Finans og økonomi

10.000 protesterte i Bergen

De to kvinnene sto blant tusener på Torgallmenningen.

– Vi må beskytte arbeidsmiljøloven som vi har den. Og stå litt på for dem som kommer etter oss. Jeg har kommet så langt i mitt arbeidsliv, sier Elisabeth Nordstrand. Hun er styrer i en barnehage på Os.

Hun, Grete Nybø Lemme og trolig opp mot 10.000 andre mennesker demonstrerte onsdag ettermiddag på Torgallmenningen i protest mot regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Nordstrand og Lemme mener at å tillate mer midlertidige ansatte er skadelig for alle parter.

– Du er avhengig av å bygge opp kvalitet over tid i en barnehage. Vi er avhengig av en stabil arbeidsstokk, sier Lemme.

Venstre sikrer flertall

Det mest betente punktet i regjeringens forslag er å ha midlertidige stillinger i inntil ett år, selv om arbeidsoppgavene ikke er midlertidige.

I dag kan arbeidsgivere bare ansette midlertidig når behovet også er midlertidig – altså som vikar for noen eller i tidsavgrensede prosjektstillinger.

Venstre har sagt at de langt på vei vil støtte regjeringens endringer. Gårsdagens streik endret ikke på det. Dermed får regjeringen flertall for endringer.

– Det vil nok bli gjort endringer underveis i forhandlingene på Stortinget, men det er mye i regjeringens forslag som vi er enige i, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Erikssons drøm

De tre største hovedorganisasjonene i Norge, LO, Unio og YS markerte streiken på rundt 200 steder i Norge. Utenfor Stortinget samlet tusener seg, blant annet LO-leder Gerd Kristiansen.

– Jeg og mange andre vet hva det vil si å jakte på vakter, ikke å vite om man kan betale husleien neste måned. Altfor mange har følt det på kroppen. Kjære storting, et slikt arbeidsliv vil vi ikke ha, sa Kristiansen i sin appell.

En noe kjøligere mottagelse fikk arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) hos de streikende i Oslo.

– Godt arbeidsfolk. Jeg har en drøm. En drøm om at alle som står utenfor arbeidslivet skal få bli en del av det seriøse arbeidslivet, sa han.

Erikson og regjeringens argument er at økt tilgang til midlertidig arbeidskraft vil gi særlig unge «et springbrett» videre i arbeidslivet.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet enn begge føttene utenfor, sa Eriksson.

– Et kjempesignal

Fra scenen på Torgallmenningen var det appeller og musikk. Foran scenen var det faner, plakater og pøsregn.

Oppmøtet på Torgallmenningen var fagorganisasjonene godt fornøyde med.

– Dette er noe som opptar folk. Når det er tusenvis her, viser det at det er en sak som har samlet fagbevegelse over hele landet, sier Bjarne Mohn Olsvold i Utdanningsforbundet i Bergen.

Likeså for Elisabeth Nordstrand og Grete Nybø Lemme.

– Det er et kjempesignal. Vi får håpe de som styrer følger med på nyhetene i dag, sier Nordstrand.

– Overraskende bra

Streiken gjorde at kollektivtilbudet ble sterkt redusert i Bergen. Busser sto, mens Bybanen kjørte med redusert kapasitet.

Med forbehold om ikke å ha den fulle oversikt, mener Skyss at dagen gikk overraskende bra.

– Vi tar temperaturen i form av kundeklager og telefoner, og jeg tror rett og slett at folk i stor grad hadde fått med seg hva som kom til å skje. De tok sine forholdsregler, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer.

– Og jeg tror folk fant andre måter å reise på, legger hun til.

For noen NSB-tog ble streiken merkbar. Et tog ble stående på fjellet i bortimot én time under streiken.

Toget som skulle gå fra Bergen til Oslo klokken 15.59, ble omtrent 40 minutter forsinket.

– Dette togsettet kom til Bergen rett før klokken 15, og da stoppet våre folk å arbeide i en time, forteller kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB.

Toget måtte blant annet snus og rengjøres før det kunne dra mot Oslo. Det tar normalt tar 35- 40 minutter.

– Sett bort fra dette, hadde ikke NSB annet enn følgeforsinkelser fra tidligere på dagen, sier Myhre.

Kilde for: BT.no – Økonomi