Finans og økonomi

Universalkontroll som faktisk virker?

Dinside Etterhvert som du kjøper stadig flere fjernstyrte dingser til hjemmet, melder behovet seg for én kontroll som kan styre alt sammen under ett.

Universalfjernkontrollene har vært med oss lenge. Det finnes til og med et eget nettsted for fjernkontroll-nerder, Remote Central.

LES OGSÅ: Slik pimper du fjernkontrollen

Dessverre er mange av disse fjernkontrollene enten vanskelige å sette opp, eller mangler avanserte funksjoner, og lider ofte av dårlig batteritid. De blir derfor fort liggende i skuffen.

Men hva om noen lagde en fjernkontroll som kan styre alt, og som virkelig fungerer?

NEEO påstår de har knekt koden

Det er dette teamet bak det folkefinansierte NEEO har satt seg fore.

De har allerede brukt måneder på å samle inn data om fjernkontrollerte elektronikkprodukter, og påstår nå at de har nådd 100.000 (av disse er 55.000 TV-er).

Akkurat det burde være en god start, men merk deg at markedslederen Logitech har hele 225.000 produkter lagret i sin database for Harmony-fjernkontrollene.

LES OGSÅ: TEST: Logitech Harmony Touch

Består av to deler

Det er likevel flere viktige forskjeller.

NEEO-systemet er bygget på to moduler: En «hjerne» som kommuniserer med dingsene dine og en fjernkontroll.

HJERNEN: Hovedenheten styrer produkter rundt om i huset. Du kan bruke opp til 10 stykker samtidig. (Foto: NEEO)

HJERNEN: Hovedenheten styrer produkter rundt om i huset. Du kan bruke opp til 10 stykker samtidig. (Foto: NEEO)

I tillegg kan du bruke en mobil-app (på vei for både Android og iOS) for å utføre de samme oppgavene som fjernkontrollen.

APP: Mobilen kan brukes i stedet for fjernkontrollen. (Foto: NEEO)

APP: Mobilen kan brukes i stedet for fjernkontrollen. (Foto: NEEO)

Varer i månedsvis

Det ser med andre ord ikke ut som du trenger fjernkontrollen. Denne beskrives som et luksus-produkt med 291 ppi-skjerm, altså bedre enn Apples retina-skjermer for iPad (264 ppi), men dårligere enn iPhone 6 Plus (401 ppi).

 (Foto: NEEO)

ROMSTYRING: NEEO settes opp på samme måte som trådløse muisikkanlegg: Rom for rom. (Foto: NEEO)

Fjernkontrollen har imidlertid en klar fordel i forhold til mobilen: De nvarer ifølge NEEO flere måneder på én opplading.

LES OGSÅ: TEST: Logitech Ultimate

Bruker Bluetooth og WiFi

De fleste universal-kontroller som finnes i dag bruker infrarødt lys, akkurat som vanlige fjernkontroller.

NEEO bruker imidlertid både Bluetooth og WiFi i tillegg. Den infrarøde styringen virker i 360 grader, noe som gjør at du ikke lenger trenger å rette fjernkontrollen mot TV-apparatet eller radioen for å slå dem av/på og styre dem.

I tillegg til alle standardprodukter med infrarøde mottagere støttes også proprietære, WiFi-baserte styringssystemer fra Apple, Sonos, Roku og Philips.

Også en rekke kabel-TV-bokser støttes, men så vidt vi kan se ingen av de vi bruker i Norge. Her regner vi likevel med at det vil komme endringer.

LES OGSÅ: Styr varmepumpen fra TV

Kan lære i tillegg

I tillegg til de forhåndsprogrammerte produktene kan systemet i likhet med andre universalkontroller lære kommandoer fra fjernkontrollene du allerede bruker. Det betyr at det aller mest burde fungere.

Vi har sett lignende systemer før. Blant annet finnes det flere løsninger for mobil og nettbrett der en enhet med infrarødt lys styres av kommandoer via WiFi.

LES OGSÅ: Endelig en fjernkontroll-app som både virker og ser bra ut

Selv har vi bare prøvd Griffin Beacon. Det fungerte slett ikke bra, så det er ikke så rart at produktet nå er borte fra markedet. Vi får håpe at NEEO har mer å tilby.

Styrer alt – ikke bare TV

De understreker for øvrig at dette er en system for alle produktene i huset, ikke bare lyd og bilde. Dermed skal tydeligvis både gardinene, garasjeporten og kaffetrakteren også med.

Men pris vil de fortsatt ikke si noe om. Det vil nemlig avhenge av interessen fra Kickstarter-investorene. Lansering av et endelig produkt skal etter planen skje allerede i mars.

Bilr det en realitet kommer vi imidlertid til å teste det.

Her er presentasjonsvideoen:

Kilde for: Data – DinSide.no