Finans og økonomi

Ofrer fet lommebok for trivsel

Etter nesten ni år i advokat- og revisorfirmaet Deloitte, fant Linn Beathe Hæreid Espeland at nok var nok.

– Det er nok mange som mister seg selv på veien. Jeg tror veldig mange burde sette seg ned og tenke over hva de egentlig vil i livet. Det gjorde jeg, og fant ut at det ikke gikk lenger, sier hun.

Ned i lønn

Mandag begynte Espeland i sin nye jobb som koordinator i Røde Kors, der hun blant annet har ansvaret for de frivillige i leksehjelpen og Barnas Røde Kors (BARK).

– Det er en klisjé, men det er viktig at du har en jobb som er meningsfylt. Det er viktigere at du trives enn at du har flott bil, for å si det slik.

En må lytte til seg selv og hva man selv vil, og ikke gå på akkord med deg selv, sier Espeland.

Å skifte beite har kostet – bokstavelig talt. Årdølen måtte si fra seg siviløkonomlønnen, men angrer likevel ikke på karrierevalget.

– Mange passer den type jobb eller har en livsstil som krever at du har høyere lønn. For meg går regnestykket fint opp, selv om jeg har gått en del ned i lønn, sier Espeland.

Prestasjon og tempo

I Deloitte jobbet hun i mange år, blant annet med prosjekter knyttet til revisjon og økonomistyring. En arbeidsdag med høy prestasjonskultur og et høyt tempo. Etter hvert fant hun ut at hun ønsket å bytte ut tall og dokumenter med arbeid med mennesker, og søkte på jobben i Røde Kors.

Hun fikk jobben, til tross for at det var over 130 søkere til stillingen, og at hun ikke hadde tidligere erfaring fra organisasjonen. Nå er det ifølge henne selv mye lettere å motivere seg til å gå på jobb.

– Det har vært en veldig stor overgang. Det er ikke samme arbeidspress i Røde Kors i forhold til prestasjoner og overtidsarbeid. Det er utrolig deilig og befriende å ikke bli målt etter prestasjoner på den måten. I Røde Kors er man indre motivert, og det gir meg en godfølelse å påvirke menneskers hverdag direkte. Den følelsen er fantastisk, og noe man ikke finner i like stor grad i så mange andre bedrifter, sier hun.

Advarer mot stress

Ved Røde Kors’ distriktskontor i Bergen har de fleste lang erfaring innen organisasjonsarbeid. Espeland var derimot fersk i bransjen, uten at hun tror det har vært en hindring – tvert imot.

– De fleste på kontoret har kommet inn i organisasjonen gjennom frivillighetsarbeid. Jeg er utdannet siviløkonom og har litt andre perspektiver, og ser ting på en litt annen måte. Det at det var så mange søkere tyder på at folk ønsker, og har lyst til, å hjelpe andre. Jeg trodde egentlig ikke at jeg skulle komme gjennom nåløyet, sier 34-åringen.

Frode Storvik ved NAV Hordaland forteller at de fleste ønsker trivsel på arbeidsplassen, men at mange velger en jobb med god lønn eller prestisje fremfor en jobb man trives i. Det kan blant annet føre til stress og utbrenthet.

– Trivsel på arbeidsplassen er svært viktig for god livskvalitet. Vi bruker mye av vår våkne tid på jobb og bør trives på jobb for å ha et godt liv, men lønn og prestisje er kjente drivere, og noen ønsker å prioritere dette. Samtidig som de trolig også har et ønske om å lykkes, og ha god trivsel på arbeidsplassen samtidig. I noen tilfeller kan nok personer komme opp i situasjoner hvor den opplever å ikke lykkes, eller ha kontroll over arbeidsmengde og egen arbeidssituasjon, sier Storvik, som er rådgiver ved NAV Hordaland.

– Gjør noe med det

NAV har ikke statistikk på hvor mange som sliter med stress i arbeidslivet, men oppfordrer personer som mistrives på arbeidsplassen over tid til å gjøre noe med jobbsituasjonen før det får konsekvenser.

– Personer som kjenner seg stresset, bør stille seg selv noen spørsmål. Er det noe i min situasjon jeg kan gjøre noe med selv? Har andre satt meg i denne situasjonen, uten at jeg har kunnet påvirke det? Hvorfor er jeg redd for et prestisjefall om jeg endrer min jobbsituasjon? Svært ofte er svaret at man selv kan gjøre noe med situasjonen, mener Storvik.

Kilde for: BT.no – Økonomi