Publisert 11. juni 2013:

Hvite asparges med eple og engsyresaus

bloggcolor_7755

 Det er sesong for asparges -både de hvite og de grønne er nå å finne i butikkene. Det er for det meste importerte, men det blir produsert fantastisk gode grønne her til lands, men de tar sjelden turen innom dagligvarebutikkene.

Hvite asparges: Vokser best i kalkrik sandjord og vokser under bakken og strekker seg etter solen og må dekkes til da de bryter jordoverflaten ellers ville de bli grønne av sol-lyset, de kan vokse 10-14 cm i døgnet. Hvite asparges blir ofte servert med hollandeaisesaus med en vakker tørr riesling, jeg har valg en annen variant (unntatt rieslingen) som jeg synes bare er helt konge.

Engsyre: Vokser vilt stort sett over hele landet og er best i mai og helt i begynnelsen av juni. Bruk bladene, jeg foretrekker de minste unge bladene. Skyll dem godt før bruk (kan jo henne en katt eller hund har luftet seg).

Dette trenger du en forrret til 6 personer: 18 stk hvite asparges, 6 eggeplommer, 3 dl fløte, 1 dl tørr hvitvin, 1 dl ufiltrert eplejuise med god syre (ikke for søt), ca 100-150 gr kaldt smør, 1 neve strimlet engsyre, 1 liter rapsolje, litt tørt rugbrød, ørret rogn (annen kaviar) 2 stk sjalottløk salt eventuelt pepper.

Slik lager du retten: Brekk eller kutt av aspargesen der den brekker naturlig da du bøyer på den, skrell av det tykke skallet fra hode til bunn. Ha eggeplommene i en for og hell på oljen til det dekker plommene bak disse til de er kremet i 70 grader olje, tar ca 20-25 min. Pass på de blir for for mye varmebehandlet, bruk ett digitalt termometer i oljen.

Eple og engsyresaus: Fin kutt 2 stk shalottløk, fres de myke i litt rapsolje. Ha på 1 dl tørr hvitvin og kok dette inn til marmelade-konsistens, ha i eplejuise og kok dette inn til du har samme konsistens. I med fløten og kok til den har tyknet godt, trekk kjelen til side og rør inn det kalde smøret litt og litt smak til med salt, ha i engsyre kuttet i tynne strimler. Etter dette må sausen ikke koke!

Hvit asparges trekkes/kokes i 10-14 min i lettsaltet vann tilsatt litt sukker og litt sitronsaft, server som på bildet med lune bakte eggeplommer, rogn, tørket rugbrødsmuler og den magiske eple og engsyresausen. Ikke glem en vakker tørr riesling.

bloggcolor_7737

 100% engsyre du finner det i en eng nær deg.

bloggcolor_7826

 Som jeg nevnte over så fikk de grønne være med og sole seg i glansen. Her har jeg kombinert de to fantastiske råvarene fargespillet blir vakkert. Det er bare en ting å si konge mat…

Velbekomme !

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Hvite asparges med eple og engsyresaus

  1. Rita Haugen sier:

    Skal prøves ;-) Ser fantastisk godt ut :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>