Publisert 23. august 2013:

Biff black angus – charls.no nr.200

bloggcolor_3261

Det det nærmer seg treårs-jubileum for «Charls det beste jeg vet» (charls.no), og dette innlegget er nr. 200 på bloggen. Det har vært tre sykt spennende år der jeg har fått være med på mye. Bloggen har vært presentert mange ganger på VG nett, og jeg har vært ukens blogger i VGs papirutgave. Bloggen og jeg ble også presentert i «Maison mat & vin» som nytt på nett, og bloggen har vært omtalt på flere seriøse nettsider. charls.no ble valgt ut som en av ni bloggere som fikk være med på en storsatsning med Matprat, da de lagde den nye bloggportalen «Matbloggerne». Jeg ble i 2013 utnevt til æresmedlem av Århus økologiske andelsgård, og har blitt omtalt i en stor artikkel i lokalavisen Varden. I tillegg har jeg måtte takke nei til svært mange tilbud om reiser og arrangementer. Flere hundre tusen har vært innom bloggen de tre årene jeg har blogget (uvirkelig). Jeg har fått mange fine tilbakemeldinger fra matinteresserte lesere, og folk jeg treffer på gaten. Den 28. august deltok jeg på matfestivalen «Taste Of  Oslo», der jeg sto på stand for Elektrolux og lage små desserter til  kunder. (noe med dill og bringebær).

Tusen takk til alle hjelpere og lesere

Da passer jeg på å takke alle lesere av bloggen for all positivitet, alle som har hjulpet meg og bidratt til at jeg faktisk blogger. Min datter Julia Isabelle Eidem (data-orakelet) Olav Birkeland (Hobbykokken), kona som stadig tar oppvasken og kommer med ærlige tilbakemeldinger etter smaking. Samt alle kokkene på restaurant Jacob & Gabriel for all ny kunnskap, og sist men ikke minst gartneren på Århus,Tom Harald Eckell (grønnsaksingeniøren), og journalist, matmannen Jon-Inge Hansen i lokalavisen Varden.

Så var det biffen da…..den glemte jeg nesten i all takkingen…

Black Angus en kjøttferase som skal gi mørt og smaksrikt kjøtt. Jeg har den siste tiden sett dette kjøttet på Meny, og har hatt lyst til å prøve, men prisen har avskrekket meg. 499 kr kg for importert indrefilet (Uruguay) synes til og med jeg er litt i overkant. Men suget etter en god kjøttopplevelse gjorde at jeg vendte tilbake til butikken, og fant heldigvis kjøttet kraftig nedpriset, til 249 kr/kg. Da slo jeg til og kjøpte en hel filet på ca 1,6 kg.

bloggcolor_3358

 Til denne retten med Angus-biff ville jeg servere lokale økologiske grønnsaker, gulrotpure og nye økologiske mandelpoteter, samt et fantastisk ramsløksmør. Det er ikke behov for å bruke saus til denne retten når jeg har så fine, ferske, spede høstprimører.  Det er nok med en superslett pure, og ett smør som smelter på kjøttet. Da blir god saus/sjy overflødig. Det er faktisk oftere og oftere jeg serverer retter uten saus, selv om jeg er en stor sauselsker.

Dette trenger du til 4 personer:   4 stk Angus biff a 180-200 gr/stk, 400- 500 gr små mandelpoteter, noen små høstgrønnsaker etter ønske, 100 gr smør og 3 ts ramsløkpure til smøret, 400 gr gulrot, ca 2 dl fløte og ca 80 gr smør til gulrotpure, litt rapsolje, litt  smør til steking samt salt og pepper.

Slik forbreder du retten: Temperer biffen (minimum en time), skrell og klargjør grønnsaker. Ha 100 gr smør i mikroen i ca 12 sekunder, rør inn ramsløkpurren og smak til med salt og eventuelt pepper. Fordel dette utover en bit (ca 30 cm) plastfilm som en pølse, rull den sammen og stram opp. Gjenta dette med en bit aluminiumfolie,  og stram opp. Sett smøret i kjøleskap eller i fryseren til det er fast. Forvell grønnsakene i lettsaltet vann i ca 2-4 min (tiden avhenger av størrelsen), avkjøl i isvann. Grønnsakene varmes opp igjen ved servering.

Gulrotpure: Kutt ca 400 gr gulrot i grove biter, hell på fløte så det rekker ca tre fjerdedeler opp på gulrøttene, og kok riktig mørt på lav temperatur. Sil av fløten og kjør gulrøttene i blender, spe med fløten og smak til med ca 80 gr smør, salt og eventuelt pepper. Varmes opp før servering.

Sett poteter på koking på lav temperatur, start bruning av kjøttet (se nedenfor). Sjekk potetene underveis med en tannpirker, ta dem litt før de er ferdige, hell av vannet og sett potetene til side under lokk.

Steking av biffen: Brun biffen godt i olje, og ha i litt smør mot slutten av bruningen sammen med et par fedd knuste hvitløk og noen tørkede eller friske kvister timian. Øs over det aromatiske smøret, og ha på salt og pepper. Stek kjøttet ferdig i ovnen på 180 grader i 7-8 minutter for medium stekt. Bruk eventuelt elektronisk steketermometer, og stek til kjernetemperaturen er 54-55 grader (medium). La kjøttet hvile i fem minutter etter at det er tatt ut av ovnen.

Servering: Potetene kan med fordel brunes litt i en panne rett før servering. Serveres med oppvarmede grønnsaker og pure, og en god bit ramsløksmør på hver av biffene.

bloggcolor_3191

 Økologisk minifenikkel som er forvellet og fått noen kledelige striper fra grillpanna

bloggcolor_3157

 Black Angus indrefilet fra Uruguay

bloggcolor_3255

 Økologiske gulrøtter av typen London Torg ferdig forvellet

bloggcolor_3281

 Vellkomponert rett med mye smak.  Jeg bare elsker disse grønnsakene, ikke bare for den unike smaken,  men også for det visuelle uttrykket de gir. Biffen var svært så smaksrik og passe mør, men jeg hadde forventet at den var mørere. Ramsløksmøret er med på å sette stort preg på retten.

Høsten er tiden for den ferske maten!

Foto: Charls

 

 

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

4 svar til Biff black angus – charls.no nr.200

 1. elisabeth sier:

  Ærlig fortjent alt sammen, dette er ikke bare mat, det er kunst ;)

 2. Lappedamen sier:

  Dette er en estetisk nytelse og jeg regner med at det var en gastronomisk nytelse også. Denne oppskriften skal definitivt prøves.

  • Charls.no sier:

   Tusen tusen takk for det Lappedamen, en tilbakemellding som denne setter jeg stor pris på tusen tusen takk. Klem fra Charls..:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>