Finans og økonomi

Her skal CO2 bli til såpe

Planen er at anlegget som skal omdanne CO2 til såpe og vaskemidler skal være i gang ved årsskiftet.

I mars i fjor bevilget Enova 40 millioner kroner til CO2-anlegget som Enpro skal bygge på Kollsnes.

Målet var å være i full gang i oktober, men det har tatt lenger tid å forhandle kontrakter enn daglig leder Christian Theiste hadde sett for seg.

– Prosjektplanen er mindre viktig enn det å få kontrakter og garantier som er til best mulig fordel for oss, sier Theiste til Sysla.

Skal ansette opp mot 30

Enpros anlegg skal bruke CO2 fra gasskraftverket til BKK, og lage sodaaskepulver av det. Pulveret kan blant annet brukes i glassproduksjon, til såpe eller i oljeboring.

To personer er foreløpig ansatt, men i september er planen å være opp til 30 ansatte.

  • CO2 er en nødvendig bestanddel i sodaaske.
  • Sodaaske brukes blant annet i glass, såpe og vaskemiddel, papir, vannrensing og i flere andre industrier.
  • I tradisjonell sodaaske-produksjon får man tak i CO2 ved å brenne kalk.
  • Enpro har imidlertid utviklet ny teknologi som gjør det mulig å utnytte eksosen fra gasskraftverket til BKK på Kollsnes til dette prosjektet.
  • Her produserer BKK i dag kraft og varme basert på spillgass fra Gasnors LNG fabrikk. CO2-utslippet er litt over 24.000 tonn per år.

Kilde: Enova

Anlegget skal være døgnbemannet, og Theiste håper blant annet å få tak folk med kompetanse om elektrolyse.

– Vi har bestilt utstyr som kommer til Kollsnes til sommeren. Mange av komponentene har 9-10 måneders leveringstid. Akkurat nå holder vi på å definere tomten. Den blir litt større enn vi har utskytningstillatelse til, så vi må sende en tilleggssøknad til Øygarden kommune, sier Theiste.

– En slåsskamp

Båter skal hente sodaasken Enpro lager, og logistikken gjør at det trengs mer plass enn først antatt. Totalt blir tomten på 12.000 kvadratmeter. Der vil det bli tre produksjonsområder, i tillegg til store lagre.

Theiste håper at utskytning av tomten kan være i gang i mars. I juli skal bygningene stå på plass, og produksjonsstart er satt til 31. desember.

– Vi har brukt over to måneder mer på kontrakter enn vi hadde trodd. Det har vært en slåsskamp for oss som er så små, men det har vært til fordel for langsiktigheten der ute. Vi kan ikke risikere å sitte med skjegget i postkassen etter to år.

Hvis prosjektet lykkes, vil anlegget kunne binde opptil 95 prosent av CO2-en i gasskraftverket, som slipper ut over 24.000 tonn årlig.

Kilde for: BT.no – Økonomi