Publisert 3. oktober 2013:

Lettstekt lyr med bønner og chorizo

bloggcolor_3668

 Enkel og god hverdagsmat med en god fisk som ofte må stå i andre rekke for torsken. Lyr er en torskefisk med litt av de samme egenskapene og bruksområdene som torsk, men er ett litt billigere alternativ til den noe overprisrede torsken. Men det trenger ikke bli kjedelig og smaksfattig  av den grunn, for lyr er en meget og og saftig matfisk om du ikke varmebehandler den for mye. Sammen med alle de andre smakene i denne rette blitt dette ett velsmakende måltid. Hemmeligheten er selvfølgelig fersk fisk – jeg kjøper som regel dagsfersk hos fiskehandleren i Langesund rett fra havet til middagsbordet på under 6 timer er ikke å forakte. I tillegg til fersk fisk er det viktig med råvarer som gir smak, her har lyren fått følge av en fantastisk chorizo, soltørket tomat, bakt tomat, aromatisk potetpuré og økologiske bønner vendt i en sennepsvinaigrette. Husker du bare og ikke varmebehandle fisken for mye, (det går utover smak, konsistens og saftighet) har du et nydelig velsmakende måltid i vente.

Dette trenger du til 4 personer: 700-800 gr lyr fra ryggstykket, 500-600 gr gode mandelpoteter, 3 dl h melk, 1 fedd hvitløk, 1 kvist timian, ca 12 ss god olivenolje, 8 stk små aromatiske tomater, (bakes se her) 1 ss Dijon sennep, 2 ss hvitvin eddik, 1/2 ts akasie honning, 100 gr god pikante chirozo, 200 gr bønner, 80 gr soltørket tomat, 80 gr smør, 1 stk sjalottløk, litt rapsolie og smør til steking samt salt og pepper.

Slik lager du retten: Del fisken i porsjons-biter, strø over noen nyper med salt. Skrell poteter og sett til kok på lav temperatur, skyll bønnene og kok de i ca 2-3 min avkjøl i kaldt vann, ha de på et klede og tørk av. Del soltørket tomat og chirozo i terninger.

Sennepsvingrette: Rør sammen 2 ss hvitvin-eddik med 1 ss sennep og honning, finkuttet sjalottløk og ha den i, spe med 6-8 ss god olivenolje oljen med konstant pisking, smak til med salt og pepper.

 Mandelpotetpuree: Varm opp melk, skivet hvitløk, litt nykvernet grov sortpepper og en kvist timian på lav temp ( for og trekke smak ut i melken). Når potetene er ferdig kokt damper du dem godt av, mos potetene med en potetstampe, sil av den varme melken og spe med melken imens du rører kraftig med en ballongvisp. pisk inn smøret og smak til med salt og pepper. Etter at saltet er i må du være varsom med vispingen (da får du seig purre).

Stek fisken i god temperatur med skinnsiden ned i litt rapsolje, samtidig varmer du opp 6 ss olivenolje i en liten kjele og har i chirozo og steker den lett sprø. Ha i soltørket tomat vend og hold dette varmt. Når fisken nærmer seg ferdig har du i 1 ss smør ( du ser det på forandringene i fargen på fiskekjøttet) snu fisken og stek den 20-30 sekunder på denne side mens du øser over det brunede smøret. Vend de kalde bønnene i sennepvinaigretten og server som på bildet, ha den varme miksen av chorizo/soltørket tomat med den gode aromatiske oljen over fisken.

bloggcolor_3701

 Det kan ofte se vrient og vanskelig ut med retter som har lange oppskrifter, men dette er ikke så komplisert bare du passer på med forberedelsene. Det er også fullt mulig og lage sin egen variant du bør ikke alltid følge oppskriftene slavisk, de er jo også ment som en hjelpende hånd og gi tips og kreativitet.

Velbekomme!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>