Publisert 13. september 2013:

Søtmais-pai med basilikum, bacon og oliven

bloggcolor_4899

Jeg har som de fleste skandinavere hatt et litt snevert syn på mais, og den har stort sett vært brukt til pizza, stekt ris, taco og noen typer salat. Maisen jeg snakker om kommer fra en liten blikkboks der de små kornene ligger og «marinerer» seg i en sukker/salt lake – hermetik heter det visst nok. For en som mer eller mindre har vokst opp på hermetikk (60-70 tallet) burde kansje forholde seg til dette, men jeg må si jeg er mer og mer skeptisk til hermetik i metall og bruker det sjelden.

Hvert år er det tradisjon å høste mais her i huset, i år gikk turen til Finne Gård. Jeg hadde hørt at de hadde en fantastisk god søtmais og  det stemte så til de grader. Veldig hyggelige var driverne også som tok seg god tid til og snakke om maisen og om andre ting ved driften av gården. Mais er vel ikke den sunneste av våre grønnsaker, men den er svært anvennelig, god og rimelig. De siste årene har jeg fått ett helt annet forhold til mais og bruker den på helt ny måte. Jeg har en kone som er fra Latin Amerika og det er vel ingen plasser borsett fra USA som kan mer og spiser mer mais enn folk fra Sør-Amerika, så jeg får den del tips av henne. Så nå har maisen fått ett helt annet rennomé på mitt kjøkken.

bloggcolor_4771

 Dette trenger du til en pai til 10 posjoner: 700 gr ferske maiskorn (fra ca 4-5 hele mais), 3 dl fløte, 150 gr bacon, 7 hele egg, 150 gr delikatesseløk, ca 15 store basilikumblader, 10-15 stk kalmata oliven med stein, 2 små fedd hvitløk, litt rapsolje, smør til steking, salt og pepper. Samt ingredienser til tertedeig (se under)

Slik lager du paien: Start med tertedeien – se lengre ned i innlegget. Kutt av maiskornene langs kolbene. Ha 500 gram av maiskorna i en kjele, hell på fløten og start koking på middels varme, kok i ca 12-15 minutter til kornene er møre. Kutt køk og hvitløk i skiver, del baconet i små biter, brune resterende mais i en varm panne med litt rapoje og litt smør, samtidig som du steker bacon i en annen panne, når bacon er ferdig brunet tilsetter du løk og hvitløk og steker videre til løken er blank og myk (bør ikke ta farge ). Bland løk og bacon med den stekte maisen og ha på salt og pepper. Hell dette over kjøkkenpapir for og suge opp overflødig fett/veske.

Når maisen er ferdig kokt siler du av fløten (spar på den). Ha maiskorn i en blender og kjør den til glatt puree ca 2-3 minutter, smak til med salt og pepper. Visp sammen eggene og tilsett den noe avkjølte fløten, smak til med salt og pepper.

bloggcolor_4805

 Små aromatiske delikatesseløk.

bloggcolor_4833

Tertedei og montering: 220 gr hvetemel, 150 gr kaldt usaltet smør, 1 stk eggplomme, litt salt. Sikt mel i en bolle ha melet sammen med litt salt i en foodprosessor sammen med det kalde smøret i terninger, kjør dette hurtig sammen til sand konsistens, spe med eggplomme og kjør hurtig sammen til en fast deg. Pakk den inn i plastfilm og legg den i kjølskap i minst en time. Kjevele ut degen ca 3 mm tykk og ha den i en smurt  springform Ø 26 cm. Trykk deigen godt inn langs kantene og trekk litt oppover til du får en høy skarp avsluttnig mot toppen (se bildet). Sett springformen ca 10 min i kjøleskap.

Montering: Prikk tertebunnen med en gaffel, bland maiskrem sammen med sammenpiskede eggene, blad så maiskremen med bacon, løk, mais miksen. Hel dette i springformen og fordel jevnt utover, trykk ned oliven og stek paien i ca 40-45 min på 200 grader. la paien hvile min 5 minutter før du skjærer i den.

bloggcolor_4799

Til paien hadde jeg en økologisk ruccola salat pyntet med litt økologiske blomster, de røde er ikke spiselige.  

bloggcolor_5025

 Jeg har aldri vært så forelsket i mais som når jeg smakte denne selvkomponerte paien. Mais, basilikum og oliven er noe helt for seg selv. Tror du kommer til å elske denne også!

«Bruk den gule kolben i ditt kjøkken»

Foto: Charls

Følg meg gjerne på facebook og instagram (charlsno)!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>