Det skrives mye om Hellas, oljeprisen og en mulig renteheving i USA. Vi tror likevel markedet hever seg over disse bekymringene, og vokser videre.
Fra Hellas-krise til oljekrise. Det har vært mye støy den siste tiden. Men det økonomiske fundamentet er godt både på Oslo Børs og i Europa for øvrig. Bak oss ligger en absolutt brukbar resultatsesong, og vi tror nettopp selskapenes inntjening vil drive markedene oppover.
Nyhetsbildet er overproporsjonalt vektet mot Hellas, all den tid landet kun har to prosent av eurosonens bruttonasjonalprodukt. Europa som helhet er faktisk i vekst, og tidligere problemland som Spania, Portugal og Irland er på vei opp igjen. Aksjemarkedet her er heller ikke dyrt priset.
Det er også mye oppstyr rundt den fallende oljeprisen. Vi har nedgradert våre oljeprisforventninger, og tror på en relativt lav oljepris relativt lenge.
Faktum er imidlertid at den oljerelaterte virksomheten kun er en liten del av Oslo Børs, dersom man ser bort fra Statoil. Telenor er for eksempel verd mer enn hele oljeservicesektoren på Oslo Børs. En lav oljepris bidrar sterkt til en lav kronekurs, noe som er bra for mange norske selskaper som har virksomhet i utlandet, deriblant nevnte Telenor. Oslo Børs er ikke hylende billig, men den er heller ikke veldig dyr.
Det amerikanske aksjemarkedet er friskt priset. Lønnsomheten er god hvis man ser bort ifra de store tunge oljeselskapene. Mange er spente på hva som vil skje når sentralbanken i USA hever renten. Historisk sett ser vi imidlertid at en renteoppgang ikke tar knekken på oppgangen i aksjemarkedet. En renteoppgang kommer jo som en følge av at økonomien går bra, og en renteheving ødelegger ikke disse underliggende driverne.
Det er riktignok ikke tvil om at Kina står overfor utfordringer, og trenger en ny vekstmodell. Nå går landet fra en økonomi drevet av investeringer og eksport, til at det private forbruket skal være hoveddriveren. En slik omlegging vil ta tid. En lavere etterspørsel fra Kina etter råvarer påvirker Norge negativt, da spesielt med tanke på olje og shippingrater.
Når det er sagt, har samtlige faktorer aldri pekt i samme retning på samme tidspunkt. Problemene i Kina vil ikke kvele veksten i resten av verden.
Aksjer ut: Vi tar ut Frontline. Tankratene har falt kraftig, og er det litt skummelt å beholde denne aksjen.
Aksjer inn : Inn i porteføljen kommer Telenor. Aksjen har falt en del tilbake i det siste. Fra å ligge på over 180 kroner per aksje, ser man nå 160-tallet. Samtidig har selskapet levert gode resultattall. Hvis oljeprisen skal være svak fremover, vil også kronekursen være det. Da er det Telenor-aksjen man skal eie.
DNB Markets har hatt en negativ avkastning på 3,10 prosent siden 20. juli, i en periode hvor børsen er ned 5,54 prosent.
Les også aksjerådene til Delphifondene: En kinesisk skygge
Kilde for: Dine Penger