Finans og økonomi

De billigste TV-ene er allerede utdaterte

Dinside Skal du kjøpe ny TV har du mye å velge mellom. Hvis du ikke skal bli skuffet, gjelder det imidlertid å vite hva du faktisk kjøper. Her er stikkordene du bør merke deg.

Den gode nyheten er at du i dag får ganske så god bildekvalitet selv på de rimelige TV-modellene.

Kort forklart skyldes det en blanding av at LED-teknologien har blitt moden, samtidig som TV-produsentene har blitt flinkere til å skjule teknologiens svakheter (lysgjennomtrenging og svak innsynsvinkel er to eksempler) ved hjelp av god bildebehandling.

I løpet av 2014 har imidlertid også TV-ene med 4K-oppløsning begynt å gjøre sitt inntog i de lave prisklassene, og her tas det fortsatt noen snarveier.

For selv om alle 4K-modeller har den samme oppløsningen, betyr ikke det at de har den samme bildekvaliteten, eller at de klarer å gi deg de samme mulighetene.

God bildekvalitet koster fortsatt penger: Den beste TV-en i 2014

4K-TV-er som ikke kan vise 4K-innhold …

 (Fotomontasje: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE )

NETFLIX I 4K: Krever HEVC og en TV-app som støtter 4K. (Fotomontasje: SAMSUNG / OLE PETTER BAUGERØD STOKKE )

Selv om vi nå har hatt 4K-TVer på markedet i over ett år, er det fortsatt kun Netflix som sender 4K-innhold.

For å se «Breaking Bad» og «House of Cards» i 4K-oppløsning, må imidlertid TV-en oppfylle to krav: Den må ha innebygget HEVC-støtte, samt en Netflix-app med 4K-støtte.

Og denne kombinasjonen er det langt ifra alle TV-ene som har, spesielt ikke blant billigmodellene.

Her er det nemlig stor forskjell på de ulike TV-produsentene:

  • Pioneer, Grundig, Anderssson og Thomson: Nei, så langt vi kan se mangler de HEVC, og kan heller ikke oppgraderes til å få det.
  • Panasonic: Toppmodellene AX900 & AX800 støtter det (sistnevnte etter en softwareoppdatering), men de rimeligere modellene mangler HEVC, og kan heller ikke oppgraderes.
  • Philips: Per dags dato får du ikke sett Netflix i 4K på noen av modellene deres. Først i løpet av 1. kvartal 2015 kommer deres separate mediespiller kalt UHD880 som gjør det mulig. TV-boksen vil være gratis til alle som har kjøpt seg en 8809, 9109 eller 9809, men har du en av de rimelige modellene må du kjøpe boksen. Det gir en ekstraregning på rundt 249 euro.
  • Hos Samsung, LG og Sony ser det ut til at de fleste 4K-modellene støtter Netflix i 4K. Men unntak finnes, så spør om dette før du handler.

Rådet her er altså klart: Spør alltid i butikken om støtte for Netflix i 4K er på plass FØR du kjøper.

Mange av de rimelige 4K-TV-ene har 50Hz-panel

Selv om TV-produsentene har blitt flinke til å pøse på med bildebehandling (ofte kalt PMR eller CMR) som oppfrisker bildet, synes vi fortsatt det er en fordel at TV-panelet er på 100Hz fordi du får jevnere bevegelser.

Dette er likevel ikke tilfellet på mange av de rimeligste 4K-TV-ene.

Ett eksempel er Philips 6809, som i praksis er ett 50Hz-panel til tross for at bildebehandlingen heter PMR Ultra 400.

Det er ikke bare ny TV som koster: Netflix blir dyrere med 4K

Er du en ivrig gamer?

Det meste av prosessorkraften på dagens 4K-TV-er brukes til å skalere opp innholdet til skjermens oppløsning. I praksis betyr det at du kan oppleve lagg når du spiller online.

Her må vi imidlertid presisere at vi selv ikke har erfart dette når det gjelder konsollspilling (Xbox One) så lenge vi har satt TV-en i spill-modus. For aktive PC-spillere kan imidlertid dette utgjøre et potensielt problem, som er verdt å være klar over.

Hvor mange HDMI 2.0-innganger har den?

I dag leveres de fleste TV-er med tre til fire HDMI-innganger, men i tillegg til å telle antall innganger, kan det også være greit å sjekke hvilken HDMI-standard som er brukt.

De fleste rimelige 4K-modellene bruker fortsatt HDMI 1.4, og takler 4K-signaler opp til 30 bilder i sekundet.

De nyeste og dyrere modellene bruker imidlertid HDMI 2.0, som skal takle opp til 60 bilder i sekundet. Husk også at Blu-ray i 4K vil støtte HDMI 2.0, så støtte for dette øker sjansen for en framtidssikker TV.

LES OGSÅ: Blu-ray i 4K kommer i 2015

Er du i tvil: Styr unna 4K-modellene

Tanken bak denne saken er ganske enkelt at du ikke skal la deg blende av TV-tilbudene du ser med 4K-logo.

For husk: Selv om det er gøy med høy oppløsning, har antallet bildepunkter fint lite å si for bildekvaliteten.

Da er det mye viktigere med god bildebehandling, og hvis du har valget mellom en 4K-TV eller en vanlig full HD-modell til 9.000 kroner, får du antagelig best valuta for pengene om du velger full HD-modellen om ikke punktene over er på plass.

Her får du alle våre TV-tester!

Source: Data – DinSide.no