Publisert 18. oktober 2013:

Kake design fra Charls kjøkken !

bloggcolor_7500

Bringbærmousse-kake med bringbærgele i to etasjer, med dill og rømmemousse og hylleblomsgele. Gateau Marchel sjokoladebunn

 Jeg bare elsker å bake, spesielt når jeg kan la kreativiteten løpe fritt både på smak og design. De som følger meg på sosiale medier, har nok fått med seg min store entusiasme for å bake vakre kreative kaker, enten i marsipan eller som denne moussekaken. Jeg ble er veldig glad i designen på denne, og synes den fikk et enkelt, men elegant og litt minimalistisk preg. Jeg har ikke hatt for vane å blogge de litt mer avanserte kakene jeg baker, fordi teksten fort blir lange avhandlinger. Men en moussekake som dette er litt enklere, og sikkert en spennende utfordring til de som søker flere kakeoppskrifter på bloggen.

Så her følger oppskrift og fremgangsmåte på kaken om du har lyst til å prøve deg. Mange vil nok heve øyebryna ved tanken på «rekegranityr» (dill) til kake, men jeg kan love deg at dette er supergodt. Alle smakene på denne kaken sitter så fint sammen, sjokolade, bringbær, dill, rømme, hylleblomst.

bloggcolor_7557

Ingredienser og fremgangsmåte til en kake for 18-20 personer:

Punkt 1, sjokoladebunn: 125 gr sjokolade 64%, 125 gr sukker, 125 gr smør, 6 stk egghviter , 5 stk eggeplommer. Hakk sjokoladen i biter, kutt smørret i terninger og smelt dette i vannbad, pisk sukker og egghviter til marengs, bland eggeplommer i sjokoladen til homogen masse, vend litt av marengsen i sjokoladen. Ha sjokoladen i resten av marengsen og vend dette sammen med en slikkepott. Smør dette utover på to silikonmatter ca 2 cm tykk lag silk at du får stikket ut en sirkel på ca 24 cm og en på ca 13 cm. Stek kakebunnen i to ommganger på 160 grader i ca 18 minutter. Avkjøl bunnene og frys dem (lettere og stikke ut og få de hele), dette kan fint gjøres dagen i før.

Punkt 2, bringbærmoussen: ca 1,1 kg fryste bringebær, 7,5 dl fløte, 200 gr sukker, 8 plater gelatin. Ha de fryste bærene i en bolle og sett i vannbad, når bærene begynner å slippe saft siler du av ca 2 dl (til gele). Ta bærene vekk fra varmen og la tine ferdig. Kjør bærene i en blender med sukker i 2 min, sil bort frøene. Dette skal bli ca 7,5 dl (om ekstra frys det). Sett bringbærpureen tilside.

Punkt 3, montering av bringbærmoussen-kaken: Stikk ut en sirkel ø 24 cm av den store bunnen (kakebunnrestene kan spares i fryseren til annen dessert), klipp ut 1-2 sirkler kakebunnpapp og legg i bunnen.  Legg så kakebunnen i en springform /justerbarform ø 28 cm, det skal da være rom på sidene. Ha 7,5 plate gelatin i kaldt vann, pisk 7,5 dl kremfløte til lett krem. Varm opp litt av bringbærpureen i en kjele og ha i oppbløtet gelatin, avkjøl noe og ha i resterende pureen. Når bringbærpureen har ca romtemperatur har du den i en bolle, visp 1/3 av kremen i pureen. Ha så dette, litt etter litt, i kremen vendt inn med en slikkepott. Fyll i ringformen og sett i kjøleskap i minimum 2 timer. Det må være noen millimeter igjen til toppen av springformen for og få plass til gele.

bloggcolor_7463

 Punkt 4, dill og rømme mousse: 3 dl seterrømme, 3 dl kremfløte, 2 små potter dill, 120 gr sukker, 3,5 plate gelatin, 1,5 dl hylleblomst saft og 1,5 plate gelatin. Legg 3,5 plate gelatin i bløt i kaldt vann, grovkutt all dill (spar litt til pynt) unngå å få med for mye av stilkene. Kjør sukker og dill i en foodprosessor til ett dillsukker (dytt ned fra kantene underveis så det får blandet seg skikkelig). Pisk fløten til lett krem, varm opp 1 ss av rømmen sammen med 50 % av sukkeret (maks 70 grader). Ha kjelen fra varmen og ha i oppbløtet gelatin, avkjøl dette noe. Stikk ut en sirkel av kakebunnen på ø 13 cm, klipp ut en ellet to sirkler av kakebunnpapp og legg dem i bunnen i en justerbar form. Still inn formen på 16 cm, legg i kakebunnen. Pisk resterende rømme og resterende dillsukker sammen til rømmen tykner noe, pisk inn rømmen med gelatinen, vend så inn kremen med en slikkepott. Fyll formen med rømmemoussen, men spar noen millimeter til toppen for å få plass til gele. Sett kaken i kjøleskap i minimum 2 timer.

Punkt 5, geletopping: Når kakene har satt seg er det klart for geletopping, start med bringbærmousse-kaken (trenger lengre tid). Ha 3 plater gelatin i kaldt vann i min 6 minutter,  varm opp bringebærjuicen sammen med 1- 2 ss sukker, 1 dl vann og noen dråper sitron. Ha i gelatinet, avkjølog hell forsiktig geleen på bringbærmoussen (bruk en spisesje og hold den noen milimeter over moussen og hel direkte i skjea, så unngår du å få en grumsete geletopping). Sett kaken tilbake i kjøleskap.

Hylleblomst-toppingen: Legg 1,5 plate gelatin i bløt i min 6 minutter, varm opp 1,5 dl ferdig blandet hylleblomstsaft, smak til med sukker, ha i oppbløtet gelatin og avkjøl. Dytt noen fine dillkvister på toppen av dillmoussen, hell så på hylleblomstsaften (bruk samme teknikk som nevnt over). Sett tillbake i kjøleskap.

 Punkt 6, montering og pynting: Når geleen er fast er det klart for montering og pynting av kaken. Først må man forsterke bringbærmousse-kaken der dillkaken skal stå. Klipp en 8-10 stk tykke sugerør i lengder som kakenhøyden, og stikk dem ned i kaken der du vil plassere dillkaken ( jeg valgte helt til siden). Ta forsiktig av springformene på kakene Trekk alltid formene ned, ikke opp. Legg så dillkaken forsiktig oppå der armeringen ligger (bruk en stor stekespade). Pynt kaken med friske bær og eventuelt litt sjokoladepynt.

bloggcolor_7459

 Er så fornødy med smakene på denne kaken. Og det enkle men likevel elegante, litt minimalistiske preget den fikk.

Bak og kos deg!

Foto: Charls

 

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Kake design fra Charls kjøkken !

 1. elisabeth sier:

  Et vakkert kunstverk, nesten for vakker til å spises ;) takk for synet, blir nok med det ;)

 2. Randi Heiberg-Andersen sier:

  FOR en kake! Er innom bloggen din til stadighet bare for å nyte synet! Men jeg tror også den
  forblir uoppnåelig for meg og mine ferdigheter i bakekunsten..
  Gleder meg til neste innlegg!
  Hilsen Randi

  • Charls.no sier:

   Tusen tusen takk for det Randi, koselig at du følger med på det jeg prøver og formidle av matglede. Har nå for 2 minutter siden lagt ut ett nytt innlegg. Matglad hilsen Charls…:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>