Dinside Inne i mobiltelefonen din sitter det ikke akkurat spissteknologi, sett fra et lydmessig synspunkt.
Både forsterkeren og digital til analog-omformeren (DAC-en) er av beskjeden kvalitet, noe som gjør at man kan ønske seg separate løsninger.
Men det er jo ikke så praktisk å dra med seg en eller to bokser i tillegg til telefon og hodetelefon når man er på tur. Så hva er smartere enn hodetelefoner som inneholder all den tilleggsteknologien en musikkelsker som er kresen på lyden kan ønske seg?
LES OGSÅ: Er en hodetelefon til 5000 verd pengene?
Dette er hodetelefon med innebygd DAC:
Hodetelefonene har også egen forsterker som er bedre enn den som sitter i mobiltelefonen eller nettbrettet.
Tre store forskjeller
Nettopp dette har de gamle erkerivalene (og samarbeidspartnerne) Sony og Philips tenkt på. Begge har nå laget hodetelefoner med innebygd DAC og forsterker, henholdsvis Sony MDR-1ADAC og Philips Fidelio M2.
Voldsom vekst: Hodetelefoner drar utviklingen
FORSkJELL: Philips er halvåpen, mens Sony er lukket.
Selv om de to hodetelefonene i praksis utfører samme oppgave, er det likevel vesentlige forskjeller på dem.
Sonys hodetelefon krever opplading via USB, enten via mobillader eller via en PC-inngang. Full opplading tar ca. to timer, og da varer batteriet i åtte timer.
Philips-hodetelefonen kan du bare plugge rett inn i din iPhone, iPad eller iPod Touch. Deretter er det bare å spille så lenge batteriet på avspillingsenheten rekker. Men siden hodetelefonen stjeler batteristrøm fra telefonen/brettet, går batteriskalaen på telefonen eller nettbrettet ditt raskere nedover enn om du bruker en tradisjonell hodetelefon.
Hodetelefoner: Hvilken type skal jeg velge?
DIGITALT: Sony støtter både Android via USB og Apples Lightning-plugg, mens Philips bare støtter Lightning.
Mens Philips-hodetelefonen bare kan brukes med Apple-utstyr, støtter Sonys hodetelefon både Android og iOS-enheter. Det skulle jo bare mangle, siden Sonys mobiler og nettbrett som kjent kjører Android. Ingen av de to støtter Windows-telefoner, og det er uklart om Nokias telefoner støtter direkte digitalt lyduttak.
Forskjeller er det også i hodetelefonenes fysiske utforming. Mens Sony-modellen er lukket med stor puter som slutter seg rundt ørene, sitter Philips-utgaven utenpå ørene.
Med aktiv støydemping: Vi har testet 8 modeller
Sony MDR-1ADAC
- Type: Lukket
- Frekvensområde: 4-40.000Hz
- Følsomhet: 105db 1mW
- Motstand: 40 ohm
- Vekt: 300 gram
- Batteritid: 8 timer
- Plugger/kabler: Ligtning, micro-USB, analog minijack
- Mikrofon: Nei
- Fjernstyring: Volum
Gjør underverker med lyden
Selve teknologien her gir vesentlig bedre lyd enn det vi er vant med fra tradisjonelle hodetelefoner som bruker minijack-utgangen.
Philips Fidelio M2
- Type: Halvåpen
- Frekvensområde: 7-23.500Hz
- Følsomhet: 107db
- Motstand: Ikke relevant (kun digital)
- Vekt: 195 gram
- Batteritid: Samme som mobiltelefonen
- Plugger/kabler: Ligtning
- Mikrofon: Nei
- Fjernstyring: Volum
Bassen hos både Philips og Sonys modeller med innebygd DAC og forsterker er fyldigere og mer presis enn med andre hodetelefoner, uansett kvalitet. Det samme detaljnivået i mellomtone og diskant.
Du får rett og slett ikke denne graden av oppløsning når du bruker forsterkeren og DAC-en som sitter i en mobiltelefon eller nettbrett. Du kan manipulere lyden eller bruke hodetelefoner med høy følsomhet. Men da blir lyden bare høyere og fetere, ikke bedre.
Med andre ord snakker vi om et sunt og godt prinsipp her, rent lydmessig.
Når lyden teller mest: Hvilken av disse duger?
Pass på hørselen!
Når for eksempel elektronisk pop beveger seg helt ned i kjelleren, er M2 med på en helt annen måte enn vi tidligere kan huske å ha opplevd, selv med utstyr som bare med et skrik har rett til å kalle seg bærbart. Det inkluderer svære, lettdrevne modeller og high end-hodetelefoner til hjemmebruk med ekstern hodetelefonforsterker.
Billig-alternativet til Bose: TEST: Plantronics Backbeat Pro
Du oppnår også langt høyere lydnivå med denne Philips-saken enn med tradisjonelle hodetelefoner. Men pass på hørselen. For selv om du spiller høyt, låter det fortsatt like klokkeklart og behagelig som det gjør på lavere volum.
M2 er også behagelig å ha på seg. Prinsippet med utenpåliggende puter er det i dag stadig flere som bruker. Det er en slags blanding mellom åpen og lukket type, men de isolerer bedre enn åpne typer fordi putene formes etter øret.
INNMAT: På innsiden av hodetelefonen (her Sony) sitter både DAC og forsterker.
Fløyelsmyk og detaljert
Sony-hodetelefonen er derimot en tradisjonell lukket type som isolerer mot omverden på tradisjonelt og etter vår oppfatning bedre vis. Bortsett fra DAC-løsningen er MDR-1ADAC identisk med Sony MDR-1A, som vi testet i desember i fjor.
MDR-1ADAC har imponerende bass, men på en annen måte enn rivalen fra Philips. Her får du flere nyanser og detaljer, helt fra kjelleren og opp mot toppen. Den avrundede og bløte diskanten hos Sony får Philips M2 til å fortone seg en smule spiss og kald. I mellomtonen, der den viktigste informasjonen i musikk og tale befinner seg, kan Sony skilte med et mikrodetaljnivå som Philips ikke helt når opp til.
Det er med andre ord klasseforskjell på disse to hodetelefonene. Men det er ikke dermed sikkert at alle vil foretrekke Sony. For Philips Fidelio M2 har opplagt mye morsommere lyd, og til bruk med pop, rock og elektronika vil vi tro mange vil foretrekke den. Mens tilhengere av jazz og klassisk nok vil ha mer sans for Sonys nøytrale og behagelige fløyelslyd.
RETT FRA KILDEN: Hodetelefonene kjører utenom innmaten i iPaden.
Helt overlegne på støydemping: TEST: Bose QuietComfort 25
Hvilken skal jeg velge?
Prisforskjellen er uansett ikke all verden. Sonys MDR-1ADAC koster bare 700 kroner mer enn Philips. Og det er den verd, dersom man objektivt sett vil ha best mulig lyd.
TEST: Philips A5-PRO hodetelefoner
På den annen side sparer man 700 kroner dersom man er villig til å leve med lyd av litt lavere kvalitet, men som for mange vil fortone seg som langt morsommere.
Det er utvilsomt lettere å leve med en hodetelefon bare kan plugges rett inn, uten at man må tenke på å lade først. Her er Philips en vinner.
Men her er du altså låst til Apple-universet, noe du ikke er med Sony.
Siden prisen er noenlunde sammenlignbar og lyden i MDR-1ADAC objektivt sett er bedre, stikker den av med femmeren. Men M2s firer er på ingen måte noe dårlig skussmål, det heller.
Varm, detaljert og bassrik lyd, behagelig på hodet, gjennomført kvalitet i materialer og design, god isolasjon mot lyd utenfra, fungerer både med Android- og iOS-utstyr
Kan bare bruke volumkontroll på øreklokke, må lades opp
Imponerende bass, volumkontroll både på hodetelefon og mobil/brett, hendig størrelse, krever ingen oppladning,
Noe lukket, grovkornet mellomtone, støtter bare Apple-produkter
Kilde for: Data – DinSide.no