Publisert 14. oktober 2013:

Lønnesirup-pecanterte med whisky og shipotle is

 

bloggcolor_9294

Jeg har lenge gått med tanken på å lage en terte/pai som dette. Jeg har kjent for meg smakene i munnen og  jeg har gått rundt og tygd på hvordan jeg skal gå frem, for og få den riktige smak og konsistens på denne terten. Det jeg derimot var helt sikker på var at den skulle serveres med en whisky-chipotleis. Bare tanken på og få til denne magiske kombinasjonen av røyk, smakrike nøtter, lønne-sirup, aromatisk whisky, og den magiske pikante shipottlen med sin forførende røyksmak har gjort meg barnslig entusiastisk. Jeg bare elsker smaken av karamell sammen med peanøtter og lønne-sirup, men jeg ville ta det videre helt ut der…smakene er rike, spennende og er skapt for hverandre. Man kan nesten si det en en videreutviklet luksus variant av fyrstekake, her har jeg hentet inspirasjon fra den, og en pai Mesterkonditor Daniel Roos har laget. Dette ble 100 % bare elsker den, her har du… oppskriften.

bloggcolor_9149

Dette trenger du til en 12 biter terte/pai: 1 posjon mørdeig, 400 gr pecanøtter, 1,5 dl lys sirup, 1,5 dl lønne- sirup, 150 gr melis, 1 dl sukker, 3 hele egg, 1 stk eggeplomme, 60 gr brunet smør, 1 ss hvetemel, ca 6 ss vann.

Start med mørdeigen: (oppskrift her), når den er ferdig hvilt kjevler du ut deigen ca 3-4 mm tykk og kler en springform med mørdeigen, trekk deigen opp så du har ca 4,5 min høy kant, prikk bunnen med en gaffel og sett i kjøleskap.

Pecanmakronfyll: Ha 150 gr peanøtter i en foodprosessor sammen med 150 gr melis og 1 ss hvetemel kjør dette sammen til  sand-konsistens, kjør hurtig innca 6 ss  vannet. Ha makronen stående i romtemperatur.

Pecan lønnesirupfyll: Bland egg og egguler med sukkeret, ha i lønne-sirup og sirup og bland dette til en homogen masse. Rør så inn det brunte smøret.

Montering: Bre makronen jevnt utover i bunnen på den kalde mørdegsbunnen, ha over pecan- lønnesirupblandingen, stek kaken på 180 grader i ca 40 min.

bloggcolor_9116

Oppskriften på isen finner du her, men halver mengden chipotle og kutt ut appelsin og vaniljen. Når ismeten er kjørt til softis konsistens i is-maskin rører du inn ca 8-10 ss god aromatisk whiskey, og fryser inn.

bloggcolor2_9353_edited-1

 Kan ikke tenke meg en bedre høstkake, varme smaker, varm i fargen. Nyt den sammen med varmt drikke, eller med ett glass kald bayerøl.

bloggcolor_9457

 Magisk, magisk, magisk !

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>