Finans og økonomi

Lite effektiv Pirate Bay-sperre

Dinside Om kort tid skal The Pirate Bay og seks andre nettsteder sperres for 90 prosent av norske nettbrukere.

Men blokaden er ikke effektiv av mange grunner.

Det finnes en lang rekke alternativer til The Pirate Bay, og den viktigste på filmfronten – Popcorn Time – er foreløpig ikke blokkert.

Dessuten er ikke alle norske nettleverandører pålagt å blokkere.

LES OGSÅ: Nå blir det verre å være pirat

– Kan ikke gå til rettssak mot alle

– Det finnes fortsatt 150 norske bredbåndsleverandører som ikke er berørt av dommen. Og det sier seg selv at det ikke er realistisk å gå til rettssak mot alle disse. Men vi kommer nok til å rette en henvendelse til dem for å få dem til å blokkere på frivillig basis, sier Willy Johansen i Rettighetsalliansen til Dinside.

Johansen påpeker at det tok to år fra den norske film-. og musikkbransjen tok ut stevning til onsdagens endelige seier i Tingretten. Det var daværende kulturminister Hadia Tajik åpnet for blokkering av pirat-nettsteder den 8. februar 2013, og det er første gang det avsies en slik dom i Norge.

– I mellomtiden har det kommet opp en rekke nye tjenester. Derfor håper vi at en revurderingen av lovendringen i 2013 vil føre til at blokkering blir enklere, sier Johansen.

LES OGSÅ: Én gang pirat – alltid pirat

Mange alternativer

De sju nettstedene som skal blokkeres er Pirate Bay, Extratorrent, Viooz, Primewire, Swefilmer, DreamfilmHD og Movie4k.

Disse er ifølge Johansen de mest brukte i Norge. Men det finnes en lang rekke andre som fortsatt er oppe og går. Først og fremst portalen Torrentz.eu, der du kan søke på alle nedlastingssidene under ett.

 (Foto: KICKASS TORRENTS)

MEST POPULÆR: Kickass Torrentz topper statistikken over de mest populære fildelerne. Likevel blir ikke siden sperret i Norge. (Foto: KICKASS TORRENTS)

Selv om The Pirate Bay kanskje er mest kjent for folk flest, er de ikke lenger mest populære. Kickass Torrents troner nå på toppen i Torrentfreaks statistikk over de mest brukte fildelingssidene i verden. Og dette nettstedet blir ikke sperret i Norge.

Det blir heller ikke en rekke andre torrent-nettsteder som alle tilbyr lignende innhold som Pirate Bay.

LES OGSÅ: Ber Telenor stenge tilgangen til Pirate Bay

Flest lokale leverandører

De åtte bredbåndsleverandørene som må følge pålegget er Telenor, NextGenTel, Get, Altibox, TeliaSonera (to selskaper), Homenet og Ice.

 (Foto: LYNET)

FORTSATT OPPE: Lynet tilbyr bredbånd til Oslo-folk. De er ikke pålagt å sperre. (Foto: LYNET)

Blant de rundt 150 som ikke plikter å følge pålegget er de fleste mindre, lokale nett. Men det finnes også noen som opererer i flere deler av landet. Blant disse er Lynet (Oslo), Dataguard (Oslo og Bergen) og Tooway (parabol over hele landet).

De som fortsatt vil laste ned eller opp piratvare kan fortsatt gjøre dette via de leverandørene som er berørt av denne ukas dom i Oslo Tingrett ved å bruke en ekstern nett-tjener (VPN). Slike må du ikke lenger lete deg fram til, de tilbys av flere seriøse sikkerhetsaktører for en rimelig penge.

Dessuten har The Pirate Bay signalisert at de vil bruke de 125 kronene det koster å opprette et nytt domene, slik at hele den norske rettsprosessen må starte på ny.

Og selv om Google skjuler søkeresultatene og norske nettleverandører blokkerer, ruter Torrentz.eu deg videre til den nyeste nettadressen – altså en som etter alt å dømme ikke er sperret.

LES OGSÅ: Surf sikkert med VPN

Nedlasting er gammeldags

I tillegg kommer det faktum at stadig færre benytter seg av de nå gammeldagse nedlastingstjenestene for å skaffe seg gratis, ulovlig musikk og film.

Mens Popcorn Time nå er filmpiratenes foretrukne plattform (etter litt tvil har det nå endelig klart at tjenesten er ulovlig), har de fleste musikkelskere funnet ut at det er mer praktisk å bruke lovlige strømmetjenester som Spotify eller Tidal (tidligere WiMP).

Her finner du nær sagt all musikk som noensinne er utgitt, tilgjengelig ved et klikk. Det kan ingen torrenttjenester konkurrere med.

Musikk med grått hår

 (Foto: NTB SCANPIX)

gamle: Jethro Tull hadde sin storhetstid på 1970-tallet, og er blant artistene som fortsatt lastes ned. (Foto: NTB SCANPIX)

Mye av musikken som fortsatt lastes ned på torrenttjenestene er vrien å skaffe på lovlig vis. Ofte dreier det seg om for lengst glemte artister, utgåtte spesialutgaver og uoffisielle konsertopptak.

Nedlasterne er etter alt å dømme godt oppi åra, siden mye av musikken stammer fra 1970-talet. Dette ulovlige nisjefenomenet utgjør neppe det helt store problemet for musikkbransjen.

De mest populære filmene og TV-seriene er det fortsatt mange titusen som deler, så dette volder nok betydelig mer hodebry for film og TV-aktørene.

Og da var det altså at ulovlige Popcorn Time (som trolig er umulige å ta siden det er en åpent prosjekt uten noen å saksøke) kom med et tilbud som til forveksling ligner Spotify og Tidal: All film og TV på ett sted.

Inntil filmbransjen finner ut av sitt rettighetsvirvar og kommer med noe lignende, vil nok mange nordmenn fortsette å bryte loven.

Kilde for: Data – DinSide.no