Publisert 17. september 2013:

Tyttebær, sær nordisk bygdeoriginal i ny hovedrolle!

bloggcolor_5268

Tyttebærmousskake pyntet med friske tyttebær, kokoschips, tyttebærcolis og sjokolade

 Ja for det er noe sært over tyttebær, det lille blodrøde bæret med en besk, ganske så voksen smak er nærmest uspiselig rett fra planten.  Men i dette innlegget har tyttebær fått en fortjent hovedrolle, i en fantastisk god mousse kake med kokos som matcher tyttebæret fint. Som jeg har nevt tidligere så har jeg bodd noen år i det fantastiske nabolandet Sverige, svenskene har vært mye flinkere til og bruke tyttebær (lingon) i større omfang enn vi er Norge, så der slo svenensken oss igjen. De bruker den i saft, juice, moussekake (der kommer inspirasjonen fra) likør og ulike desserter med mer. Jeg har mange ganger brukt tyttebær i kake før, men da som en liten tilleggsmak, eller for og gjøre en kake saftig. Dette gjelder både surmelkskake og krydderkake.

Så kjøttkake tilbehøret kan brukes på en helt ny arena.. 

Etter mangt en middag på IKEA har jeg avsluttet med med en lingonmousskake til dessert, så det er på kafen på IKEA jeg har fått innspirasjonen til denne moussekaken med tyttebær. Men det har tatt lang tid for jeg prøvde meg på kaken, fordi jeg var usikker på hva som var godt til tyttebær. Helt til jeg for noen dager siden  leste en artikkel Sverre Sætre hadde i D2 om tyttebær i kaker/dessert jeg fikk kjempetipset jeg har ventet på. Så ifølge Sætre så passer tyttebær sammen med kokos og fete nøtter. Etter og ha testet litt fant jeg ut at det er tilfellet, det jeg også fant ut er at tyttebær passer ennå bedre sammen med kokos og fete nøtter om en rister de i tørr panne først, det er noe med den varme, aromatiske, søte smaken som da kommer frem. Særlig på kokosen synes jeg dette ble fremtredende.

bloggcolor_5257

Tyttebær mossekake lettere pyntet

  Dette trenger du til en 12 biters kake: 300 gr frossene tyttebær, 150 gr sukker, 5 dl fløte, 5 plater gelatin, 2 stk egghviter, 2 ss sukker, ca 40-50 gr kokos chips/flak til moussen. Til bunnen trenger du 3 stk rumtempererte egg, 110 gr sukker, 110 gr hvetemel, 60 gr kokos, 1 ts maizena, 1/2 ts bakepulver.

Slik lager du kaken: Start med bunnen, rist kokkos i en tørr panne til de er gyllene. Pisk egg og sukker til eggedosis bland hvetemel bakepulver og maizena og sikt dette. Vend melet inn i eggedosisen i to omganger, vend forsiktig inn den ristede kokosen. Smør dette tynt utover ett stekebrett med bakepapir. Stek på 170 grader i  8-12 minutter, etter  at bunnen er ferdigstekt legger du den opp ned på et bakepapir strødd med sukker, etter noen minutter trekker du av bakepapiret på toppen. Stikk ut en sirkel på ø 22 cm, resterende bunn kan tørkes og brukes til dessert, eller en kjær gave til småfuglene.

Moussen: Legg gelatinplater i kaldt vann. Ha tinte tyttebær i en kjele og kok dette på lav temperatur 6-8 minutter, pisk fløten til lett krem. Etter koking kjører du tyttebærene i foodprosessor til glatt masse ca 1-2 min (jeg valgte og ikke sile coulisen), varm opp litt av massen og ha i de oppbløtede gelatinbladene bland med resterende og sett til avkjøling i kjøleskap (bare for og få ned temperaturen noe), pisk egghviter med 2 ss sukker til den er luftig. Vend litt av kremen i tyttebær coulisen, vend så dette i resterende krem med en slikkepott. Vend så inn egghvitene.

Ha matpapir i bunnen på en springform ø 24 cm legg bunnen i midten så det er rom rundt, ha i moussen og sett i kjøleskap minst 3 timer.

Når kaken har satt seg dytter du på kokos chips/flak på sidene, pynt med noen friske tyttebær og litt sjokolade, jeg sparte også 2 ss av tyttebærcolien før gelatinet gikk i og lagde noen kledelige dråper på kaken.

En god sjokoladesaus laget av bittersøt sjokolade passer perfekt til kaken!

bloggcolor_5232

Det som er helt sikker er at det «bygdeorginale bæret» fortjener annet en en birolle, dette er en kanon god kake.

«Ut og høste skogen er stappfull blodrøde tyttebær»

Foto: Charls

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Tyttebær, sær nordisk bygdeoriginal i ny hovedrolle!

 1. Randi Heiberg-Andersen sier:

  Hei igjen,
  var i lengere tid uten PC og var litt sulten på mine yndlingsblogger. Og hva finner jeg hos Charls.no??? Mitt absolutte favorittbær foredlet og forvandlet til en herlig kake! Perfekt!!
  Denne kreasjonen skal få bli med på den kommende store festen min i oktober, tyttebærene ligger nyplukket i fryseren og jeg selv helt personlig skal være den förste og siste som skal putte et stort stykke i munnen!
  Hilsen Randi

  • Charls.no sier:

   Hei Randi beklager sent svar. Så fint at du finner noe du liker og henter innspirasjon på min blogg charls.no Tusen takk for at du følger med, det liker jeg. Klem fra Charls..:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>