Publisert 11. september 2013:

Basilikum-sorbet

bloggcolor_4029

  Siden første gang jeg smakte basilikumsorbet (da jeg begynte i kokkelære i 1999) har pizza, tomatsaus, pastarettet urten forandret seg, fra og være en urt jeg synes var fantastisk til middagretter, blitt en dessert favoritt. Jeg bare elsker basilikumsorbet, med den karakteristiske, forførende, elegante myke smaken. Når en lager sorbet av basilikum kommer en ikke utenom den gule balansemester (sitron). Sorbeten er nærmest uspiselig uten noe form for syre som skaper frisket og balanse. Jeg foretrekker å bruke sitron i denne sorbeten, men mange liker og bruke lime, jeg synes den tar for mye oppmerksomhet fra basilikumen.

Basilikum sorbet er bare magisk til sjokoladekaker serlig de lettstekte av typen brownie eller nemesis, bringbær er også nydelig  sammen med basilikum, likeså rabarbra.

bloggcolor_3721

På Århus andelsgård har vi en italiensk basilikum (økologisk) av sorten Genovese (også kalt pesto basilikum) som har sitt opphav i Genova. Jeg ville prøve den i sorbet siden den har en annen karaktær. Den har mye mere smak en den som vi finner i daglivarebutikkene som er sorten Marian. Denne sorten er søtere og roligere i smaksbildet, her går det litt i kanel. Sorten Gevovese  som jeg brukte nå er mer smakrik og skarp i kantene, har noe varm nellik i smaken. Så en basilikumsorbet laget av genovese passer mer som en sorbet dessert, men også til smakrike sjokoladekaker. Sorbet laget med Marian sitter klistret til gode sjokoladekaker, bringebær og rabarbra som nevt over.

Dette trenger du til ça 1,5 liter sorbet: En en stor haug, ca 25 gr (ca 2 store potter), 6oo gr vann, 600 gr sukker, gir 1 liter sukkerlake, 150 gr glucose eller corn syrup, saft av ca 3-4 sitroner (etter smak).

Slik lager du sorbeten: Kok opp vann og sukker, la koke sammen ca 3-4 minutter rør in glucose, avkjøl dette til kjøleskaps temperatur. Plukk av basilikumbladene kjør sukkerlake og basilikum sammen 1-2 minutter i blender i to omganger. Sil av dette og smak til med sitron (skal være fisk, med rik smak av basilikum). Kjør til softis konsistens i ismaskin og frys inn.

bloggcolor_3755

 Hovedrollen i sorbeten

bloggcolor_3952

 Den gule balansemester uunnværlig på kjøkkenet

bloggcolor_4157

Dette er bare magisk…. forførende og elegant 

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Basilikum-sorbet

  1. Sorbet! Basilikum! Fantastisk! Elsker sorbet og elsker å ha i litt andre smaker enn det som ansees for å väre normalt. Så dette skal pröves ut! Takk for enda en flott oppskrift :)

    • Charls.no sier:

      Hei det er nesten ubegrenset hva en kan lage sorbet av, så her der det bare og prøve seg frem..:)

    • Charls.no sier:

      Hei Frøken Larsen, ja dette må du prøve. Det er utrolig mye som funker til sorbet. Så og si alt av frukt og bær til urter og om du ikke har prøvd så prøv deg på te, kaffe, og sjokolade kan jeg anbefale det. Tusen tusen takk, koselig at du følger med..:)

  2. Ingrid sier:

    Herlig, dette må eg lage i sommar :) Litt usikker slags vin eg skulle hatt inntil sorbeten, har du nokon forslag? Ha ein fin dag! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>