Publisert 4. desember 2012:

Livèche-kylling med varme julekrydder

Andeconfit er jo en juleklassiker nedover i Europa. And og andeconfit er jo noe av det franskeste franske. Jeg ville prøve å lage confit av Livèche-kylling, dra inn mange varme julekrydder og servere retten på en enkel måte. Jeg servere den med litt gresskarpurè (vintersquash), litt stekt sopp og toppet det hele med en fantastisk trøffelsjy. Til gresskarpurèen brukte jeg økologisk gresskar (vintersquash) fra Århus andelslandbruk.

Du trenger: 4 Livèche kyllinglår (eller and), ca. 3 stk stjerneanis, ca. 1 ss korianderfrø, ca. 2 4cm-biter hel kanel, ca. 1 ss sortpepper, 3-4 kvister rosmarin, ytterskallet av 1 sitron, ytterskallet av 1 appelsin, rikelig med andefett, sukker og salt.

 Gni lårene inn i en salt- og sukkerblanding (80 % salt og 20 % sukker). Legg lårene i en bolle og ha over alle krydder og aromater. Gjerne litt delt opp.

Legg på et lokk e.l. og tyngde. Sett i kjøleskap natten over så aromater og krydderier får trekt inn i kyllinglårene.

 De saltede og aromatiserte kyllinglårene er nå klar for…

…andefett. Dekk lårene med andefett og sett bollen i ovnen på 120 grader i ca. 4 timer.

 Når kyllinglårene er ferdig bakt i ovnen setter jeg bollen i kjøleskapet til lårene er avkjølt. Dette kan gjerne gjøres flere dager i forveien. Kyllingconfit/andecofit har lang holdbarhet. Når kyllinglårene er avkjølt tørker du av overflødig fett og krydder. Brun lårene med skinnsiden ned i litt andefett med høy varme (pass øynene, det spruter) til de er godt gylne. Varm så ferdig i ovnen på 180 grader i ca. 10-12 minutter.

 Gresskarpurè

Dette trenger du: 1 kg renset gresskar (vintersquash) i grove terninger, 2 dl fløte, 80-100 gr smør, salt.

Fremgangsmåte: Ha gresskarterningene i en kjele med fløte og smør. Kok til de er møre. Sil av og kjør i blender i 5 minutter. Smak til med salt og evt. smør.

 Kongeøsters

Skjær kongeøstersen i skiver og stek den gyllen i litt olje. Tilsett litt smør og smak til soppen med salt og nykvernet svartpepper.

 Trøffelsjy

Du trenger: 4 dl kraftig innkokt kyllingkraft, 2 stk sjalottløk, 2-3 ss god rødvinseddik (f.eks. cabernet sauvignon), 1/2 dl rødvin, trøffelolje, sukker, sitron, litt nøytral olje, salt og pepper.

Fremgangsmåte: Finhakk sjalottløk og fres den i litt nøytral olje i en kjele. Ha på eddik og kok nesten tørt. Ha i rødvin og kok dette også inn. Ha i kyllingkraften og kok noen minutter. Sil av og hell tilbake i kjelen. Smak til med rikelig med trøffelolje. Brekk av med litt sukker. Smak til med salt og pepper. Juster evt. med sitronsaft.

Jeg synes ikke slike retter kler metningsgarnityr – det er bare i veien. Dette er enkel brasserimat med himmelske smaker.

Foto: Charls

 

Warning: Creating default object from empty value in /customers/0/4/7/charls.no/httpd.www/wp-includes/comment-template.php on line 663

2 svar til Livèche-kylling med varme julekrydder

  1. Lappedamen sier:

    Dette hørtes spennende ut, men andefett er ikke noe jeg har liggende. Hvordan skal jeg få frem andefettet? Kan jeg bruke fettet etter steking av andebryst?

    • Charls.no sier:

      Beklager veldig sent svar er så opptatt for tiden, i godt utvalgte Meny buttiker har jeg sett det, Jacobs på holtet har jeg sett har. eller du kan spørre på en stjerne restaurante om du kan få kjøpt noe. Ellers på reise i Frankrike. Lykke til…:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>