Publisert 16. desember 2013:

Brytebrød til julen

blogg_2034

 Godt aromatisk brytebrød til julens alle fantastiske frokoster og sene lunsjer. Det finnes vel ikke ett brød som passer bedre å sette på bordet enn ett vakkert brytebrød. Dette brødet er bakt kun med fint mel (Tipo 00) og aromatisert med egg og brunet smør for i julen synes jeg alt det gode smakrike pålegget skal få oppmerksomheten.

Det har også blitt en tradisjon for meg å lage spiselige julegaver, vi lever i en tid da folk har det meste eller skaffer det en trenger selv. Da synes jeg det blir hyggeligere og gi bort det man lager selv, og det blir også satt stor pris på. Det kan være alt fra hjemmelaget brød, pølser, karamellpudding, sylte, kaker, likør, osv. osv….gaver med mer personlig preg skal man lete lenge etter.

blogg_1930

 Dette trenger du til et stort brytebrød: Ca 900 gr finbakstmel (tipo 00), 4 dl romtemperert vann, 20 g fersk gjær, 80 gr brunet smør, 2 stk egg,  2 ss god kald presset rapsolje, 10-12 gr salt, melk til pensling og litt maldonsalt for og stø over brytebrødet.

Slik baker du brødet: Ha vann og gjær i en bakebolle og la elte kroken gå til vann gjær er blandet godt. Brune smøret i en kjele til det er nøttebrunt, sil det og avkjøl til romtemperatur. Ha i 300 gr av melet og elt det inn. Pisk eggene sammen og ha de i bollen tilsett saltet og rapsoljen og 300 g mel og elt dette inn. Tilsett smøret og resterende hvetemel og elt til deigen slipper bollen 15-20 min. Sett deigen på heving i ca to timer til deigen har blitt dobbel i volum.

blogg_1940

 Etter heving helter du deigen lett for hånd og deler den i 19 like emner av ca 75-80 gr stk.

blogg_1954

 Rull alle emner runde og fine.

blogg_1970

 Plasser alle med litt avstand i et tenkt mønster i en springform ø 28 cm kledd med bakepapir og smurt rundt om la heve ca 40 min.

blogg_1996

 Etter andre heving, ha alle emnene hevet i hverandre det begynner og ligne ett brytebrød.

blogg_2023

 Pendsle med melk, og strø på litt maldonsalt, og stek brødet på 225 grader varm ovn i ca 25 min. Avkjøl på rist.

blogg_2050

 Vakkert og godt julebrød pyntet for fest.

Ønsker alle lesere en stålende jul !

Foto: Charls

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

Ett svar til Brytebrød til julen

  1. Randi Heiberg-Andersen sier:

    Dette er delikat, velsmakende og innbydende gjærbakst som alltid er like populært å servere.
    Fine bilder!
    GOD JUL fra
    Randi

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>