Finans og økonomi

Slik er Google Bilder

Dinside Da Googles utviklerkonferanse, I/O, gikk av stabelen i forrige uke, var nyhetene flere. Blant de mest oppsiktsvekkende var at selskapet nå har skilt ut bildedelen av Google+ til en frittstående tjeneste.

Og der gir de deg ubegrenset med lagringsplass. Gratis.

LES OGSÅ: De viktigste nyhetene fra Google I/O

Riktignok finnes det et par begrensninger – dersom bildefilene dine er større enn 16 megapiksler blir de skalert ned. Det samme gjør videoer som har høyere oppløsning enn full HD (1920×1080).

Likevel vil vi tro at dette er begrensninger de aller fleste fint kan leve med. Om du vil, kan du laste opp bilder og videoer i enda høyere oppløsning. I så fall spiser de av Google-lagringsplassen din (15GB gratis, 100GB for 16 kroner måneden, 1TB for cirka 80 kroner måneden).

Sikkerhetskopi av alle bilder

AUTOMATISK SIKKERHETSKOPI: Via appene for Windows, Mac, Android og iOS kan Google automatisk ta sikkerhetskopi av bildene dine til nettskyen.

AUTOMATISK SIKKERHETSKOPI: Via appene for Windows, Mac, Android og iOS kan Google automatisk ta sikkerhetskopi av bildene dine til nettskyen.

Med andre ord kan du via Google Bilder ta en sikkerhetskopi av alle bildene du har tatt; det være seg på mobiltelefon eller med et kamera, der du har lagret bildene på PC-en.

Appene sørger også for å følge med på mappene du har valgt å synkronisere, slik at nye bilder du legger inn automatisk sikkerhetskopieres til Googles bildetjeneste. Dette er mulig både på iOS, Android, Windows og OS X.

Bilder som lastes opp blir satt private; altså slik at kun du har tilgang til dem, men det er enkelt å dele dem med andre om du vil.

Alle bildene dine finner du så på photos.google.com, eller via mobilappene.

Smart indeksering av bilder

Noe av det mest imponerende med Google Bilder er hvordan tjenesten klarer å finne ut hva du har tatt bilde av. Dette kategoriseres helt automatisk, slik at tjenesten kan gruppere bilder du har tatt av skog, himmel, sykler, lekeplasser, hunder eller hva det måtte være.

Googles bildetjeneste har dessuten innebygd ansiktsgjenkjenning som visstnok skal være veldig imponerende, der du kan trykke på et ansikt for å se alle bildene av vedkommende; også selv om de har eldes i bildearkivet ditt. Denne funksjonen er imidlertid ikke tilgjengelig for norske brukere ennå.

Og selvsagt – bilder indekserer også ut fra hvor de er tatt. Kombinert kan du derfor bruke søk som «bygninger i Barcelona» for å få et resultat som det under:

Definitivt lettere enn å bla tilbake i et arkiv med tusenvis av bilder.

En ting vi dog savner er at man automatisk får opprettet album lik mappenavnet på PC-en når man laster opp bilder.

Assistenten byr på magi

KOLLASJER: Google Bilder lager automatisk kollasjer av relaterte bilder, og du kan også lage egne.

I Google+ het funksjonen «Auto Awesome», men den er nå blitt døpt «Assistent». Den gir deg et varsel i ny og ne når den har funnet på noe morsomt – for eksempel kan den automatisk lage kollasjer av relaterte bilder, eller en animert gif-fil av bilder tatt i en serie.

Kollasjer kan du for øvrig lage selv også, ved å merke flere bilder og så lage en kollasj etterpå.

Noen ganger kan den også påføre effekter på et bilde du har tatt, som her, der et bilde fra testen av LG G4 har blitt automatisk stilisert:

EFFEKTER: Noen ganger lager assistent-funksjonen effektfulle bilder helt av seg selv.

EFFEKTER: Noen ganger lager assistent-funksjonen effektfulle bilder helt av seg selv.

Fiffig er også at den automatisk lager en bildefortelling når du har vært på tur uten at du trenger å foreta deg noe. Kommer du hjem fra en ferietur der du har tatt noen bilder, spretter det opp et varsel dagen etter om at albumet er klart, der tjenesten har plukket ut de beste bildene, man kan se på kart hvor man har reist og så videre.

Enkel redigering

Bilder-tjenesten har også funksjonalitet for enkel redigering av bildene.

Blant annet kan du beskjære og rotere bildet, justere lys og farge, samt påføre bildet en god håndfull Instagram-lignende effekter. Dette har dog blitt noe enklere enn da Bilder var en del av Google+-tjenesten.

REDIGERING: Google Bilder tilbyr enkel bilderedigering direkte i tjenesten.

REDIGERING: Google Bilder tilbyr enkel bilderedigering direkte i tjenesten.

Mens du holder på kan du sammenligne med originalbildet ved å holde nede «sammenlign»-knappen, og endringer du gjør lagres som en kopi, slik at du alltid har originalen i behold.

Deling med andre

Google har innsett at det ikke nødvendigvis er på Google+ man har vennene man ønsker å dele familiebildene med, så nå har tjenesten fått innbakt støtte for Facebook og Twitter om du vil dele bildene med andre. Eller ved å kopiere en nettadresse og lime inn i en epost, chatmelding eller lignende.

OVERSIKT: Via menyvalget «delte linker» kan du se hvilke bilder du har delt med andre og eventuelt ta bort delingen i etterkant.

Bilder kan deles enten enkeltvis eller i gruppe og krever heller ikke at mottakeren har bilder-appen installert – de kan ses i en hvilken som helst nettleser. Bruker mottakeren appen, kan vedkommende legge til bildene du delte i sitt eget bildebibliotek.

På mobilappen kan du merke flere bilder ved først å holde fingeren nede på ett bilde og så dra fingeren over de andre, på samme måte som når du drar en firkant med muspekeren på PC-en.

Via menyvalget «Delte linker» får du en oversikt over alle bildene du har delt med andre, slik at du kan fjerne delingen senere om du vil ta den tilbake, eller kopiere adressen på nytt.

Det er også mulig å laste ned alle bildene du har lagret hos Google via selskapets Takeout-tjeneste.

Ting vi savner

Nevnt er at Google Bilder ikke automatisk oppretter album basert på mappenavnene på PC-en du laster opp fra. En annen ting vi savner er støtte for Chromecast, som merkelig nok ikke er på plass i mobilappen. Det er imidlertid en funksjon vi antar vil komme i nær fremtid.

LES OGSÅ: 10 kjekke Chromecast-tips

I tillegg til at Google nedskalerer bilder større enn 16Mp om du går for «ubegrenset»-utgaven (gratis), bør mer profesjonelle brukere også notere seg at også bilder under 16Mp kan bli ytterligere komprimert, men bare dersom det ikke påvirker kvaliteten, i følge Google. Skal du unngå det, må du betale for lagringsplassen som nevnt tidligere i artikkelen.

Sånn sett kan det være mer fristende å bruke Flickr, som tilbyr 1TB gratis lagringsplass til bilder og video, med en årlig avgift på 25 dollar (cirka 200 kroner) om du trenger enda mer. Flickr støtter dog ikke RAW-filer – det gjør Google Bilder (men de konverteres da til jpg).

Og – som nevnt igjen: I Norge har vi foreløpig ikke fått ansiktsgjenkjenningsfunksjonen, som vi har sett flere amerikanske nettsteder har blitt imponerte av.

Trygt å bruke?

«There’s no such thing as a free lunch» sies det, og om du ikke betaler for en tjeneste, er det ikke du som er kunden – du er produktet.

I Googles brukervilkår heter det seg som følger:

Enkelte av tjenestene lar deg laste opp, avgi, lagre, sende inn og motta innhold. Du beholder eierskap til eventuelle åndsrettigheter i innholdet. Det som tilhører deg, forblir kort og godt ditt.

Det klinger fint, men det neste avsnittet lyder slik:

Når du laster opp, avgir, lagrer, sender eller mottar innhold til eller via tjenestene, gir du Google (og de vi samarbeider med) en verdensomspennende lisens til å bruke, være vert for, lagre, reprodusere, endre, lage avledede verker av (som f.eks. oversettelser, tilpasninger eller endringer i innholdet slik at det fungerer bedre med tjenestene), kommunisere, publisere, offentlig fremføre, offentlig vise og distribuere innholdet du sender inn. Rettighetene du gir i denne lisensen er for det begrensede formål å drifte, promotere og forbedre tjenestene, og utvikle nye.

Dette er relativt standard tekst i slike brukervilkår, og selv om det høres ut til at bildene dine kan brukes til nesten hva som helst, har en talsperson fra Google uttalt følgende til Wired:

Google Bilder vil ikke bruke bilder eller videoer lastet opp til tjenesten kommersielt eller for å promotere tjenesten, med mindre vi eksplisitt spør brukeren om lov. Bildene du laster opp til Google Bilder er private, med mindre du selv velger å dele dem.

Hvorfor Google tilbyr ubegrenset gratis lagringsplass er det mange som undres over, men flere peker på at dette blant annet gir Google en svært god mulighet til å forbedre teknologiene som kjenner igjen hva som er avbildet.

Slik kommer du i gang

Høres Googles bildetjeneste fristende ut, finner du den på photos.google.com.

På siden for app-nedlastinger finner du apper til iOS og Android, samt til OS X og Windows om du vil laste opp bilder du har lagret på PC-en.

Merk også at Flickr nylig oppgraderte sin bildetjeneste og tilbyr 1TB gratis lagringsplass til alle brukere.

Kilde for: Data – DinSide.no