Dinside Mens noen av oss bruker den samme telefonen i årevis helt til den ikke lenger er funksjonell, er det andre som bytter den ut oftere enn de skifter olje på bilen.
Har du en gammel mobiltelefon eller nettbrett liggende i en skuff?
Her er ti tips til hvordan den fortsatt kan gjøre nytte i hverdagen:
#1: Digital fotoramme
Digitale fotorammer har vært i salg lenge, der du kan stikke inn et minnekort og se på ett eller flere familiebilder i en slags bilderamme.
Har du et gammelt nettbrett, er det selvsagt ingenting i veien for at det kan gjøre samme nytten, enten du velger å lagre en haug av bilder på det og sette i gang et lysbildeshow, eller bruke apper som Dayframe (Android), som kan hente oppdaterte bilder fra Facebook, Flickr, Instagram eller hva det måtte være.
#2: Spotify-kilde
FJERNSTYRING: Spotify har innbakt fjernstyring slik at du kan styre musikken fra en annen enhet enn den som spiller.
Etter at Spotify introduserte Spotify Connect, er det lett som en plett å fjernstyre avspillingen fra en annen enhet.
Bruker du Spotify, kan du med andre ord ha den gamle telefonen eller nettbrettet koblet til steroanlegget i stua med en vanlig lydkabel (og eventuelt strøm), og så fjernstyre avspillingen fra en annen telefon eller nettbrett.
Alternativt kan du også bruke den som radio ved å laste ned apper som TuneIn, NRK Radio eller din favorittkanals radio-app (mange har en).
Bonustips: Du kan bruke en gammel Android-telefon som Airplay-mottaker.
#3: Nødtelefon
Du har kanskje lagt merke til at du fortsatt kan ringe nødnummer selv om telefonen er låst – dette kan du gjøre selv uten et SIM-kort i telefonen.
Har du for eksempel et eldre familiemedlem som kunne hatt godt av å ha flere muligheter til å ringe nødetaten, kan det være kjekt å plassere en gammel telefon på hensiktsmessig plass. Eller ha en i hanskerommet i bilen som backup.
Merk at det kun er nødnummer 112 (politi) som kan nås uten SIM-kort – 110 og 113 er «vanlige» telefonnummere og krever (opplåst) SIM-kort i følge kriseinfo.no. Dessuten må mobilen ha strøm igjen på batteriet, selvsagt.
#4: Overvåkingskamera
OVERVÅKING: Det finnes mange apper som lar deg bruke en gammel telefon som overvåkingskamera.
Det finnes mange apper som lar deg bruke telefonen eller nettbrettet som overvåkningskamera, enten du vil følge med på bikkja når han er hjemme alene, på motorsykkelen som står utenfor inngangspartiet eller på fuglekassa.
Mange av dem har funksjonalitet som starter opptak når de oppdager bevegelse og laster dem opp på nett, starter en alarmlyd eller varsler deg på en annen telefon om det skjer noe spennende.
Eksempler på apper er SailentEye (Android), Motion Cam (Windows Phone) og Prescence (iOS).
OBS: Dingsene dine kan ligge åpent på nett
#5: Værstasjon
Det finnes utallige pene vær-apper i app-butikkene, og i stedet for et digitalt termometer kan en gammel telefon eller nettbrett gjøre sånn cirka samme nytten.
LEKKER: Yahoo Weather er gratis å laste ned og pakker inn værmeldingen i et lekkert grafisk uttrykk.
Du får riktignok ikke nøyaktig mål av temperaturen på utsiden av husveggen, men til gjengjeld får du værvarsel for de neste timene og dagene, varsel om at det snart begynner å regne og den slags.
Noen kjekke apper i så måte: 1Weather (Android), Yahoo! Weather (iOS, Android) og Vær (Windows Phone).
Mer vær? Slik blir du din egen meteorolog, værstasjon hjemme!
#6: Netflix & co
Ikke alle har en smart-TV med innebygd Netflix, HBO og den slags. Går du til anskaffelse av en Chromecast (cirka 300 kroner) og plugger den i TV-en, kan du bruke den gamle telefonen å styre avspilling fra Netflix og YouTube eller leie filmer fra Google Play og sende dem trådløst til TV-en.
LES MER:
TEST: Google Chromecast
Ti kjekke Chromecast-tips
#7: Bilmusikk
Bruker du strømmetjenester har du sikkert mang en gang erfart at det ikke er god nok dekning der du ferdes slik at musikken stopper opp, eller at den stopper opp når du får en tekstmelding eller lignende.
LES OGSÅ: Irriterende med varsler når du spiller musikk?
Fyller du en gammel telefon med MP3-filer og kobler den til stereoanlegget i bilen (gitt at du har Bluetooth eller nødvendig inngang), har du alltid uavbrutt musikk, enten du kjører i Dalstroka innafor eller i utlandet. For noen tiere finner du også en USB-lader som kan brukes i sigarettenneren i bilen slik at du har strøm nok til hele bilturen.
#8: Fjernkontroll
FJERNKONTROLL: Har du eldre telefon eller nettbrett med IR-sender, kan du bruke den som universalfjernkontroll i stua.
Har den gamle telefonen din IR-sender, kan den fint brukes som universalfjernkontroll som kan styre TV-en, forsterkeren, Blu-ray-spilleren eller hva det måtte være.
Sannsynligvis fulgte det med en slik app med telefonen, men det finnes også gode apper i Google Play-butikken, som for eksempel Smart IR Remote (riktignok ikke så billig).
Blir dette en universalfjernkontroll som faktisk virker?
#9: Ekstra skjerm til PC-en
Dette er nok mer egnet for et gammelt nettbrett enn for en telefon, men både iOS- og Android-enheter kan brukes som tilleggsskjermer til PC-en så lenge de to enhetene er tilkoblet det samme trådløse nettet.
EKSTRA SKJERM: Med løsninger som iDisplay kan du bruke et gammelt nettbrett som ekstra skjerm til PC-en.
Dermed kan du sette opp nettbrettet ved siden av og frigjøre plass på PC-skjermen; for eksempel ved å flytte over musikkprogrammet, Twitter-feeden, Photoshop-verktøyboksen eller hva det måtte være.
Eksempler på løsninger er iDisplay og Air Display. Begge fungerer på Mac, Windows, Android og iOS.
LES OGSÅ:
Elleve kjekke iPhone-tips
Ti smarte Android-apper
#10: Hjelp forskere
FORSKNING: Berkleys Boinc-løsning lar alle bidra med datakraft både fra PC, nettbrett og mobiltelefon til å regne ut komplekse ting.
Det finnes etter hvert mange forskningsprosjekter som krever massive mengder av datakraft. Der kan alle bidra ved å «låne bort» sin prosessor og hjelpe til med å løse utfordringer knyttet til verdensrommet, medisin og andre ting.
For eksempel har Berkley-universitetet appen Boinc som lar deg låne bort kraften i en Android-telefon for å gjøre utregninger som en del av et større prosjekt.
LES OGSÅ: Du kan løse kreftgåten!
TESTER:
Nettbrett
Mobiltelefoner
Kilde for: Mobil – DinSide.no