Finans og økonomi

– 4K og HDR vil bli viktig for Netflix-seerne

Dinside Film i lomma, film i bilen, film og tv-serier overalt hvor du er. Det har lenge vært selve Sannheten for store deler av den bransjen som prøver å selge oss brett, mobiler og andre dingser med skjerm.

Men Neil Hunt, teknisk sjef (Chief Product Officer) i Netflix tenker annerledes.

Når vi møter ham på IFA-messa her i Berlin er han sikker i sin sak: Den store skjermen hjemme i stua vil i overskuelig framtid bli hovedarenaen for spillefilm og TV-serier. Det er med andre ord i stua det er viktigst å være tilstede for den amerikanske videostrømmeren som nærmere 700.000 nordmenn nå abonnerer på.

LES OGSÅ: Netflix blir dyrere

Bruker mobilen for å sjekke

– Våre undersøkelser viser at folk stort sett bruker mobilen til å finne ut hva de skal se. Selv om hele 76 prosent av brukerne våre er innom med mobil, ser de i høyden noen minutter for å danne seg et bilde av hva filmen eller TV-serien handler om, sier Hunt til Dinside.

For han er det er ingen tvil om at TV-en holder stand.

– Nettbrett er noe mer brukt til å faktisk se film enn mobil, men mindre brukt enn PC. Men alle tre ligger langt under TV.

Netflix i 4K: Hvordan får du det?

Teknisk kvalitet teller

Nettopp derfor mener Hunt det er så viktig å satse på den tekniske kvaliteten. Netflix var tidlig ute med prøvesendinger i UHD/4K, og holder nå på å oppgradere deler av materialet sitt for HDR (High Dynamic Range).

 (Foto: PANASONIC)

BEDRE OG BEDRE: Panasonic har bebudet sin første OLED-TV på IFA i år. Netflix vil gjerne følge etter i kvalitetskappløpet. (Foto: PANASONIC)

HDR gir er merkbar forbedring i kontrastene mellom lys og mørke. De som har sett det i praksis mener det virkelig får fargene til å gnistre.

– Foreløpig finnes det ikke så mange TV-er som har støtte for dette. Men det kommer, det er jeg sikker på. Kvalitetsspranget fra Blu-ray/1080p-kvalitet til 4K/UHD var kanskje ikke like stort som spranget fra standard DVD-kvalitet til HD. Dynamisk rekkevidde har det derimot ikke skjedd stort med på mange år, så HDR tror jeg folk vil merke.

LES OGSÅ: Netflix-funksjonene du kanskje aldri får se

Men det kan bli for bra…

Netflix har allerede oppgradert den populære «Marco Polo»-serien til HDR. Og flere vil følge etter, men Hunt er likevel skeptisk til å etterbehandle alle serier og filmer. Ikke alt egner seg, mener han.

 (Foto: SAMSUNG/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

EGNE SERIER: Netflix tilbyr allerede House of Cards i 4K, mens Breaking Bad i 4K er ventet i løpet i av året. (Foto: SAMSUNG/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

– Ta for eksempel «Breaking Bad». Den er filmet med filmkamera, og ikke med videokamera. Det betyr at det er støy i bildet som du ikke merker med den oppløsningen serien er ment å ses i. Men gjør du bildet enda bedre teknisk sett, kommer plutselig dette fram. Og da er det ikke sikkert de som står bak synes resultatet står i samsvar med det de hadde som intensjon.

– Hva med 8K, som TV-fabrikantene snakker stadig høyere om?

– Etter min mening er 8K nesten absurd. Det gir ikke mening for meg å tilby en oppløsning som overskrider øyets evne til å se. For å få utbytte av det, må du ha så stor skjerm at øynene ikke lenger klarer å se hele skjermen. Så nei, dette er ikke noe jeg ser i Netflix’ framtid.

LES OGSÅ: Slik skjuler du hva du har sett på Netflix

Blir neppe bedre enn Dolby Digital

– Hva med lyden? Mange klager over at de bare får Dolby Digital 5.1 med Netflix, mens lyden er langt bedre på Blu-ray.

 (Foto: DENON)

ENTUSIASTER: Hjemmekinoreceivere er ikke folkeeie, påpeker Neil Hunt. (Foto: DENON)

– Dette er et interessant tema. I utgangspunktet skulle også jeg ønske meg bedre lydformater, og kanskje også Dolby Atmos for å få med høydeinformasjon. Men det er nå en gang slik at hjemmekinoreceivere ikke er særlig utbredt, og salget forblir så beskjedent at vi snakker om et nisjemarked.

Hunt mener derfor det er riktigere å tilpasse seg det lydutstyret folk faktisk har.

– Og der har vi mye å gå på. For folk som hører Netflix-lyden gjennom TV-høyttalerne eller høyttalerne på en bærbar PC klager på at de knapt kan høre hva skuespillerne sier. Samtidig dundrer eksplosjonene så høyt at høyttalerne vrenger seg. I tillegg er det store nivåforskjeller filmene imellom. Noen har for høy lyd, andre for lav. Vi jobber derfor med å normalisere lyden på hele vår katalog, slik at det låter noenlunde likt og blir mer behagelig å høre på.

LES OGSÅ: Netflix sier nei til nettløs video

MER LOKALT: Om det vil bli laget flere norske serier er usikkert. Men Netflix satser i hvert fall lokalt. (Foto: NETFLIX/NRK)

MER LOKALT: Om det vil bli laget flere norske serier er usikkert. Men Netflix satser i hvert fall lokalt. (Foto: NETFLIX/NRK)

Kommer mer som «Lilyhammer»

Neil Hunt har ikke ansvaret for innholdet i Netflix, og vil naturlig nok ikke kommentere hva strømmeren skal satse på framover.

Men det er et faktum at de får stadig større konkurranse, og det er ikke gitt at de stikker av med alle Hollywood-godbitene lenger.

– Vi er fortsatt størst, og kan som oftest betale mest. Så akkurat det føler jeg meg komfortabel med. Men vi kommer i økende grad til å satse på eget innhold. Ofte lokalt, som Brasil med «Marco Polo» og Norge med «Lilyhammer». At dere kan forvente mer slikt framover, er vel alt jeg kan si, avslutter Neil Hunt.

Kilde for: Data – DinSide.no