– Jeg begynte arbeidet med å få ut pengene da jeg overtok som styreleder sommeren 2009. Det føles surrealistisk at en dommer endelig skar gjennom og gjennomførte saken, sier styreleder Torkjell Øvrebø i Taxi Vest.
Han har sittet ved siden av selskapets advokat, Morten D. Haldorsen, gjennom det sivile søksmålet mot Odd Drevland denne uken.
Den tidligere taxisjåføren Øvrebø har siden kampen mot Drevland begynte, rukket å bli advokatfullmektig. Likevel har selskapet hele tiden brukt Haldorsen til å føre saken. Det er naturligvis ikke gratis.
– Motparten har trenert
Da rettssaken i går ble avsluttet, presenterte Haldorsen advokatkostnader på 730.000 kroner, pluss moms. Totalt blir det 912.500 kroner.
– Det er veldig høyt. En del har sammenheng med at motparten har trenert prosessen. Når Haldorsen har forberedt seg på rettssak, er det blitt avlyst. Det har vært mye arbeid til ingen nytte, sier Øvrebø.
Advokat Haldorsen legger heller ikke skjul på at det har blitt en del timer.
– Dette har vært et svært langt lerret å bleke. Det har vært nødvendig å innhente bevis, sier Haldorsen.
Også politiets straffesaksdokumenter, har han måttet gå gjennom.
– Behovet for det er mye begrunnet i Odd Drevlands tildekning av faktum. I tillegg har han lagt noen røyktepper rundt omkring, blant annet denne erklæringen som skulle være fra Norleif Ulveseth, sier Haldorsen.
Dersom Taxi Vest vinner, ender regningen hos Odd Drevland eller hans forsikringsselskap AIG.
– Tok penger 27 ganger
Odd Drevland og hans advokat var fremdeles fraværende da søksmålet fra Taxi Vest ble avsluttet fredag.
Morten D. Haldorsen brukte sin avslutningsprosedyre til å gyve løs mot Drevland.
– Dette er et rent underslag, sa Haldorsen.
Ifølge advokaten tok Drevland ulovlig ut penger fra klientkontoen ved 27 ulike anledninger.
– Han tok 100.000 her og 25.000 der. Dette er typisk underslagsmodus.
Leverte inn bevilling
Kun få dager etter at BT først skrev om Taxi Vest-saken, i november 2011, valgte Odd Drevland selv å levere inn sin advokatbevilling.
– Hvorfor leverer en advokat inn en bevilling når virksomheten isolert sett går ganske bra, dersom alt er i skjønneste orden? Vi vet at hans økonomi var svak. Hvorfor skulle han ta vekk sitt eget livsgrunnlag dersom han er uskyldig?
Taxi Vests advokat gjorde også et poeng av at politiet også har tiltalt Drevland for å ha forfalsket en erklæring som har vært kjernen i hans forsvar for å ha tatt penger fra selskapet.
Les mer om prosedyren her: Til angrep på Drevland
AIG vil ikke punge ut
Det opprinnelige kravet mot Drevland har vært 2,2 millioner kroner. Ettersom Drevland ikke har penger, går Taxi Vest primært etter forsikringsselskapet AIG. Kravet som fremmes mot dem er 2,0 millioner kroner, pluss renter.
AIG nekter å betale. De har ikke argumentert for Drevlands uskyld i retten, men fokusert på at de uansett ikke er økonomisk ansvarlig.
– I henhold til reglene om sikkerhetsstillelse, er det avgjørende hvilket tidspunkt Drevland får kunnskap om omstendigheter som gjør at han kan få et erstatningskrav mot seg, sier advokat Svein Åge Bergset, som representerer AIG.
Overtok ansvar i 2009
Bergset viser til at Odd Drevlands første omstridte uttak fra Taxi Vests klientkonto fant sted i 2007.
– AIG ble Drevlands sikkerhetsstiller 1. januar i 2009, påpeker Bergset.
AIGs advokat argumenterte også for et annet poeng:
– Hvis to parter er uenige om salær, er det først dekket når det foreligger en tvangskraftig dom mot advokaten. Det står i avtalen mellom Den Norske advokatforening og AIG.
Dom i saken er ventet innen to-tre uker.
Kilde for: BT.no – Økonomi