Publisert 5. september 2013:

Solbærterte med hjemmelaget lakris-is

bloggcolor_2962

Solbær har vært mitt favorittbær siden jeg som liten gutt syklet rundt i beige kortbukser på min Tomahawk sykkel. Det var skrubbsår både her og der, og knærne var fulle av store tekstilplaster. Min mor bidro nok stort til tekstilplasterindustrien. Jeg har ikke tall på alle skiver jeg har spist med solbærsyltetøy som min mormor hadde lagd, og jeg var også veldig glad i solbærsaft. Når jeg hadde noen kroner til overs kjøpte jeg gjerne en Sol-is fra Diplomis, som var den store favoritten. Den bestod av vaniljeis med to striper solbær, isen var duppet i sjokolade.

 Da jeg ble litt eldre videreførte jeg solbærtradisjonen, og tok den med inn i min egen gastronomi. Jeg brukte solbær til kjøttkaker, vilt og dessert. Solbær er også favoritten når det kommer til te. Det har vært mye solbær i mitt liv, så solbær har jeg ett meget godt forhold til.

bloggcolor_3017

 Solbersyltetøy: 1 kg solbær, 330 gr sukker, ca 30 gr certo (fortykningsmiddel). Jeg brukte godt modne bær plukket sent i sesongen. De safter mer, og derfor måtte jeg bruke mer certo siden jeg skulle ha dem til terte. Bland certo og sukker, ha bær i en kjele og kok opp. La det koke godt i 2-3 min, trekk kjelen fra varmen, tilsett sukkeret og bland godt. Fyll syltetøyet på sterile glass. Når syltetøyet var avkjølt tok jeg ca 500 gr av dette og blandet med 300 gr hele friske solbær. Dette brukte jeg som fyll i terten.

Mange vil nok si dette er en pai, men jeg liker å bruke betegnelsen terte på denne.

Tertebunn: 340 gr hvetemel, 150 gr usaltet smør, 90 gr melis, 2 egg (sammenvispede), litt salt. Sikt melet i en bolle, bland inn saltet, del opp smøret og ha det i en foodprosessor. Kjør dette til det har en sandaktig konsistens, spe med egg og kjør dette hurtig sammen. Pakk deigen inn i plast og sett den i kjøleskap i minimum en time.

Kjevle ut deigen så den blir ca 3 mm tykk, og ha den over på en smurt terteform. Bruk en form med 28 centimeters diameter og løs bunn. Renskjær kantene og press deigen opp så den står litt over kanten av formen. Prikk med en gaffel og sett deigen i kjøleskap i minimum 10 minutter. Stek terten på 190-200 grader  i ca 35-40 min.

bloggcolor_3393

 Lakrisis: 6 stk eggplommer, 5 dl fløte, 5 dl helmelk, 100 gr sukker, ca 2 1/2 ss søt lakris sirup (jeg brukte en fra Johan Bulow), 1 ss glukose.

Slik lager du isen: Varm fløte og melk sammen med 50% av sukker til 50 grader, pisk resten av sukkeret og eggplommene godt sammen. Ha den varme fløtemelken over eggene og bland dette godt. Varm dette opp igjen til 83 grader, sil fløtemelken, rør inn lakris og glukose og sett ismiksen i kjøleskap til den er kald. Kjør dette i is-maskin og frys inn.

bloggcolor_2994

 Det jeg ikke visste den gang, men som jeg vet i dag, er at solbær og lakris bare er helt magisk.

Bak og kos deg!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>