Publisert 24. mars 2013:

Braisert lammeribbe med grønnsakscouscous og koriander

bloggcolor_0943

 Da har vi inntatt påsken og det er sikkert mange andre som meg, som har lada opp med mye gode råvarer. Påsken er jo sesong for lam å det er ikke bare låret på lammet som man kan lage god mat av, selv så foretrekker jeg langtidstekt/braisert  bog, skank eller ribbe. Mørere kjøtt, annen kjøtt struktur mer smak. Her har jeg laget en rett med ribbe som er braisert i kraft, grønnsaker og aromater i ca 5 timer. Denne retten passer fint på hytta, du slenger bare kjøttet i ovnen før du tar deg en tur på fjellet (om du har interesse for det), da du kommer tilbake svett, solbrun, sliten, føttene fulle av knagesår og du lukter som du er parfymert med appelsin. Så tar det deg kun 10 minutter å slenge sammen en grønnsakscouscous. Så er det bare å finne frem god rødvin eller annen passende drikke så kose seg.

Dette trenger du til 4 pers: 1,2 kilo lammeribbe, 6 stk sjalottløk, en pakke små aromatiske tomater, 2 gulrot, ca 2 dl, 1/2 purre, 6 stk hel svartpepper. 6 fedd hvitløk, 2 kepa løk, en liten bit selleri, 1 stk squash, 1 chili, 1 potte koriander, 1 sitron, 1 appelsin, litt frisk timian, 2 stjerneanis, 2 ts korianderfrø, 2 stk laurbærblad, salt, pepper, litt oliven og nøytral olje.

Utbeining av ribben og kraft: Bein ut ribben, kok en kraft av beinene i 2 liter vann sammen med 50 % purren,1 gulrot, kepa løk, selleri, 1 laurbærblad, litt timian og 6 hele svartpepper. Kok kraften i en 3 timers tid, sil og reduser den med ca 50%.

Fremgangsmåte på ribberullen: Den utbeinede ribben saltes og pepres. Finhakk to stk sjalottløk, to fedd hvitløk, 1/2 chili, fres dette blankt i nøytral olje for å frigjøre aromater. Avskjøl dette, grovkutt en halv potte koriander, ha dette i løken, fordel dette på ribben, rull og knyt opp ribben med husholdshyssing. Brun ribben i nøytral olje rundt om, ha den i en ovnsikker form. Grovkutt resterende grønnsaker, fordel det i formen, i med krydderet, urter og skall fra ca halv appelsin og halv sitron. Hell på den reduserte kraften, samt ca 2 dl rødvin. Dekk med aluminiumsfolie så sett den inn i ovnen på 130 grader i ca 4-5 timer. Pass på at kraften dekker kjøttet!

Grønnsakscouscous: 4 dl couscous, 4 dl vann, tomater, squash, resterende koriander, litt nøytral olje, salt, pepper, sitronsaft og eventuelt en klatt smør. Kok opp vannet med salt, pepper og oliven olje. Trekk kjelen til side, ha i couscous, sett på lokk og la trekke. Del tomatene i halv, del squashen i halvgrove biter, fres squasher i litt nøytral olje til den blir mør, grovkutt koriander, bland alt, smak til med sitron, salt, pepper, olje og eventuelt litt smør.

Lammesjy: Jeg kokte også inn 4 dl av kraften inn til 1 dl og smaksatte den med balsamico og sukker.

bloggcolor_0843

Små, røde og aromatiske.

bloggcolor_1560

Squash og aromatisk koriander er med å sette preg på denne retten.

bloggcolor_0647

Utbeinet ribbe har fått en runde med salt- og pepperkværna.

bloggcolor_0685

Aromatene på plass i ribben.

bloggcolor_0703

Ribben  fylt og ferdig surret, klar for å få farge i pannen!

bloggcolor_0723

Den ferdige brunet ribben sammen med aromatene.

bloggcolor_0777

 Lam er mer enn et lår, ribben blir mør, saftig, smaksrik. Dette er en litt annen måte å spise lammekjøtt på.

Matglad påske fra Charls!

Foto: Charls

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>