Dinside Mange har lagt mang en time i å lage spillelister til enhver anledning, enten det er partylista som settes på klokka 14 på fredager eller den man alltid setter på rett før man åpner ei flaske rødvin.
I tillegg til sine egne spillelister, er det også mange som velger å abonnere på andres spillelister, enten de er fra en kompis, fra Spotify-redaksjonen eller en helt fremmed bruker.
Men hva om du har lyst til å høre på kombinasjonen av flere spillelister i en sleng eller unngå den nye poplåta som du ikke har noe til overs for?
Det kan du få til med Smarter Playlists.
LES OGSÅ: Slik flytter du spillelister mellom strømmetjenester
Som et flytdiagram
Smarter Playlists er en nettjeneste som fungerer mot Spotify, men som ikke har noen tilknytning til tjenesten på annet vis. Det ser kanskje ikke ut som verdens enkleste verktøy, men faktisk er det ikke så vanskelig å få til det du vil.
Så i stedet for å prøve å forklare hvordan tjenesten fungerer – la oss heller vise det ved å lage en eksempelliste.
Den vil vi ha som følger: Spillelistene Hot Alternative og New Music Friday kombineres til én. Dersom det er helg, krydrer vi med litt god, gammel Eurodance fra 90-tallet, men hvis ikke fyller vi heller på med 30 sanger i kategorien lounge house. Deretter stokker vi om alle sangene og fjerner de som eventuelt måtte ligge i spillelista «Sanger jeg ikke liker». Til slutt fjerner vi duplikater, slik at ingen sanger er å finne mer enn én gang i spillelista.
LES OGSÅ: Denied hopper over sangene du ikke liker
Slik bruker du tjenesten
Vi begynner med å finne frem spillelistene Hot Alternative og New Music Friday. Vi trykker på playlist i venstre marg to ganger slik at vi får to spilleliste-bokser (vi har allerede gitt dem nytt navn på bildet under).
Vi dobbeltklikker på én av dem for å få opp dette vinduet:
I vinduet fyller vi inn Spotify URI-en. Denne får du tak i ved å høyreklikke på en spilleliste i Spotify og velge «Copy Spotify URI», for deretter å lime den inn i uri-feltet. Det er egentlig alt du trenger, men vi endrer også navnet deretter slik at det ser pent ut i konstruksjonen vår. Det samme gjør vi med New Music Friday-lista.
For å slå sammen flere spillelister bruker vi Concatenate-funksjonen ved å trykke på den i venstre marg.
Når du skal slå sammen bokser bruker du mellomromstasten, som da lager en pil fra den nest siste boksen du trykket på til den siste boksen du trykket på. Med andre ord trykker vi først på Hot Alternative-boksen og deretter på concatenate, og så trykker vi mellomromstasten. Deretter klikker vi på New Music Friday og concatenate og deretter på mellomromstasten.
Foreløpig ser det da slik ut:
Dersom du nå trykker på concatenate og deretter på Run knappen øverst kan du bytte til flippen tracks for å se sangene, som da vil være alle sangene i begge spillelistene til sammen.
Vi ville imidlertid legge til litt mer avhengig av om det er helg eller ikke, så vi trykker på is weekend i venstre marg. Deretter henter vi frem spillelisten 90’s Eurodance ved å trykke på playlist og gjøre slik vi gjorde i sted.
For å bruke enda en funksjon, henter vi lounge house-musikken fra en Spotify-radiokanal ved å trykke på Genre radio i venstre marg. Vi dobbeltklikker og velger lounge house-kategorien, samt øker antall sanger til 30:
Is weekend-boksen krever to piler inn – en grønn, som brukes når det faktisk er helg, og en rød som brukes når det ikke er helg.
Vi klikker på Eurodance-lista, is weekend og mellomrom for å lage en grønn pil. Deretter på lounge house, is weekend og shift-mellomrom for å lage rød pil. Deretter klikker vi på is weekend, concatenate og mellomrom for å koble den til resten av spillelista.
Nå ser det slik ut:
Det er strengt tatt ikke nødvendig siden man bare kan bruke shuffle-funksjonen i Spotify, men vi valgte også å stokke om på sangene slik at de ikke blir liggende i «riktig» rekkefølge. Det gjorde vi ganske enkelt ved å legge til en shuffle (fra venstre marg, ja) og så koble concatenate-boksen til shuffle.
For å unngå sangene vi ikke kan fordra, filtrerer vi dem bort ved å bruke track filter-funksjonen. Denne krever også en rød og en grønn pil inn. Vi har da laget en spilleliste i Spotify med sanger vi ikke liker, og den kobler vi med rød pil til track filter-boksen (shift-mellomrom), mens vi kobler videre fra shuffle med grønn pil (mellomrom).
Til slutt legger vi til en de-dup for å fjerne eventuelle duplikater. Vi ender derfor opp slik:
Når vi nå merker den siste boksen, de-dup, og trykker run kjøres hele «programmet» vi har laget. Under tracks-flippen på toppen dobbeltsjekker vi at resultatet er tilfredsstillende, og til slutt gir vi spillelista et navn og huker av krysset for å opprette spillelista i Spotify. Da får du opp et sprettoppvindu (se etter et varselikon i nettleseren din om du ikke får det opp, siden mange nettlesere blokkerer slike vinduer) som lar deg koble Spotify-kontoen din til tjenesten og deretter opprette spillelista.
Auto-oppdatering kommer snart
Et lite skår i gleden er at dette ikke oppdateres automatisk – du må kjøre funksjonen hver gang selv for å oppdatere spillelista.
Heldigvis er automatisk oppdatering en «coming soon»-funksjon, som da vil gjøre at du for eksempel kan oppdatere spillelista hver dag. Støter du på sanger du ikke liker, putter du dem da bare i «sanger jeg ikke liker»-lista, så er de borte ved neste oppdatering.
Vi har også bare vært innom en liten håndfull av funksjonene. Blant annet finner du funksjoner for å bare plukke ut sanger som er dansbare, instrumentale eller som er liveopptak. Eller fra enkeltartister, kun de x første sangene i en spilleliste eller lignende.
Del gjerne dine kreasjoner i kommentarfeltet under. Vår variant finner du her, som du kan endre eller spikke videre på om du vil.
LES OGSÅ:
Slik søker du smartere i Spotify
Slik får du tilbake slettede Spotify-spillelister
Kilde for: Data – DinSide.no