Finans og økonomi

Velg riktig musikkspiller til Mac og PC

Dinside Har du kjøpt deg en DAC med USB-inngang? Da har du muligheten til å spille en lang rekke filformater som i hvert fall teoretisk gir bedre lyd enn strømmet musikk, CD eller MP3.

SE OGSÅ: Er det noen vits å betale for lyd du ikke hører?

Men for å få fullt utbytte trenger du en god musikkspiller til datamaskinen din.

Mye bra gratisvare

Heldigvis finnes det et godt utvalg avspillingsprogrammer til dette formålet.

Og det beste av alt: Mange av dem er gratis, og de som krever betaling har ofte en beskjeden pris.

En av de gamle traverne er MediaMonkey (til Windows og Android, samt synkronisering mot iOS-enheter), som er et godt alternativ dersom du har behov for å organisere og tagge musikken din selv.

Standardversjonen med de viktigste funksjonene er gratis, mens Gold-versjonen med mye ekstra snacks for lyd-nerder koster 208 kroner for enkeltlisens for inneværende versjon. Alternativt kan du betale 416 kroner for livstidslisens på alle kommende versjoner.

En annen gammel kjenning er JRiver, som finnes både for Windows, Mac og Linux. Gratis prøveversjon, 429 kroner om du velger å kjøpe.

 (Foto: JRIVER)

FOR ALLE: Jriver finnes både for Mac, Windows og Linux. (Foto: JRIVER)

Kan brukes til nesten alt

Men om du primært trenger en Windows-avspiller som støtter absolutt alt, er Foobar2000 (bare Windows) tingen.

Til dette gratisprogrammet finnes det en lang rekke programtillegg som blant annet gjør at du kan spille av DVD-Audio direkte, gå utenom Windows eget lydsystem (bitperfekt avspilling) og avspille DSD-formatet.

 (Foto: Foobar2000)

BEST FOR WINDOWS: Foobar2000 er kanskje ikke så pen. Men spilleren er gratis, og er etter manges mening det beste og mest allsidige alternativet for musikkfrelste Windows-brukere. (Foto: Foobar2000)

LES OGSÅ: Betaler du for lyd du ikke hører?

Tilleggene lages ofte av entusiaster som selv ønsker å bidra til å gjøre Foobar2000 bedre.

Dette er altså et program som ikke er spesielt elegant å se på, men som fungerer veldig bra.

I tillegg oppdateres det stadig, og er trolig best på å være raskt ute med å støtte nye musikkformater.

LES OGSÅ: Ja, vi hørte faktisk forskjell

Hva med iTunes?

Det er mange som bruker iTunes fordi de synes det er enkelt, og fordi de har mye musikk liggende i iTunes-biblioteket sitt.

Men dessverre har Apples musikkspiller en del begrensninger de lydfrelste misliker.

Blant annet kan du bare spille av MP3, AAC eller ALAC (Apple Lossless)-filer. Og du kan ikke spille av FLAC-filer direkte eller filer med høyere samplingsfrekvens og ordlengde enn 16 bit/44.1kHz (CD/MP3 etc).

Men dette kan fikses om du er Mac-bruker. Programmet Pure Music (bare for Mac) lar deg beholde iTunes-grensesnittet. Samtidig blir Apple-spilleren utvidet, slik at den kan spille av en rekke filformater som standardversjonen ikke støtter.

ITUNES-OPPGRADERING: Pure Music gir deg bedre iTunes for en tusenlapp. (Foto: PURE MUSIC)

ITUNES-OPPGRADERING: Pure Music gir deg bedre iTunes for en tusenlapp. (Foto: PURE MUSIC)

Blant disse er FLAC, DSD-filer (dsf og dff), samt alle typer 24 bits-filer (iTunes i standardversjon støtter bare 16 bit).

Dessverre er programmet en relativt dyr affære. Hele 1042 kroner koster det dersom du ikke har kjøpt en tidligere versjon fra før.

Et rimeligere alternativ for Mac-brukere er den svært pene Audirvana.

PENEST:Franske Audirvana for Mac er kanskje den mest elegante spilleren. (Foto: AUDIRVANA)

PENEST:Franske Audirvana for Mac er kanskje den mest elegante spilleren. (Foto: AUDIRVANA)

Også her er det støtte for en rekke filformater, også mange av de mer eksotiske.
Audirvana var tidligere en ren avspiller. Den siste versjonen (Audirvana Plus 2.0) har også innebygd bibliotekfunksjon som organiserer musikken din i tillegg til å spille den.

Som med Pure Music finnes det en gratis prøvemulighet, men bestemmer du deg for å kjøpe programmet må du ut med 651 kroner dersom du ikke har lisens på en tidligere versjon.

Men om du ikke er villig til å bruke penger, finnes det en rekke gratis musikkspillere også til Mac.

Her er noen av dem: Decibel, Play, Vox, Tomahawk (både for Mac og Windows).

Winamp, som svært mange PC-brukere sverget til i gamle dager, har også varslet et comeback. Snart skal en nyoppusset 2015-utgave av programmet lastes ned både for Mac og Windows.

Linux-folket har også litt av hvert å velge i. DeaDBeeF synes å være den nye stjerna på himmelen for audiofile, mens prosjektet Audiophile Linux også virker lovende.

 (Foto: DeaDBeeF)

FOR LINUX: DeaDBeeF har godt omdømme. (Foto: DeaDBeeF)

Fra før av finnes blant andre Banshee(også for Windows og Mac), Rhythmbox, Amarok (også for Windows).

For deg med DAC

De fleste som velger å bruke PC/Mac som avspillingskilde har en DAC med USB-inngang. Bruker du Windows, må du som oftest laste ned en driver fra DAC-produsentens nettsted.

Har du Mac OS eller PC med Linux, behøver du derimot ikke drivere. Operativsystemet kjenner automatisk igjen DAC-en som et eksternt lydkort og velger innstillinger som passer.

For best mulig lydkvalitet bør du la DAC-en og ikke PC-en avgjøre samplingsfrekvens (44.100, 96.000, 192.000 etc) og ordlengde (bitdybde som 16, 24 eller 32 bit). Med andre ord bør du kjøre utenom operativsystemets lydmikser.

Som oftest lar dette seg stille inn i programvaren, men du bør også sjekke lydinnstillingene på maskinen din.

Vanligvis finnes det instruksjoner i bruksanvisningen som fulgte med DAC-en din, men Windows-brukere finner en god og grundig guide på Native-Instruments.com.

Kilde for: Data – DinSide.no