Finans og økonomi

5 nyttige triks til Google Docs

Dinside Google Docs er et godt og gratis alternativ til Microsoft Word som du kan bruke rett i nettleseren. Det finnes også apper til Android og iOS.

Google Docs har kanskje ikke like mange avanserte funksjoner som Word, men har likevel nok til at folk flest får gjort det de trenger.

Her er noen tips for å bli en mer dreven Google Docs-bruker.

LES OGSÅ: Nå kan du prøve Office 2016

#1: Bruk hurtigtaster

Hurtigtaster vil alltid spare deg for tid uansett hvilket program du jobber i, og Google Docs har selvfølgelig et drøss av dem, som du bør lære deg først som sist.

Du kan få opp en komplett liste med hurtigtaster fra Hjelp-menyen, eller ved å trykke Ctrl+/ i Windows eller Cmd+/ i OS X.

Noen av hurtigtastene du trolig kommer til å få mest bruk for, er:

Tekstformatering

  • Ctrl+B: Fet skrift
  • Ctrl+I: Kursiv
  • Ctrl+U: Understreking

Redigering

  • Ctrl+F: Søk
  • Ctrl+H: Søk og erstatt
  • Ctrl+K: Sett inn link

SE ALLE HURTIGTASTENE: Klarer du ikke pugge dem alle, fortvil ikke - bruk denne jukselappen i stedet.

SE ALLE HURTIGTASTENE: Klarer du ikke pugge dem alle, fortvil ikke – bruk denne jukselappen i stedet.

LES OGSÅ: Lag en privat ønskeliste med Google Docs

#2: Søk i menyer

Fersk i Google Docs, ennå ikke lært deg alle hurtigtastene og sliter med å finne ut hvor på verktøylinjen eller i hvilken meny alle funksjonene befinner seg?

Uansett om du for eksempel ønsker å utheve noen ord i et avsnitt eller å sette inn spesialtegn i teksten din, kan du gjøre følgende:

Trykk på Hjelp. Øverst i menyen vil du se et søkefelt som lar deg søke i alle menyene i Google Docs. Skriv inn funksjonen du leter etter, og dukker den opp i resultatlista nedenfor, velger du bare den.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

SØK I MENYER: Finn funksjoner ved å søke de opp. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

#3: Lenker rett i dokumentet

Av og til hender det at du vil legge inn en lenke i tekstdokumentet ditt. I Google Docs må du ikke nødvendigvis lete opp adressen i en egen fane først. Googles egen søkemotor er selvsagt integrert, så du kan rett og slett google opp en lenke rett i dokumentet ditt.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

LEGG INN LENKE: Til både en nettside eller et annet Google-dokument. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Gå til Sett inn > Link eller høyreklikk på siden og velg Link. Da vi du få opp et dialogvindu med to tekstfelter – skriv inn det du vil søke etter i det nederste av dem.

Velg lenken fra resultatene som dukker opp, rediger deretter selve lenketeksten i øverste tekstfelt og trykk på Bruk.

Får du ikke opp et søkeresultat som passer, kan du i søkeboksen trykke på Finn flere for å få opp flere forslag i en kolonne til høyre. Du kan lenke opp dokumenter fra Google Docs/Drive også.

LES OGSÅ: Enklere å få orden i Google-kontaktene

#4: Rediger dokumenter offline

Du må ikke være tilkoblet internett for å jobbe med Google Docs, selv om det er en nettbasert tjeneste.

Det finnes en offline-funksjon som lar deg både opprette nye dokumenter og jobbe med eksisterende dokumenter – du kan også bare lese dokumentene om du ønsker det.

Offline-funksjonen er kun tilgjengelig fra Google Chrome-nettleseren. For å ta den i bruk, må du gå til Google Drive-nettsiden, trykke på verktøy-ikonet øverst til høyre og trykke på Innstillinger. Under fanen Generelt, huk av for valget Synkroniser Google Dokumenter-, Regneark-, Presentasjoner-, og Tegninger-filer til denne datamaskinen, slik at du kan redigere dem uten nett.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

REDIGER UTEN NETT: Google Docs kan også brukes når du er ute og flyr eller langt i fra en internettilkobling. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

For å bruke Google Docs i frakoblet modus, skal det bare være å gå til docs.google.com i Chrome-nettleseren når du ikke har nettilgang. Google Docs-appene på mobil/nettbrett støtter forøvrig også offline-redigering.

LES OGSÅ: Transformy har funksjonen Excel mangler

#5: Del og rediger dokumenter med andre

Noe av det beste med Google Docs er at du kan dele dokumenter med andre slik at de også kan redigere det sammen med deg.

For å dele et dokument, klikk på den blå Del-knappen øverst til høyre, eller gå til menyen Fil og velg Del. Deretter skriv inn navnet på folk du ønsker å invitere i tekstboksen som kommer opp. Du kan velge om inviterte brukere enten kan redigere, kun kommentere eller bare se på.

FELLES REDIGERING: Alle kan bidra i ett og samme Google-dokument. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

FELLES REDIGERING: Alle kan bidra i ett og samme Google-dokument. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

Dersom du bare ønsker at noen skal se på et dokument uten redigeringsmuligheter, kan du øverst i delevinduet klikke på Vis link som kan deles. En delbar lenke vil automatisk kopieres til utklippstavlen, men du kan også klikke på Kopiér linken – og så kan du distribuere den som du vil.

 (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

PRIVAT ELLER OFFENTLIG? Som standard er Google-dokumentet privat, men du kan også velge å sette det til å være offentlig slik at alle kan få tilgang. (Foto: KIRSTI ØSTVANG)

(Kilder: PCWorld.com, Howtogeek)

LES OGSÅ: 10 kjekke triks til Google Kalender

Kilde for: Data – DinSide.no