Eldar Sætre får toppjobben i Statoil og er ikke lenger midlertidig konsernsjef. Han sier han vil styrke innsatsen i overgangen til et lavkarbon-samfunn.
58-årige Sætre har vært konstituert konsernsjef siden oktober og tiltrer umiddelbart. Han har 35 års erfaring fra Statoil og olje- og gassindustrien.
Dette er Eldar Sætre (58):
- Fra: Vartdal i Ørsta kommune, bor i Sandnes.
- Sivilstand: Gift, tre barn
- Utdanning: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Ble Brann-patriot under studietiden i Bergen. Konstaterer at det er mye god ledertrening i å heie på Brann.
- Bakgrunn: Har jobbet i Statoil i 34 år, de siste 11 årene i konsernledelsen. Har vært økonomi- og finansdirektør, og direktør for markedsføring, prosessering og fornybar energi.
- Hobbyer: Reiser på fotballturer et par ganger i året – sist til Stuttgart. Liker å gå i fjellet, helst på Sunnmøre. Er glad i å dykke, og reise på turer med familien.
– Eldar Sætre var styrets førstevalg. Industri og selskap er inne i en periode med krevende utfordringer. Eldar utmerker seg med lang erfaring og den evnen til å skape endring som er nødvendig i en slik tid. At den beste kandidaten kom fra egne rekker er ekstra gledelig, sier Statoils styreleder, Svein Rennemo, i en pressemelding.
Ville ikke ha jobben
Sunnmøringen sa først at han ikke ville ha konsernsjef-jobben fast, fordi han mente han var for gammel. Styret har vurdert en rekke interne og eksterne kandidater, både norske og utenlandske, men prosessen med å finne ny toppsjef til Statoil endte altså med at vikaren Eldar Sætre sa ja til å overta stillingen fast.
Selv mener han at Statoil har et sterkt utgangspunkt i den store usikkerheten som hele oljeindustrien opplever. I et intervju med Sysla like etter at han tiltrådte toppjobben, sa han at han skulle ønske at Statoil hadde begynt å stramme inn livreimen litt tidligere.
– Vi har mye arbeid foran oss, men står godt rustet til å møte en krevende tid, sier Eldar Sætre, i pressemeldingen.
– Vi er en organisasjon i endring, men én ting ligger fast: Det første og største ansvaret jeg har er for sikker drift og at det er trygt å gå på jobb, sier Sætre.
Vil styrker overgangen mot lavkarbonsamfunn
Han peker ut tre områder som er særlig viktige for ham:
– På norsk sokkel vil vi forsterke og forlenge vår posisjon. Internasjonalt vil vi satse i områder der vi kan bygge materielle og lønnsomme posisjoner. I tillegg vil vi styrke vår innsats i overgangen til et lavkarbonsamfunn. Konkurransekraft og bærekraft vil stå sentralt, enten det gjelder olje- og gassproduksjon eller fremtidige prosjekte innen fornybar, sier Sætre.
Lønn på 7,7 millioner kroner
Sætre får en fastlønn på 7,7 millioner kroner, hvorav 5,7 millioner er pensjonsgivende inntekt. Han vil også delta i Statoils programmer for bonus og langtidsintensiver. Sætre beholder sin eksisterende pensjonsavtale, som gir en rett til å fratre ved fylte 62 år.
– Er blitt hektet
Sysla-kommentator, Statoil-kjenner og professor i petroleumsøkonomi, Klaus Mohn, er litt overrasket over at Eldar Sætre har latt seg overtale:
.- Jeg hadde nesten avskrevet ham, fordi han så tydelig sa at han ikke var interessert. Men slike jobber kan være som narkotika. Får man først smaken på det, vil man ha mer, sier Mohn, som understreker at Statoil nå har fått en toppssjef som nyter stor tillit eksternt og internt.
Kostnadskontroll
– Signalet er at kontinuitet og stø kurs teller mer enn fornyelse. Og så tillegges kostnadskontroll stor vekt. Statoil har fått en sunnmøring i konsernsjefstolen. Det kommer vi til å merke, sier Klaus Mohn.
– Han sier at han vil styrke innsatsen i overgangen til lavkarbon-samfunnet?
– Ja, men hva dette egentlig betyr er jo ganske vagt. Statoil har vel aldri sagt at de er i mot lavkarbon-samfunnet, sier Klaus Mohn.
Les også Klaus Mohns kommentar da Helge Lund overraskende gikk av:
– Vil holde hodet kaldt
Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Statoil er overrasket, men fornøyd med valget av Eldar Sætre som ny Statoil-sjef, skriver Stavanger Aftenblad. Stamnes tror Sætre vil holde hodet kaldt fremover.
Kilde for: BT.no – Økonomi