Dinside Selv om PC-ene har vært i salg siden tidlig på 80-tallet, og minimaskiner og terminaler i flere år før dette, så er det en god del mennesker, og da hovedsaklig blant den eldre garde, som aldri har vært brukere av datautstyr verken i jobb eller privat.
For disse menneskene blir det derfor en utfordring når nesten «alt» idag forutsetter at du bruker PC, fra betaling av regninger til å levere selvangivelse. I tillegg vil mange barn ha kontakt med besteforeldrene via internett, med tekst, tegninger og bilder.
Vanlige PC-løsninger fanger nemlig ikke opp disse potensielle brukerne, og det er heller ikke alle som har noen i umiddelbar nærhet som kan hjelpe dem i gang om de likevel skulle velge å ta skrittet over i den digitale tidsalderen.
Les også: miniPC: Her er fremtidens stasjonære PC
«Duka PC – helt uten bekymringer»
For å bøte på dette, er derfor den danske løsningen Duka PC lansert i Norge, og selvsagt tilpasset norsk språk og norske forhold.
Selve konseptet kommer i flere maskinvareløsninger, men fellestrekket er at de er ferdig satt opp med et nytt brukergrensesnitt som ligger oppå, og viser fram tjenestene i store oversiktlige grafiske menyer.
Vi har testet den enkleste Duka BOX, som er en liten boks som kobles rett på TV.
Den har innebygd mottaker for trådløst nett, men kan også kobles til med nettverkskabel (følger ikke med i pakken).
UT AV ESKEN: Selve DukaBOX med strømforsyning, HDMI-kabel og tastatur. Det er alt som trengs for brukervennlig internett på TV-skjermen.
KOMPAKT: DukaBOX er svært kompakt og får plass hvor som helst.
Den kan stå på et bord eller en hylle, eller kan henges opp på veggen i et par skruer.
KAN HENGE: DukaBOX kan stå på bord eller hylle, eller henge på veggen i to skruer.
Trådløst tastatur med pekeplate følger med i pakken, med batteriene på plass. Mottakeren sitter også i selve PC-enheten. Dermed er det bare å koble til strømforsyningen og koble til TV med den medfølgende HDMI-kabelen.
PÅ PLASS: Batteriene i tastaturet er allerede på plass.
I bruk
Når man har koblet strømforsyningen til Duka BOX lyser lysdioden rødt. Når man slår den på med knappen på siden, slukker denne. Så venter man til alle lysdiodene lyser grønt, da blir det bilde på skjermen.
Første gangen ble vi litt forvirret av dette, siden vi trodde vi slo av PC-en siden den røde lysdioden slukket. Men med litt tålmodighet løste det seg. Det er altså bare snakk om å vente noen litt lange sekunder.
Vi testet Duka BOX både koblet til en PC-skjerm med HD-oppløsning og til en enkel HD-ready TV som bare støtter 1280 x 720 oppløsning. Det var ikke nødvendig med noen endring på enhetene for å tilpasse skjermbildet.
Menyer og valg
Maskinen starter opp rett i hovedmenyen som består av fire områder markert med store felter. Dette er et skall som skjuler operativsystemet, og det er herfra all aktivitet starter.
ENKEL OG BRUKERVENNLIG: Hovedmenyen, enklere blir det ikke.
Språket i menyene er fritt for vanskelig dataterminologi, og er meningsfylt og konsist. Det betyr at brukerterskelen er lav, hjelpsom og klar både i visuell utforming og i formuleringene.
Dette fortsetter inn i undermenyene, helt fram til du kommer til en ekstern tjeneste. Da overtar den tjenesten skjermbildet og brukeren er framme i nettbank, offentlig tjenestetilbud eller annen nettside.
Valg av tjensteleverandør, for eksempel å velge hvilken bank som skal settes opp som brukerens bank, er også klart og pedagogisk lagt opp.
GOD OVERSIKT: Valgene presenteres oversiktlig og tydelig.
GODE TEKSTER: Informasjonen er tydelig og klar.
INN PÅ BANKENS SIDER:
Det er også en rekke gode oversiktssider for tjenester og tilbud, fra nyhetssider til helsetjenester, reiser og lettere sysler.
GODE OVERSIKTER: Nyhetsmedier er listet opp.
VALG AV STARTSIDE: Det er bare å velge og vrake.
GOD OVERSIKT: Tydelige valg.
Tastaturet – viktig for brukervennligheten
Tastaturet har en pekeplate på høyre side, men det er ingen museknapper i nærheten av denne, den reagerer heller ikke på trykk eller slag med fingertuppen.
Helt nederst til venstre på tastaturet sitter det derimot en tast med teksten «Klikk». Denne fungerer både som klikk og dobbeltklikk, og bidrar til at det er svært enkelt å bruke maskinen.
SKREDDERSYDD TASTATUR: Tastaturet har pekeplate og egen musknapp, samt flere spesialtaster for enkel bruk.
Tastaturet har flere spesialtaster som gjør at det er omtrent umulig å rote seg bort. Det er alltid en vei ut av en hver situasjon, trykker du Hjem-knappen kommer du tilbake til hovedmenyen.
Det følger også med en plansje med en fin oversikt over tastaturets funksjoner.
Konklusjon
Duka PC tilbyr høyere brukervennlighet både i programvareskallet og i betjening.
Det er ryddig lagt opp og dekker inngang til alle de viktige områdene for selvbetjening i offentlige og private tjenestetilbud.
Maskinvaren i Duka BOX er i tillegg svært kompakt og støyfri, og ytelsen oppleves som helt tilstrekkelig i forhold til oppgavene den er ment å løse.
Den beskjedne prisen på 1.495 kroner pluss frakt er det lite å si på. Serviceabonnement koster 99 kroner i måneden, eller 299 kroner med internettilgang inkludert.
Det finnes også større og kraftigere maskiner for de som måtte ønske dette, både i bærbar og stasjonær utgave.
ANDRE MODELLER: DukaPC kommer også i bærbar og stasjonær utgave, med kraftigere maskinvare.
Mer informasjon finner du hos Duka PC på deres nettsider.
Kilde for: Data – DinSide.no