Publisert 8. februar 2013:

Flesk og duppe

bloggcolor_7264

Min favoritt husmannskost-rett nr. 1 fra barndommen, eller var det nr.2? Mulig det var nr. 3… Det er vanskelig å sette de klassiske husmannskost-rettene som fårikål, salt knoke, «erter, kjøtt og flesk», kjøttkaker, lapskaus og raspeballer opp mot hverandre, men disse er mine favoritter. Hvilken som er nr. 1, 2 osv. har vel egentlig ingen betydning.  Jeg er veldig glad i alle sammen, men når jeg får tenkt meg om tror jeg seieren går til flesk og duppe. Eller er det flesk i duppe det heter? Det kommer kanskje an på om flesket er i duppe eller ved siden av. Som telemarking har jeg fått med meg at når en lar flesket koke med i duppen heter det telemarksduppe, det var den min mor serverte til stadighet i min barndom, og det er den jeg liker best. Flesket får trekke seg mørt i duppen og aromatisere den. Det er da flesk og duppe er på sitt aller beste, synes jeg. En ting jeg synes så absolutt hører hjemme med denne retten er en god, grov kålrotstappe. Her er min versjon av den evige klassiker.

Detter trenger du til 4 personer: 400 gr salt sideflesk av god kvalitet, 200 gr god bacon, 1 liter h-melk, 1 kg ferdig kuttet kålrot, 180 gr smør, 60 gr hvetemel, 1/3 revet muskatnøtt, salt og pepper, samt smør og nøytral olje til steking. Poteter til servering.

Slik lager du retten: Skrell poteter og kålrot. Del kålroten i grove terninger. Sett poteter og kålrot til koking i hver sin kjele (ikke salt i kålroten). Kutt flesk og bacon i 3-4 mm skiver og brun dem i litt olje og smør på middels lav temperatur til de er gode og brune. Kok ut pannen med litt vann og spar dette. Ha melken i en kjele, tilsett revet muskat og nymalt sortpepper. Varm opp til kokepunktet. Smelt 80 gr smør i en tykkbunnet kjele, tilsett 60 gr hvetemel og fres dette 2 min. Spe så med den varme melken ved kraftig pisking til glatt og slett saus. Tilsett kraften fra pannen. La sausen koke 3-4 min og smak til. Ha i bacon og flesk og la småputre ytterligere 5 min. Når kålroten er ferdig lar du den dampe av seg vann noen minutter og stamper den grovt. Pisk inn 100 gr smør og smak til med salt og pepper. Server med de nykokte potetene.

bloggcolor_7191

 Brunet flesk og bacon.

bloggcolor_7156

Kålrotstappe – et must til flesk & duppe.

blogg_7175

 Magisk, aromatisk muskatnøtt.

blogg_7250

 Ble du skremt nå? Det er bare poteter og slett ikke farlige.

bloggcolor_7280

 Det er ikke noe og lure på – bare flesk til med Norges aller mest populære husmannskostrett gjennom tidene.

Sikringskost for alle!

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

5 svar til Flesk og duppe

  1. Ser helt nydelig ut Runar. Tror du sausen blir god selv pm jeg erstatter melet med maizena jevner?

    • Charls.no sier:

      Hei Liv beklager sent svar bloggen blir lesset ned med 1000 vis av spam kommentarer, da er det vanskelig og se de seriøse kommentarene fra de som følger med på bloggen. De går selvfølgelig og lage den med maizena med bra resultat da bare rister du 2-3 ss maizena i kaldt vann så det er blandet godt, så sper du dette i den oppvarmede melken og lar det koke seg tykk og god smak til med salt og pepper og en klikk smør (ikke margarin). Lykke til…:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>