Publisert 6. desember 2012:

Safran-panna cotta med syltet frukt og nøtter

 Ny juledessert fra Charls’ kjøkken! Julen nærmer seg med stormskritt, men først er det luciadagen den 13. desember som skal feires. Da er det tradisjon for mange å bake og spise lussekatter. Personlig er jeg ikke spesielt glad i de gulene bollene med 2 rosiner. Det jeg derimot bare elsker er safran som er det som i utgangspunktet gjør disse bollene gule og setter en spesiell smak på dette bakverket. Min spanske onkel Juan serverte meg de nydeligste supper/retter med safran på midten av 70-tallet - siden har det vært et av de krydder/aromater som jeg har vært veldig opptatt av å bruke. Det passer like godt til varm mat som til dessert. Jeg ville lage en dessert med dette magiske krydderet/aromatet og plutselig var en ny juleklassiker på plass: Safran-panna cotta. Safranen jeg har brukt er en av de mest aromatiske verden har å by på og kommer fra en by som ligger 2000 meter over havet, litt nord for Marrakech i Marokko. Den har jeg fått av min kunnskapsrike venn, gartner og hvitløksdyrker Tom Harald Eckell.

 Safran-panna cotta

Dette trenger du til 4 personer: 4dl fløte, 1 dl h melk, 45 gr sukker eller 30 gr acasiehonning, 2-3 nyper safran (eller så mye du vil spandere), 2,5 plate gelatin.

Slik gjør du: Bløtlegg gelatin i kaldt vann. Kok opp sukker/honning, fløte og melk med safranen (knust mellom fingrene). Trekk kjelen til side og la trekke i ca. 30 min. Visp litt innimellom. Ha i oppbløtet gelatin. Fordel den gule fløtemelken i 4 stk fine passende glass (cocktail) og sett kaldt ett par timer.

Syltet frukt med nøtter

Dette trenger du: 300 gr tørket blandet frukt i terninger (mango, aprikos, papaya, ananas, sultanrosin, tranebær, rosin), 2 dl sukker, 1/2 dl vann, 100 gr blandede nøtter (pecan, valnøtt, hassel, para, pistasj), 2 stk stjerneanis, en 2-3 cm bit vaniljestang.

Slik gjør du: Ha sukker, vann, stjerneanis og vanilje i en kjele og kok dette til det begynner å tykne og aromater frigjøres i sukkerlaken. Ha i frukten og la dette koke med siste minuttet. Trekk til side og vend inn nøtter. Avkjøles på benken. Dette passer også utmerket til ost og foie gras (gåselever).

Touielle (karamellflak)

Dette trenger du: 80 gr smør, 80 gr sukker, 4 ss mel, 1 ss glykose/corn sirup

Slik gjør du: Alt blandes med hendene og smøres ut eller spritses i striper (da vil blandingen smelter i hverandre) på en silikonmatte med litt avstand. 190 grader i 8-10 minutter. Lages til ønsket form mens den er varm. Avkjøles i romtemperatur.

 Jeg nevnte over at dette var en ny juleklassiker, da mener jeg selvfølgelig hos oss. Denne smaker virkelig jul! Safran, nøtter, tørket frukt, karamell…

For å beholde tradisjonene kan det være en fordel å fornye dem.

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

8 svar til Safran-panna cotta med syltet frukt og nøtter

 1. Charls sier:

  [...] er Charls’ juledessert anno 2012: Melkesjokolademousse med klementingele, solbærcurd, karamellcrunch, pistasj og [...]

 2. Kristine sier:

  Herlige kombinasjoner av mange gode varer. Lagde denne i klubb for en ukes tid siden, og det var en stor «hit». Linken til bloggen din ble delt ut, og mine klubbvenninner har funnet en ny jule/nyttårsklassiker til å runde av en god middag med.

 3. Gudny sier:

  Denne må jo bare prøves da jeg liker smaken av safran og en god panna cotta kan man jo ikke slå feil med slik flott krydder. MÅ prøves, takk for en super oppskrift :)

  Gudny :)

 4. Annichen Solbakken sier:

  Jeg er invitert i nyttårs-selskap hvor vi alle skal medbringe et par retter til et tapasbord, og jeg har valgt å bidra bl.a. med desserten. Din safran-panna cotta vil nok da imponere alle, så lekker som den ser ut! Gleder meg til å ta fatt på oppgaven, og har tidligere med stort hell servert din clementin-sorbet i følge med min egen vanilje-is (med en dæsj amarettolikør)i følge med karamelliserte pistajsenøtter, friske bær og en sprø kjeks/julekake.
  Din blogg er til stor inspirasjon og glede! :)

 5. Jon-Inge sier:

  Serverte den med din safran på nyttårsaften. Ble ikke like vakker i tilbehøret som din,men smakte nydelig! Takker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>