Finans og økonomi

Slik får du skjult kablene

Dinside Én ting er sikkert: Det blir ikke færre elektriske apparater i norske hjem. Men hva med alle kablene som skal til for å forsyne dem med strøm eller lade dem opp?

Altfor ofte ligger kabler, grenuttak og slenger på gulvet, mens stygge dobbeltkontakter tyter ut av veggene.

Hold hjemmet ryddig

Heldigvis finnes det løsninger som gjør hjemmet ditt ryddig, selv om du bruker et utall strømkrevende elektroniske dingser både i stua, på kjøkkenet og soverommet.

Dette har vi ventet på: Endelig et støpsel som ikke tar plass

Det aller beste er trolig å la en profesjonell elektriker gjøre jobben fra grunnen av og installere skjult anlegg med nedfelte kontakter i hele huset.

Men dette koster jo, og er ikke for alle. Heldigvis finnes det produkter der ute som du kan installere selv.

Skjulte grenuttak

 (Foto: EVOLINE)

NEDFELT: EVOline lager ekstra stikkontakter som bare titter fram når du trenger dem. (Foto: EVOLINE)

Evoline. Backmann og Schneider leverer alle smarte, innfelte løsninger som gjør at stikkontaktene er ute av syne når de ikke er i bruk.

Mest kjent er kanskje EVOLine, som lages av tyske Schulte Elektrotechnik. De står blant annet bak den smarte og elegante stikkontakt-løsningen Port som «sklir» ut av et bord, en hylle eller en benkeplate når du trenger stikkontakter og USB-kontakter for lading av mobiler, nettbrett og annet utstyr.

Her ser du hvordan kjøkken-varianten av Port fungerer:
[embedded content]

Benkeplate uten rot: Gjem stikkontakten i kjøkkenbenken

Uttak fra undersiden

 (Foto: EVOLINE)

UNDER BORDET: EVOLine Port V gjør at både kabel og kontakt blir usynlig. (Foto: EVOLINE)

Port skiller seg egentlig ikke fra et vanlig grenuttak. I enden sitter det en 2,5 meter lang ledning med jordkontakt. Denne kan du bare putte i en passende stikkontakt på undersiden av bordet eller benken der du vil ha den skjulte kontakten.

Hobbyelektriker?Dette har du lov å gjøre selv

Det finnes også en underside-montert variant av Port, der stikkontaktene sitter fastmontert under et bord, en hylle eller benk. Dette kan være en god løsning om du vi ha enklere tilgang til strømmen for eksempel inne i et kjøkkenskap.

En Port-enhet med tre kontakter koster 1.349 kroner og fås hos Elektroimportøren. Med to strømuttak og to USB-porter stiger imidlertid prisen betraktelig, til 2.799 kroner.

Billig-løsningene

Dermed kan det kanskje være bedre å vurdere en enklere løsning som Clas Ohlsons 6-veis grenuttak til å plassere oppå bordet.

 (Foto: CLAS OHLSON)

PÅ BORDET Et slikt grenuttak fra Brennstuhl kan være en bra og rimelig løsning på kabelproblemet. (Foto: CLAS OHLSON)

Ikke like pent og elegant kanskje, men det fungerer.

Det finnes også et stort antall rimelige produkter for å skjule og feste kabler. Samtidig kan jo de fleste grenuttak festes til vegg eller undersiden av hyller og bord med skruer.

Du har med andre ord få unnskyldninger for å la dem ta opp gulvplass og skjemme inntrykket av heimen.

Kabelstrekk uten salat

KANAL: I en slik kan du samle kablene dine, slik at de ikke ligger og slenger. (Foto: MEGAFLIS)

KANAL: I en slik kan du samle kablene dine, slik at de ikke ligger og slenger. (Foto: MEGAFLIS)

Selv om de fleste i dag benytter trådløst nett, blir det fort konkurranse om båndbredden når husets yngste ser på YouTube i HD-kvalitet og du prøver å se en film på Netflix samtidig.

Kabel er ofte mer stabilt, og ikke minst er hastigheten høyere. Heldigvis går det an å strekke nettverkskabler uten å forslumme hjemmet.

Å trekke kabler i veggen er selvsagt optimalt, men dette krever at du har eller lager kanaler. Dette kan være vanskelig over lange strekk, noe som gjør at mange overlater det til proffene.

Likevel kan du nøye deg med å feste kabelen til veggen med stifter. (Husk at stiften skal på utsiden av kabelen, ikke gjennom!). Det er også mulig å bruke kabelkanaler og kabelsamlere, som vi ser noen eksempler på i lenkene her, men som det også sikkert finnes flere alternativer av.

 (Foto: IKEA)

ikea-lading: Trådløs ladeplate for nedfelling i bord/benkeplate koste rom lag 200 kroner. (Foto: IKEA)

Lading i møblene

Dessuten finnes lading skjult i møbler. Og innen dette feltet er det ingen mangel på oppfinnsomhet.

Vi har lange hatt induksjonsladere for mobil. Ikea selger nå både ladeutstyr som kan bygges inn i møbler og møbler med lademulighet ferdig innebygget.

Dette bidrar jo også til å redusere antallet ladere og ledninger hjemme.

Kilde for: Data – DinSide.no