Da det mandag ble klart at EØS-midlene for perioden 2014– 2021 var klare, ble det også erklært enighet om markedsadgang for norsk sjømat i EU.
I praksis innebærer det tollfrie kvoter for norsk fiskerinæring. Filet og bearbeidede produkter som fryst makrell og fersk sild har fått nye kvoter, mens nåværende kvoter for krydder- og eddiksild økes med 50 prosent.
EØS-midlene
- EFTA-landene betaler bidrag til sosial og økonomisk utjevning i EUs mindre velstående land.
- Bidraget er ingen formell kontingent for EØS-avtalen og tilgangen til EU-markedet, men oppfattes av mange i praksis slik.
- 20. juli kunne Norge erklære enighet om 400,3 millioner euro i året til i alt 15 EU-land, hvorav Norges andel er 388 millioner.
- Avtaleperioden blir utvidet fra fem til sju år og gjelder fra 2014 til 2021. Samlet sum for perioden blir rundt 2,8 milliarder euro.
Kilder: UD, NTB
Fornøyd minister
– Jeg er svært tilfreds med at vi nok en gang har fått til markedsforbedringer for norsk sjømat, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) om Norges viktigste marked.
– Til sammen har vi fått en avtale som gir økt forutsigbarhet for næringen, og kvoter som legger til rette for mer bearbeiding i Norge av sild og makrell. Det er positivt for industrien i Norge og viktig for å utvikle nye markeder for disse fiskeslagene nå som det russiske markedet er stengt.
Får skryt fra næringen
Sjømat Norge mener regjeringen har gjort en god jobb med den nye avtalen om EØS-midlene, selv om de gjerne skulle hatt mer.
– Vi har flere produkter som fortsatt har toll, blant annet røykt laks. Vårt mål er fri adgang til EU slik annen industri har, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge.
Interesseorganisasjonen for den norske fiskeri- og havbruksnæringen er likevel svært godt fornøyde med den nye avtalen om EØS-midlene.
– Spesielt filetsektoren har vært rammet av høye tollsatser i EU. At regjeringen har fått bedret forholdende for filetsektoren ser vi veldig positivt på. Regjeringen har gjort en god jobb, sier Ystmark til NTB.
Kilde for: BT.no – Økonomi