Finans og økonomi

Denne døra låses opp med BankID

Dinside BankID handler mindre og mindre om bank, og mer og mer om ID. For eksempel fokuserer versjon 2.1, som lanseres til høsten, på digital signering av dokumenter.

Hovedpoenget med BankID er nemlig å bevise at du er deg. Når du har bevist dette, er det i utgangspunktet ingen grenser for hva som kan skje i andre enden.

Åpne en dørlås, for eksempel.

– Vi fant ut at «nei, skal vi ikke prøve?». Og det gikk fint, det, smiler forretningsutvikler Jørund Leknes i konsulentselslapet Kantega.

LES OGSÅ: Bruker du ikke BankID på mobil ennå? Se hvorfor du også burde droppe kodebrikka!

Beviser poeng

Leknes har jobbet mye med implementering av BankID. Som oftest er det da snakk om selskaper som trenger en sikker identifisering i den virtuelle verden.

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

SOM NØKKEL: Nøkkelen er byttet ut med BankID på mobil. Det samme kan man gjøre med kodelåser, men innloggingen gjør løsningen sikrere. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Men identifisering blir stadig viktigere i den fysiske også, mener Leknes, nå som alt fra kaffetraktere til dørlåser skal være på «tingenes internett».

Én mulighet er å gjøre dette med BankID. Se på den som en knapp; hva som skjer når du trykker på den, er uavhengig av knappen.

– Og dette er bare et «proof of concept», som et eksempel på hva man kan gjøre med BankID, sier Leknes til Dinside, og setter opp utstyret han trenger for å demonstrere.

LES OGSÅ: Slik fungerer den mystiske kodebrikka til nettbanken

Slik fungerer den

  1. Den som vil inn døra må sendes til en BankID-innlogging. I Leknes sin demo skannes en QR-kode for å sende brukeren til en nettside, men dette kunne like gjerne blitt gjort fra en app eller bokmerke.
  2. Brukeren logger seg inn med BankID på mobil. Altså ikke med kodebrikke.
  3. Gjennom internett sender BankID tommel opp til smartlåsens egne systemer, som dermed låser opp døra om brukeren har tilgang.

Eksperimentet blir i dag vist fram på den årlige BankID-dagen, hvor selskaper deler hva de har fått til med BankID siden sist.

Dinside fikk vår egen demo, og her ser du kjapt hvordan det fungerer:

Ser behovet

Løsningen ble laget av Leknes og en kollega på en ukes tid. For det er bare snakk om smart bruk av programvare; smartlåsen er helt standard, og trenger bare internettoppkobling for å bli låst opp med BankID.

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

ALLEREDE PÅ VEI: Du har kanskje selv kommet borti slike smarte låser på hytter eller hoteller. De vil bli stadig vanligere i morgendagens smarte hus. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

– Selv om dette er laget mest på gøy, kan man se for seg at dette faktisk kommer på markedet en dag?

– Jeg tror vi vil se avanserte sikkerhetsløsninger i «internet of things». Hvor lang tid det tar vet jeg ikke, og om det en gang kommer en lås med BankID får vi se, svarer Leknes.

LES OGSÅ: Nå begynner smarte låser å bre om seg i Norge

Teknologien på plass

Din egen ytterdør er ikke nødvendigvis scenarioet Leknes ser for seg. Da vil det trolig være enklere og raskere å bruke vanlige nøkler.

Men for hoteller, utleie av egen bolig gjennom tjenester som AirBNB, bygninger hvor for eksempel vaskepersonale trenger tilgang eller hytter som deles kan en sikker to-faktor autentisering som BankID være et alternativ.

– Og dette kunne i utgangspunktet blitt rullet ut med løsningene som allerede finnes i dag?

– Ja, jeg ser ikke noe problem ved det, sier Leknes.

LES OGSÅ: Oslo-mann leide ut boligen til en «turist» – viste seg å være prostituert

Kilde for: Data – DinSide.no