Dinside Hver gang et stort nettsted har opplevd et hackerangrep og millioner av passord er på avveie kommer vi med den samme formaningen:
Sørg for å bruke unike passord på alle nettsteder.
Det er nemlig ikke slik at det nødvendigvis er så farlig om én brukerkonto på en eller annen tjeneste du registrerte deg på i 2011 har blitt kompromittert – den største faren er om du bruker den samme brukernavn/passord-kombinasjonen andre steder på nettet; for eksempel til epost eller en betalingstjeneste, og noen finner på å prøve innloggingsdetaljene der.
LES OGSÅ: 13 passordsynder du bør unngå
En mulighet er å bruke en passordtjeneste som 1password, KeePass, Dashlane eller LastPass. Der velger du et langt og godt passord, som da kan brukes for å låse opp passorddatabasen din. Vi har tidligere skrevet en stor guide til Lastpass, som er blant de mest brukte tjenestene.
Det fordrer imidlertid at du stoler på en tredjepart nok til å ta vare på passordene dine.
Formler kan være smart
OPPSKRIFTER: Å ha oppskrifter på hvordan du lager passord er smart – appen Password Chef hjelper deg å lage dem.
En annen ting vi alternativt har tipset deg om, er å lage deg en «formel» for hvordan du lager passord til ulike nettsteder.
Et veldig enkelt eksempel kunne ha vært at man tok de to siste bokstavene i tjenestens navn, så antallet vokaler i tjenestens navn, deretter de to første bokstavene og til slutt la til $!!$.
Da ville Facebook ha blitt ok4Fa$!!$, Spotify hadde fått fy3Sp$!!$ mens Gmail hadde fått il2Gm$!!$.
Selv om noen hadde fått tak i passord til en tjeneste du var registrert på, hadde det ikke gått an å bruke det noen andre steder, og det hadde ikke nødvendigvis vært så lett å gjette seg til det heller; i hvert fall ikke om du brukte en enda «sterkere» formel.
Password Chef kan hjelpe deg
iOS-appen Password Chef ble lansert forleden dag og hjelper deg med å lage slike formler. Da kan du, steg for steg, lage regler for hvordan dine passord skal genereres ut fra navnet på en tjeneste.
Om du vil kan du også ha flere regler, slik at du kan bruke ulike regler om en konto er jobbrelatert, om tjenesten er knyttet til kredittkortet ditt eller om det er en konto du bruker til mindre viktige ting.
LES OGSÅ: Hjelp, jeg har glemt låsekoden på telefonen!
Appen kan beskyttes med en egen låsekode, og du kan selvsagt også legge til egne tegn som du ikke lagrer i formelen, slik at det uansett ikke vil bli mulig for andre å finne passordene dine om de prøver. Appen lagrer for øvrig ingen passord – kun formlene. Ved å taste inn navnet på en tjeneste kan du da få «regnet ut» passordet ditt om du vil, men det beste er selvsagt at man lærer seg formelen i hodet.
Dessuten finnes en mulighet for å sjekke at passordene man får ut tilfredsstiller passordkriteriene for 100 utvalgte nettsteder.
Under ser du hvordan tjenesten fungerer. Smart, eller hva?
[embedded content]
Introducing Password Chef from Naranja Studio on Vimeo.
Password Chef for iOS (App Store, kr 29,-)
Kilde for: Mobil – DinSide.no