(Dagbladet): Da internett ble laget hadde det plass til det som da ble betegnet som et svimlende antall nettsider eller IP-adresser. 4,3 milliarder i tallet.
Det er lett å se for seg at internettet er uendelig, men så er ikke tilfellet. I skrivende stund er det bare 3,4 millioner adresser igjen i Nord-Amerika, og Wall Street Journal skriver at det mest sannsynlig vil bli fullt denne sommeren. Det samme har i praksis allerede skjedd i Europa og i Asia.
Det er likevel ingen grunn til panikk. For som så ofte ellers har «internett løsningen».
340 sekstillioner
Måten problemet skal løses på blir nemlig å skifte fra det gamle IP-systemet, IPv4, til det nyere IPv6. En standard som aldri vil gå tom for adresser.
En IP-adresse er som kjent en kort serie med tall, delt opp av tre punktum i standarden 192.168.32.55. Denne adressen blir brukt av datamaskiner og servere til å identifisere seg selv og andre. Slik kobles de opp med hverandre og informasjon utveksles.
Etterhvert som alle selskapene går over til den nye standarden løses altså plassproblemene ganske effektivt. IPv6 har plass til svimlende 340 sekstillioner (340 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000) IP-adresser.
Dyrt
Mange land er allerede godt i gang med å gjennomføre overgangen til IPv6, men i Nord-Amerika har mange av de største aktørene fortsatt systemer som baserer seg på IPv4.
For hverdagsbrukerne vil neppe plassmangelen merkes, men selskapene vil definitivt kjenne det på lommeboka.
Det kan være kostbart å skifte ut det gamle utstyret med nytt, og dersom de skulle bestemme seg for å bli værende på IPv4 vil det lave antallet tilgjengelige adresser gjøre en videre ekspansjon til en dyr affære.
Facebook er et av selskapene som allerede har gjennomført tranformasjonen av utstyrsparken sin, og tatt steget over til IPv6. Dette for å kunne fortsette den eksplosive veksten de har hatt de siste ti årene.
– Hadde vi ikke gjort den overgangen ville vi ikke vært i stand til å bygge nye datasentere, sier Paul Saab, en av ingeniørene som har vært ansvarlig for hamskiftet, til Wall Street Journal
Likevel er det mange som fortsetter å kjøpe opp gamle IP-adresser. Et av disse er gigantselskapet Microsoft, men prisen de betaler holdes hemmelig.
Tidsbegrensninger
Innenfor spalten «andre internettrelaterte nyheter» kunne man i forrge uke lese at åtte prosent av det totale strømforbruket i Storbritannia, går til Internett. Sunday Times skrev at en akademiker anslo at man i åra som kommer måtte rasjonere internettbruken, slik alle får tidsbegrensninger på nett.
Hvor mye tid vi får, kommer an på hvor mye vi betaler, mener akademikeren Andrew Ellis ved Aston University, som ble sitert av medier over hele Storbritannia i helga.
– Jeg tenker at dette er et utsagn for å få oppmerksomhet. Bare tøv. Kanskje er det for å få økt oppmerksomhet rundt strømbruken vår, eller så er det en journalist som har vært overivrig i tolkningen av en rapport eller sitatene hans, sier Torgeir Waterhouse, direktør for Internett og nye medier i IKT Norge, til Dagbladet.
– Jeg tenker man skal være forsiktig med å le av dette, men det er vanskelig å la vær.
Kilde for: Data – Dagbladet