Finans og økonomi

Vi gleder oss til Windows 10

Dinside I går hadde Microsoft det som muligens er den siste presentasjonen av Windows 10 før den endelige lanseringen en gang i august/september.

Og det begynte ikke så bra.

For selv om kløneriet til de tidligere sjefene Bill Gates og Steve Ballmer nå er erstattet med kjølig profesjonalitet, ble det like fullt teknisk trøbbel fra første stund. Både bildene og lyden hakket, og til tider var det helt umulig å få med seg det som ble sagt og vist fram.

Likevel sto pressekonferansen fram som en nokså spektakulær opplevelse i Microsoft -forstand.

 (Foto: MICROSOFT)

PRESENTASJON: Microsoft er kanskje ikke de mest elegante markedsførererne, men de kom ikke så verst ut av gårsdagens seanse. (Foto: MICROSOFT)

LES OGSÅ: Windows 10 får hologrammer

Sterkest på kontor og spill

Dette selskapet har jo ikke akkurat for vane å fore oss med «insanely great»-opplevelser, selv om de av og til faller for fristelsen til teknologisk overbegeistring.

Microsoft handler først og fremst om kontoret, bedriften og IT-sjefen.

Og så har vi Xbox, da. Begge deler har de lykkes godt med.

Mobil har derimot vært en katastrofe, mens andre påfunn har vært fiaskoer som folk knapt husker i dag.

 (Foto: MICROSOFT)

SAMMENKOBLING Alt skal snakke med alt i Microsofts nye Windows-univers. Også Xbox er med. (Foto: MICROSOFT)

LES OGSÅ: Windows 10 er nesten ferdig

Hologrammer i stua

Xbox-universet, PC-en og mobil skal kobles nærmere sammen. Og på tvers av plattformene får vi muligheten til en såkalt utvidet virkelighet (augmented reality), eller hologrammer som Microsoft kaller det.

Uansett vil du ved hjelp av briller se 3D-figurer i rom og landskap, noe som sikkert kan sette en herlig spiss både på Skype-samtalene du har med kjæresten din, og spillopplevelsen i stua.

LES OGSÅ: Slik er Windows 10

Det gjenstår å se om dette blir noen folkesport, eller om det om noen år blir parkert på teknologihistoriens skraphaug sammen med HDCD og Windows Media Center.

Små justeringer, store ord

Vi skjønner godt at det ikke er sexy nok å presentere en ny nettleser (Project Spartan), snakke-søk/personlig assistent a la Apples Siri (Cortana) og noen finjusteringer i menyene i et operativsystem som egentlig ikke skiller seg så mye fra Windwos 7 (men som heldigvis er milevis unna det rotet Windows 8 og 8.1 er).

Derfor var det den store visjonen som satt i høysetet i går.

 (Foto: MICROSOFT)

HOLOGRAMMER: Det ser veldig spektakulært ut, men vil folk bruke det til noe? (Foto: MICROSOFT)

– Windows 10 markerer begynnelsen på en mer personlig æra innen databehandling der det først og fremst er mobilen og nettskyen som teller. Vår ambisjon er at de 1,5 milliardene som bruker Windows i dag vil bli forelsket i Windows 10 og at enda flere milliarder vil bestemme seg for å gjøre Windows til sitt hjem, skriver Microsofts toppsjef Satya Nadella i en pressemelding som gikk ut fra Microsoft i dag.

Får lyst til å bytte ut Mac-en

Selv om det ser mørkt ut med en markedsandel på under ti prosent for Windows-telefoner, sammenlignet med rundt 70 prosent for Android, og om lag 20 prosent for iOS i Europa (kilde: Kantar World Panel) , så kan det jo tenkes at Windows 10 kan åpne døra inn til mobil- og nettbrettverdenen for Microsoft.
Faktisk synes jeg personlig at Windows 10 (på grunnlag av hittil siste beta – den som ble presentert i går kommer først til uka) er så bra at jeg som mangeårig Mac-bruker på hjemmebane får lyst til å kjøpe PC igjen.

Ikke minst handler det om pris. Helt brukbare PC-er fås nå til 2000 kroner, mens du etter Apple-prishoppet må ut med 8-9000 for en «billig» Mac.

Men viktigst er det likevel at vi oppfatter Windows 10 som brukervennlig igjen. Du er aldri i tvil om hva du skal gjøre for å åpne filer, installere programmer, bruke menyer og justere innstillinger.

Slutt på «vil du virkelig gjøre dette»-tyranniet

Det skal også være slutt på ekle (men utvilsomt velmente og fornuftige) feilmeldinger som forteller deg at dette kan du ikke gjøre, eller at dette er farlig å gjøre.

Sikkerheten er skjult under panseret og dels tilbake til hodet ditt. Det er slutt på å umyndiggjøre brukeren, selv om du OS-et fortsatt kan settes opp i «nei-modus» dersom arbeidsgiveren din ønsker det.

De har tatt det beste fra Windows 7 (som mange likte) og Windows 8 (som færre likte). Kombinasjonen av startknapp, startmeny og flise-framvisning av ressursene dine fungerer helt fint og får deg faktisk til å tenke «hvorfor har ingen tenkt på dette før».

 (Foto: MICROSOFT)

CORTANA: Google og Apple ahr hatt det lenge. Men nå kan du også snakke til nettleser og mobil med Microsoft. (Foto: MICROSOFT)

Microsoft har skjønt at et operativsystem skal trekke seg tilbake fra hovedscenen og la deg gjøre jobben med programmene du faktisk bruker. Det skal ikke rope «se på meg, jeg er smått genial» hele tiden.

At de har bestemt seg for å gi bort OS-et gratis til alle Windows 7 og 8.1-brukere (samt Windows Mobile 8.1-brukere), er jo en bonus. Det vil i praksis si alle Windows-brukere der ute, minus eventuelt de får som fortsatt bruker 98, Vista, NT/2000 eller noe annet gammelt.

Microsoft selv sier at systemkravene er de samme som med 8.1-versjonen, og her er de:

Prosessor: 1 gigahertz (GHz) eller raskere med støtte for PAE, NX og SSE2
RAM: 1 gigabyte (GB) (32-bit) eller 2 GB (64-bit)
Harddiskplass: 16 GB (32-bit) eller 20 GB (64-bit)
Grafikk: Microsoft DirectX 9 grafikkort med WDDM-driver

Selv en Lenovo Ideapad G50-30 som koster 1795 kroner på Elkjøp oppfyller lett disse kravene.

Det er med andre ord grunn til å tro at andelen Windows-brukere vil øke med Windows 10, og at de som vurderer å gå over til Mac vil tenke seg om to ganger før de tømmer bankkontoen.

Og det blir sikkert heller ikke noe problem å få folk til å skjønne at de kan flytte spill mellom Xbox-en sin og PC-en.

Men det gjenstår fortsatt å se om Microsoft greier å overbevise folket om at når du har sagt A (installert Windows 10), så skal du si B (kjøpe Windows-mobil også). Både Android-telefoner og iPhone samarbeider jo mer enn godt nok med Windows via apper og nett.

Verden har endret seg mye siden den gangen folk godtok å bli malt inne i en teknologisk krok der alt du gjør skulle skje i den ene merkevarens lille sandkasse. Så spørs det hvor godt Microsoft skjønner akkurat det.

Kilde for: Data – DinSide.no