snakket med.
– Vanskelig å vite
Hun er ikke den eneste. Dagbladet har foretatt en ringerunde til landets 45 krisesentre, og mange rapporterer om lignende erfaringer med mobilovervåking.
– Det skumleste er at det er så vanskelig å vite at de blir så til de grader kontrollert, sier daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet.
Og for folk flest er det vanskelig å unngå å bli overvåket gjennom smarttelefonen.
– Smarttelefonen følger med på hvor du er, og GPS-en kan posisjonere deg innenfor en radius på fem meter, sier sikkerhetsekspert Per Thorsheim.
– Det er en kunst å unngå at du blir gjenfunnet når du bruker smarttelefon, for du vil jo bruke verktøy som forteller noe om hvem du er eller hvor du er, sier fagdirektør Atle Årnes i Datatilsynet.
– Menigmann har ikke sjangs til å finne ut at han eller hun blir overvåket, sier Thorsheim.
Lagrer sted
Årnes påpeker at det er særlig viktig å være forsiktig med såkalte kommunikasjonsapper som Skype og Whats App, samt sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter.
– Det er utrolig vanskelig å stille inn personverninnstillingene på disse appene maksimalt. Jeg vil nesten anbefale å ikke bruke disse dersom du er spesielt utsatt, sier Årnes.
I tillegg har Apple og Google tjenester som hele tida kan lagre lokasjon hvis du er pålogget. Det betyr at det er mulig å se hvor du befinner deg til enhver tid. Det samme kan skje hvis du laster bilder opp til en skytjeneste, som for eksempel Icloud.
– Hvis noen får tak i passordet til noen av disse tjenestene, er det mulig å finne ut utrolig mye, sier Årnes.
Spesielle apper
Årnes anbefaler derfor å bytte passord og sikkerhetsspørsmål umiddelbart hvis du frykter overvåking fra noen som kjenner deg godt, for eksempel en tidligere ektefelle.
I verste fall bør du bytte både telefon og telefonnummer.
«Find my Iphone» kan misbrukes til overvåking, og i tillegg er det svært viktig å ha kontroll på om det finnes en såkalt tvilling-sim, som noen andre kan ha tilgang til, eller om det er lastet ned en spesiell overvåkings-app på telefonen.
– Dette er apper som for eksempel tar opp alle samtaler og legger det på en skytjeneste, sier Årnes.
Kilde for: Data – Dagbladet