Finans og økonomi

Har fått 20 millioner til å gjøre leteboring billigere

Til høsten begynner byggingen av den første prototypen.

CoreAll på Sotra utvikler en ny metode for kjerneboring, kalt Intelligent Coring System. I løpet av det siste halve året har de fått støtte fra ulikt hold.

– Først fikk vi tildelt 6,22 millioner fra Forskningsrådet, så fikk vi ytterligere støtte fra Lundin Petroleum, og det igjen utløste en støtte på 5,6 millioner fra Innovasjon Norge, forteller daglig leder Per Erik Berger i CoreAll til Sysla.

Full gass

Lundin har lenge vært med på laget, og gikk opprinnelig inn med cirka 14 millioner kroner. I vår bestemte de seg for å bidra med ytterligere åtte millioner kroner.

– Det betyr at vi kan fortsette utvikling og testing av prototypesystemet. Utviklingen har pågått siden i fjor, og det har vært full gass siden januar i år, sier Berger.

Konstruksjonen er klar på tegnebrettet, både ingeniørtegninger og elektronisk design er på plass. I løpet av høsten begynner fabrikasjon av den første prototypen.

– Vi lager den i fullskala, og tester først i verksted, før vi tester i oljebrønner. Jeg ser for meg at det vil skje til neste år, sier gründeren.

CoreAll

  • Holder til på Sotra utenfor Bergen
  • Gründere er Per Erik Berger og Eirik Renli
  • De to har til sammen 50 års erfaring fra oljeserviceselskapet Baker Hughes. I tillegg har de fått med seg Alf E. Berle, også med lang erfaring fra Baker Hughes, som jobber som programdirektør.
  • Utviklingen gjøres dels i Norge og dels i Tyskland.

Informasjon underveis

Kjerneprøver som blir tatt ut, kan si noe om området inneholder olje eller ikke, i tillegg til andre viktige reservoaregenskaper. I dag blir disse prøvene analysert etter at de er hentet opp til overflaten.

Med den nye teknologien til CoreAll skal det være mulig å få informasjon om kjerneprøvene mens boreoperasjonen foregår.

– Geolog og operatør som er på borestedet får tilgang til sanntidsinformasjon om kjernene, noe en ikke har i dag. Det kan brukes til å ta beslutninger om de ønsker å starte eller stoppe boringen. Det gjør at de sparer masse tid, sier Berger.

Neste skritt er å utvikle et konsept som skal fjerne uønsket kjernemateriale underveis. I dag må borestrengen trekkes ut når en er ferdig med boring etter kjerneprøven.

– Det gjør at de kan spare et par døgn, og det igjen betyr mye penger spart.

Eneste i sitt slag

Ifølge Berger finnes det ikke tilsvarende systemer i dag.

– Hvorfor ikke?

– Kjerneboring er en liten del av den totale oljeboringsaktiviteten. For de store oljeserviceselskapene som jobber med boretjenester er det en liten produktlinje som taper i kampen om forskningsmidler, sier Berger.

CoreAlls konkurrenter er selskaper som Halliburton og Baker Hughes.

Ansetter til neste år

Også et lite gründerselskap som CoreAll merker at oljeprisen har falt og at det har blitt vanskeligere i oljebransjen.

– Det har ikke blitt lettere å få midler fra oljeselskapene. Vi har en del to i programmet, som vi ikke har fullfinansiert, og vi jobber med å få med minst et oljeselskap til. Det har vi så langt ikke lykkes med. Fordelen er at leverandørene våre har mer tid og kapasitet, så vi får gjort ting fortere i år enn i fjor.

Til sammen 15 personer jobber med utviklingen av systemet. Tre er ansatt i CoreAll, mens Micon, MSB Electronics, Aarbakke Innovation og Teknova bidrar i ulike deler av utviklingen.

– Når vi skal teste utstyret må vi ansette egne folk. Det vil skje i 2016, kanskje før.

Kilde for: BT.no – Økonomi