Finans og økonomi

DNB inngår forlik med Terra-kommunene

DNB Bank ASA og kommunene Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik er enige om en løsning i saken. Dermed blir det ikke noe rettslig oppgjør om DNBs rolle i den såkalte Terra-skandalen, og rettsforhandlingene som var berammet til 21. september 2015, vil ikke finne sted.

Dette går frem av en børsmelding fredag morgen.

Forliket innebærer at de syv kommunene betaler 650 millioner kroner som et endelig oppgjør til banken.

Avtalen er betinget av godkjennelse av besluttende organer i kommunene og DNB.

Forliket vil medføre en negativ resultateffekt på 159 millioner kroner før skatt for DNB i 2. kvartal 2015.

– Vi har akseptert et forlik som skal forhandles i kommunestyret 18. juni, forteller Tom Joensen, rådmann i Bremanger kommune.

De første norske ofrene

Bremanger er en av de kommunene som ble hardest rammet i saken. Kommunen har allerede tapt flere hundre millioner på Terra-skandalen. I tillegg har derivatavtaler kommune gjorde med Danske Bank, blitt et millionsluk. Forrige måned vant kommunen saken mot banken, men det er enda ikke klart om banken vil anke.

– Om dommene blir stående, vil dette utgjøre 100 millioner netto for oss, sier Joensen.

 De såkalte Terra- kommunene investerte etter råd fra Terra Securities knyttet til amerikanske høyrisiko boliglån, og ble de første norske ofrene bak kollapsen i det amerikanske boliglånsmarkedet.

Avtalene gikk ut på at kommunene fikk utbetalt nåverdien av fremtidige kraftinntekter og andre kommunale inntekter.

Lånet ble gitt av DNB. Da kommunene sluttet å betale ned på lånet, gikk DNB til sak.

DNB gikk til søksmål mot de syv kommunene i etter at de i 2008 sluttet å betale ned på lånet de hadde tatt opp i banken for å finansiere.

Mørk sky

– Dette forliket betyr at kommunene kan legge saken bak seg. Avtalen er inngått på et nivå som ligger godt under det opprinnelige kravet fra banken, og det er vi fornøyde med. Nå får kommunene frigjort midler som kommer innbyggerne til gode, sier advokat Stein Erik Stinessen i Advokatfirmaet Lund & Co, som har representert kommunene i saken, i en pressemelding.

Allerede før kommunen inngikk avtalen med Terra, hadde kommunen et underskudd på 230 millioner kroner.

– For en kommune med knappe 4000 innbyggere sier det seg selv, at dette har vært svært dramatisk. Men på tross av dette, har vi likevel klart å opprettholde kommunale tilbud i perioden, sier Joensen.

Rådmannen er nå lettet over at Terra-saken ser ut til å nærme seg en slutt. I kjølvannet av saken har kommunen fremdeles noen forsikringssaker, i tillegg til saken mot Danske Bank. I en forsikringssak mot Ace ligger mellom 15-30 millioner i potten, og til slutt også det samlede booppgjøret.

– Hele saken har hengt over oss som en mørk sky. Det har vært enormt arbeidskrevende og utmattende, sier Joensen.

Begått en feil

Terra Securities mistet konsesjonen til å drive meglervirksomhet fra Kredittilsynet, og selskapet besluttet da å melde oppbud i 2007.  Da hadde Terra krav mot seg på over 600 millioner kroner.

– Vi har blitt fremstilt som idioter. Nå er vi glade for at Norges største finanshus har erkjent at det er begått en feil, sier Joensen.

Kilde for: BT.no – Økonomi