Mor Killies brød: «Telemarks beste!»
Dette brødet ble kåret til Telemarks beste hjemmebakte brød (husmorbrød) i en konkurranse på NRK Telemark i 2004. Min fetter Luis har bakt dette brødet i en årrekke og jeg har til stadighet fått med et nybakt brød etter besøk hos han. Jeg liker brødet så godt og fikk trikset til meg oppskriften, så jeg kunne bake dette gode supersunde brødet selv. Brødet er designet av Turid Killie fra Skien.
Dette trenger du til 2 stk formbrød: 750 gr fint hvetemel, 200 gr grov sammalt hvete, 100 gr fint sammalt hvete, 50 gr helkorn, 50 gr solsikkekjerner, 20 gr linfrø, 20 gr sesamfrø, 10 gr kruskakli, 10-12 gr salt, 7,5 dl romtemperert vann, 2 ss olivenolje og 40 gr fersk gjær.
Fremgangsmåte: Legg helkorn i bløt over natten. Bland alt mel, frø og salt. Ha 7,5 dl romtemperert vann i en bakebolle, løs opp gjæren og tilsett oljen. Ha i mel og frøblandingen så elt dette i minimum 15 minutter. Sett deigen på heving dekket med plastilm i ca 2 timer. Elt deigen sammen, fordel i to like emner og ha i smurte former og hev til nesten dobbel.
Pensle brødet med litt vann eller skummetmelk, strø over en blanding av like deler solsikkefrø, linfrø og sesamfrø. Stek brødet på 200 i ca 45 min, avkjøl på rist.
Etter første heving
Deigen i smurte former som rommer en og en halv liter
Etter andre heving
Brødet er penslet å fått lett strø av nyttige frø med stort innhold av kostfiber, og er nå klar for steking.
Dette kaller jeg ett gnall godt sundt hverdagsbrød!
«La hjemmet bli fylt med duften av trygghet»
Foto: Charls
Hei Charls!
Vi tipser om denne deilige oppskriften og brødet du har bakt på vår facebookside, brod og korn, i morgen kl 19.
Håper du syntes det er hyggelig!
Karoline
Hei Karoline. Så kult tar et tur innom og ser, matglad hilsen Charls..:)