Publisert 28. juni 2013:

Makrell i tomat

bloggcolor_9391

 Herlig tomatisert sommergryte med småpir og aromatiske tomater og den særegene smakrike urten koriander. Denne gryten er ett resultat av årelang spising av den klassiske påleggsboksen makrell i tomat. Jeg vet ikke hvor mange bokser jeg har spist av dette pålegget, men her snakker vi firesifret antall. Etter alle disse årene med makrell i tomat på brødskiva fikk jeg en tanke om lage gryte med makrell og tomat en og samme gryte, rustikk enkelt og ujårlete mat litt sånn i bacalaoens retting.  Her er resultatet !

Bruk makrellen nå som den er i sesong, den er proppfull av omega 3 (bra for hjertet) dessuten er den en velsmakende fisk som tåler det meste av aromater og tilbredningsmetoder. Den kan røykes (varm, kald), syltes, bakes, grilles, kokes (trekke), og sist men ikke minst brukes rå til sushi, men da må skinnet skoldes med varmt vann først så skinnet blir mørt og spiselig.

bloggcolor_9363

 Sommer glad matblogger med ferske lokale råvarer på sitt fat

bloggcolor_9331

Dette trenger du til 4 personer: ca 700-800 gr sløyd vasket småpir, 1 boks hermetiske tomatfileter(eller hele), en boks hermetiske tomatkross, 12 stk små aromatiske tomater, 3 stk shalottløk, 3 fedd hvitløk, 4 stk små kepaløk (guløk), 200 gr søtpaprika, 100 gr fennikkel, 1/2 rød chili, 1/2 dl olivenolje, 6 ss rødvinseddik, 2 ss god tomat-purre, 2-3 ts sukker, en liten potte koriander, salt og sorpepper.

Slik lager du gryten: Del makrellen i fine grytestykker vask og skyll de i kald vann. Finkutt sjalottløk og hvitløk, kutt fennikel i små terninger. Brenn av en chili med skibrenner (creme  brulée) til den blir svart og putt den i en pose knyt igjen og la den ligge 5 min, så skraper du av det svarte skinnet og finkutter halve chilien (om du liker det litt mer hot bruker du hele). Del paprikaen i strimler og løken i båter.  Fres sjalottløk og hvitløk mykt i 50% av oljen ha i tomatpuré og fres dette ca 3 min. På med rødvineddik og kok dette inn til råsmaken av eddiken forsvinner. Ha i hermetiske tomater  rest av oljen og ca 6 dl vann, sukker, litt salt pepper og kok dette min 45 minutter, smak til med mer salt og pepper eventuelt sukker. I med paprika og løk og kok ytterligere 10- 15 min, legg så i fiskebitene og la det trekke i ca 8-10 minutter eller til fiken er klar. Så trykker du flådde aromatomtene ned i gryten dryss over rikelig med grovt kuttet frisk koriander, server gryten meg godt brød, aioli, presspotet, couscos ,potret stappe (purre) eller bulgur, eller en kombinasjon av dette.

bloggcolor_9368

 Det er vel ikke en grønnsak (frukt) som har gitt så mye til gastronomien som tomat og tomatprodukter

bloggcolor_9417

 Personlig synes jeg sommer er tiden da det smaker aller best med tomatisert mat gjerne i følge med koriander, sammen med et glass passende hvitvin eller rosé blir opplevelsen komplett.

Enjoy!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>