Finans og økonomi

Airtame – kan den erstatte HDMI-kabelen?

Dinside De færreste av oss er veldig glad i kabler. Jo færre kabler til TV-er, skjermer, mobiler og PC-er, desto bedre. Vi har heldigvis kommet et langt stykke på vei, men den kabelfrie hverdagen er fortsatt langt unna, om den noensinne kommer.

Les også: Velg riktig trådløs ruter

Traff en nerve

Danskene som står bak folkefinansieringsprosjektet Airtame, hadde ambisjoner om å gjøre HDMI-kabelen overflødig, ved å gjøre det superenkelt å overføre lyd og bilde mellom PC, nettbrett og mobil til TV-en.

Det var helt tydelig at de traff en nerve hos mange, og i løpet av to måneder fikk danskene inn åtte ganger mer penger fra folket enn de trengte for å sette i gang produksjonen.

Nå, halvannet år etterpå, er Airtame i butikkene.

Bruker wifi

I praksis dreier det seg om en liten plugg som settes i HDMI-kontakten og en USB-port i TV-en (hvis du har en. Strømadapter følger også med hvis TV-en din mangler USB-port). Ved hjelp av drivere og et styreprogram på PC/Mac, kan du overføre skjermbilde og lyd til Airtame via trådløst nett.

Oppkoblingen kan enten skje direkte (sikrer best kvalitet), eller via det vanlige trådløse nettet ditt.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

ENKELT OPPSETT: Airtame har eget aksesspunkt som du kan koble PC-en til direkte, uten å gå via en trådløs ruter. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Installasjonen er veldig rett fram, og det tok ikke lang tid før PC-en vår og Airtame oppdaget hverandre, og vi kunne se skjermbildet på TV-en.

 (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

SPEILER SKJERMEN: På 1-2-3 fikk vi opp skjermbildet vårt på TV-en. (Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS)

Via styreprogrammet kunne vi nå velge mellom forskjellige streaming-moduser: Arbeidsmodus, videomodus og presentasjonsmodus. Alle kan overstyres med manuelle innstillinger.

Allerede her skjønte vi at dette ikke var like enkelt som med kabel.

Les også: Bedre trådløsdekning med disse tre løsningene

Båndbredden er et problem

Årsaken ligger i begrenset båndbredde. Med HDMI-kabel er dette aldri noe problem, men når ting skjer trådløst kreves det noen grep for å sikre både jevn datastrøm og god kvalitet.

Og dessverre: Dette er ikke alltid like enkelt, noe vi raskt ble vitne til.

Stillbilder og presentasjoner gikk det greit med, men video var mer problematisk – selv om vi brukte en PC med ett av markedets beste trådløse nettverkskort.

Først opplevde vi at lyd og bilde var ute av synk på høyoppløst video, uansett hva vi prøvde av innstillinger. En firmware-oppdatering løste dette problemet, men et annet er fortsatt til stede: Hakking. Vi mistenker at Airtame hopper over enkelte bilder for å sikre god bildekvalitet. Dette skjer selv når vi kjører datastrømmen direkte fra PC til Airtames aksesspunkt. Belastningen på PC-prosessoren er også relativt høy, noe som kan resulterer i viftestøy og eventuelt redusert batteritid.

Hvor plagsomt dette er, avhenger av scene. Ved panorering er det definitivt merkbart. Den generelle bildekvaliteten er imidlertid bra.

Airtame fungerer også fra mobil og nettbrett(Android og iOS), men ikke like sømløst. Vi prøvde for eksempel med en iPad, og kunne vise bilder og presentasjoner, men ikke video. Grensesnittet virker også uferdig. Linux-støtte er også på plass, men den rakk vi ikke å teste.

Sparsomt: Mobil- og nettbrettsfunksjonaliteten er foreløpig begrenset.

Konklusjon og alternativer

I utgangspunktet er Airtame et helt greit produkt til sitt bruk, men noen perfekt kabelerstatning er den overhodet ikke. Airtame fokuserer først og fremst på bedriftsmarkedet – og der er kanskje ikke video alltid like sentralt, men sett i forhold til opplevd kvalitet og funksjonalitet synes vi prisen uansett er altfor høy. Den ligger på rundt 2.400 kroner i skrivende stund.

Vi skynder oss å legge til at drivere og firmware fortsatt er på et tidlig stadium, og at ting kan bedre seg etter hvert.

Så hvilke trådløse alternativer har man? Det første vi tenker på er Chromecast. Det er en løsning som etter vår mening er langt mer fleksibel – ikke minst fra mobil og nettbrett, og den koster kun en brøkdel. Chromecast-støtten i apper er dessuten god, noe som ikke kan sies om Airtame på dette tidspunktet.

Utover dette bør også Intel WiDi og Apple AirPlay nevnes, selv om de bare delvis dekker bruksområdene til Airtame. Her må ditt behov være avgjørende for hvilken løsning du velger.

Personlig er vi ikke i tvil: HDMI-kabelen er fortsatt førstevalget for å koble PC til TV, og så bruker vi Chromecast til trådløs overføring fra mobil og nettbrett.

Les også:
Ti kjekke Chromecast-tips
Ti tips for deg med Apple TV

Enkel å koble opp, bra på stillbilder og presentasjoner med mindre bevegelse, generelt god bildekvalitet, bred platformstøtte

Hakking ved høyoppløst video, noe høy prosessorbelastning under videostreaming, uferdig støtte for mobil/nettbrett, ikke like enkelt som med kabel, svært høy pris.

Pris: 2400

Kilde for: Data – DinSide.no