(Dagbladet): Det norske e-bokmarkedet er blitt beskrevet som vanskelig og med dårlig utvalg. De siste åra har imidlertid både de tekniske løsningene og bokutvalget blitt bedre.
Likevel utgjør e-bokomsetninga under én prosent av norsk bokbransje. Det viser Forbrukerrådets rapport om det norske e-bokmarkedet som ble publisert i mai.
I folengelse av rapporten har Forbrukerrådet utviklet en e-bokguide, for å vise at digital lesing ikke trenger vanskelig eller dyrt.
Enten lesebrett eller nettbrett
Fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet, Finn Myrstad, mener det tre valg man må ta når man skal lese e-bøker.
– Først må man bestemme seg for om man vil bruke nettbrett eller lesebrett.
Han mener at fordelen med nettbrett er at det har langt flere funksjoner enn lesebrettet og kan for eksempel brukes til å surfe på Internett.
– Men lesebrettet er nok bedre å lese på fordi skjermen ikke har baklys slik som nettbrettet har, sier Myrstad.
Man kan også lese e-bøker på en smarttelefon ved å laste ned en applikasjon som eBooks.com eller iBooks.
Norsk eller engelsk?
Sommeren er en lesehøytid for mange nordmenn, og på ferien kan det være kjekt å ha med seg flere bøker uten at de tar altfor stor plass i kofferten. E-boka kan være løsningen på dette, og rapporten viser at 18 prosent av den norske befolkning benytter seg av tilbudet.
– Men det kan være litt vanskelig å lese både på norsk og engelsk dersom man velger lesebrett. Det kjente lesebrettet til Amazon, Kindle, leverer for eksempel bare engelske titler, men det har blitt enklere å flytte bøker kjøpt i norske e-bokhandler til Kindle det siste året. Aschehoug, e-bok.no og flere andre har gjort dette mulig, forteller Myrstad.
Nettbrett støtter derimot både engelske og norske e-bokhandlere. Men foreløpig er det ikke mange engelske titler i norske bokhandler.
– Det blir nok flere engelske titler i norske e-bokhandlere snart, sier Myrstad.
Forbrukerrådets rapport har undersøkt flere norske e-bokhandlere som Tanum, Digitalbok og e-bok.no, og funnet at utvalget stadig vokser. Nå er rundt 8000 titler tilgjenglige.
Dersom man gjerne vil ha en Kindle, men også vil lese norske bøker, kan man konvertere de norske titlene med et program som Calibre. Det er altså mulig å få i både pose og sekk, men Myrstad mener Amazon har gjort det unødvendig vanskelig.
– Når man først har kjøpt en Kindle fra Amazon kan det være vrient å flytte bøker til andre enheter eller lese bøker fra andre leverandører enn Amazon, med mindre man bruker Amazons egen app.
Gratis e-bøker
Det er mulig å låne e-bøker fra biblioteket, men bare til nettbrett og mobil.
– Man kan også laste ned mange gratis e-bøker helt lovlig, forteller Myrstad.
Project Gutenberg tilbyr for eksempel over 100 000 gratis e-bøker både til lesebrett og nettbrett. Også Nationalbiblioteket tilbyr mange e-bøker gratis.
I tillegg er det mulig å abbonnere på e-bøker, og tjenester som Storytel og Ereadz lar kundene betale en fast sum i måneden mot tilgang til mange bøker.
– Oppsummert kan man si at nettbrettet er den enkleste løsningen, mens lesebrettet gir best leseropplevelse, sier Myrstad.
Kilde for: Data – Dagbladet