Publisert 18. desember 2012:

Den nye julen…

 Julen 2012 nærmer seg. Jeg har skrevet tidligere at jeg synes juletradisjoner kan forandres til tiden vi lever i. Det kan være nye julekaker, andre middager enn de tradisjonelle eller det som jeg er veldig opptatt av: desserter. Det er ingenting feil med riskrem, karamellpudding, moltekrem o.l., men de har jo på en måte kommet til i en annen tid da ting var enklere og det var mindre av alt. Nå lever vi i en tid hvor det er overflod og rikdom, og vi kan nesten spise hva vi vil når vi vil. Med dette mener jeg at vi kan forandre mattradisjonene til tiden vi lever i.

Her er Charls’ juledessert anno 2012: Melkesjokolademousse med klementingele, solbærcurd, karamellcrunch, pistasj og marsipanskum.

 Sjokolademousse med Valrhona Caramèlia

Du trenger: 300 gr Valrhona Caramèlia eller annen melkesjokolade (36 %), 2 1/2 dl h-melk, 1/2 vaniljestang, 3,25 dl fløte, 3 eggeplommer, 2 plater gelatin.

Slik gjør du: Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann. Smelt sjokoladen i vannbad. Kok opp melk med vaniljestang. Rør sammen eggene og tilsett den varme melken i eggene. Varm opp igjen til 85 grader. Tilsett gelatinen. Spe den varme melken i sjokoladen til du har en homogen sjokolademasse. Avkjøl dette til 33 grader. I mellomtiden pisker du krem og  vender inn i sjokolademassen. Sjokolademoussen kan fryses i former, fylles i glass eller helles i spritsepose.

Grunnoppskriften er fra Sverre Sætres bok «Sjokolade». 


Marsipanskum

Du trenger: 4 dl h-melk, 150-200 gr god marsipan, 6 eggehviter, sifong-flaske, 4 luftpatroner.

Slik gjør du: La marsipanen trekke i melken over natten. Sil av og bland med eggehviter. Smak til om du er innenfor med marsipan. Ha i en sifong (espuma-flaske), tilsett 4 patroner og sett kaldt noen timer.

Solbærcurd

Du trenger: 2 1/2 dl solbærpurè/juice, 1 ss maizena, 0,6 dl sukker, 1 ss sitronjuice.

Slik gjør du: Ha alt i en kjele og kok opp til det tykner. Kok videre 2-3 minutter og avkjøl.

Klementingele

Du trenger: 1 dl klementinjuice, 1 liten ss sukker, 1 plate gelatin.

Slik gjør du: Bløtlegg gelatin. Klem juice av klementiner. Varm opp 1-2 ss av juicen med sukkeret til sukkeret har løst seg opp og tilsett gelatin den smelter omgående. Tilsett dette i resten av klementinjuicen. Jeg bruker som regel 1 plate gelatin pr. dl juice.

Min nye venn på kjøkkenet: Sony Xperia Tablet S. Tåler litt matsøl og er vannavisende. Liten og nett – raskt på nett! Så mye kjekkere enn å styre med en stor PC når man skal lage mat og finne oppskrifter eller hente inspirasjon f.eks.

 Jeg likte spesielt godt uttrykket og fargene denne desserten fikk. Her er desserten vist før marsipanskummet kom på. Her er det både julesmaker og julefarger i skjønn forening. Dette ble en meget god og velsmakende dessert med friskt innslag. Jeg bare elsker solbærcurden.

 Etter en vellykket dessert blir til og med rotet som er igjen vakkert.

Foto: Charls

 Følg meg gjerne på facebook og instagram (charlsno).

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

18 svar til Den nye julen…

 1. Åsne-Marit sier:

  Det ser herlig ut!:-)

 2. Hei Charls!

  Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  Hilsen Magne i VG

 3. Det ser så nydelig og delikat ut.Flott gjort!

 4. Hanna sier:

  Wow! En av de mest elegante dessertene jeg har sett! Ser fantastisk ut :)

 5. Kristine sier:

  Fantastisk flott! Denne skal prøves i romjula :-)

 6. Gudny sier:

  Flott bilde av retten din. Er slike bilder som gjør at man har lyst å prøve seg på slike spennende oppskrifter. Hadde planer om å lage sjokolademousse til derst i år for å ha noe annet en riskrem osv. Får kjøpe meg noe til å forme moussen i bare :) Takk for inspirasjon og ha en God Jul

  Gudny :)

 7. Charls sier:

  [...] Her har du litt tips, oppskrifter og inspirasjon til julens mat og desserter fra Charls’ kjøkken: Charls’ julemeny anno 2011, pai til julens lunsj, Livèche-kylling med varme julekrydder, hjemmelaget grov julepølse, riskrem med klementinsaus, creme brulèe og klementinsorbet, kanelmarinerte bjørnebær med sitronmarengs og pepperkakeis, pepperkake-is, karamellpudding med gløggkaviar, safran-panna cotta med syltet frukt og nøtter, melkesjokolademousse med klementingele og marsipanskum. [...]

 8. Elise F sier:

  Hei! Jeg vil lage dette til mine gjester på lørdag. Hvor mange personer er oppskriften beregnet på?

 9. Espen sier:

  Hei, hvor får du tak i utstyret du bruker? Både sifong-flasken, formene til sjokolademoussen og flasken til drypping av solbærcurden? evt andre redskaper du bruker og kan anbefale :)

  Skal lage denne desserten i et selskap neste uke så må begynne å forberede meg ;)

  • Charls.no sier:

   Hei Espen koselig du vil prøve deg på desserten. Utstyret får du kjøpt på de fleste kjøkkenutstyr butikker på nett, eller andre velassorterte kjøkkenutstyr-butikker, ringene til den desserten er kjøpt på Kithen, sifong på nett, sprute-flaskene hos Gastronaut…:)Lykke til….

 10. Wenche Høst sier:

  Hei Chrls,
  Veldig spennende det du lager. Er nybegynner med Sifong og lurer på hvor store partikler den tåler? Apropos Marsipanskummet?
  Hilsen Wenche

  • Charls.no sier:

   Hei Wenke tusen takk for det, koselig du finner innspirasjon på bloggen. Ja det er viktig at den er fri for partikler sifongen er følsom der. Sil gjennom klede eller prøv med kaffefilter, mulig du må sile flere ganger. Lykke til matglad hilsen Charls..:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>